Stærkt rådgiverhold med medie- og k-erfaring

Flere af SVM-regeringens særlige rådgivere har, sammenlignet med tidligere regeringer, haft deres gang på et nyhedsmedie, vurderer Susanne Hegelund. partner i kommunikationsbureauet Hegelund & Mose. Derudover er de kendetegnet ved at have set livet "uden for Christiansborgs tykke mure", ifølge tidligere særlig rådgiver Martin Vith Ankerstjerne.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
”Et særdeles stærkt hold. Der er rekrutteret fra øverste hylde.”
 
Sådan siger Martin Vith Ankerstjerne om SVM-regeringens nye hold af 29 særlige rådgivere.
 
Han er direktør i bureauet Decisions og har selv været tidligere rådgiver for daværende social- og indenrigsminister samt miljøminister Karen Ellemann, ligesom han har rådgivet en række andre toppolitikere.
 
Martin Vith Ankerstjerne påpeger blandt andet, at der ikke er mange ”grønne, uerfarne rådgivere”.
 
”Der er nogle unge rådgivere på listen, men de fleste kommer med lang erfaring inden for politik, strategi og kommunikation,” siger han og tilføjer: 
 
"Den kvalifikation, jeg ser gå igen her, er, at det er folk, der har set, hvordan livet ser ud uden for Christiansborgs tykke mure. De særlige rådgivere har også erfaring fra erhvervslivet og fra organisationsverdenen.”
 
Martin Vith Ankerstjerne er direktør i Decisions og tidligere særlig rådgiver. 


Flere rådgivere fra nyhedsmedier

Flere af SVM-regeringens særlige rådgivere har, sammenlignet med tidligere regeringer, haft deres gang på et nyhedsmedie, vurderer Susanne Hegelund, partner i kommunikationsbureauet Hegelund & Mose og forfatter til flere bøger om politisk indflydelse og lobbyisme. Hun har desuden været chef for TV Avisen.
 
”Det slår mig, at der i denne omgang tilsyneladende er flere fra nyhedsverdenen blandt de særlige rådgivere end i de seneste regeringer,” siger hun og tilføjer:
 
”Det gælder klassiske nyhedsjournalister som Anders Langballe fra TV 2 (hvor han var politisk redaktør, red.), Uffe Tang, der har været i DR, på TV 2 og Berlingske (blandt andet som politisk redaktør, red.), Søren Olufsen, der har en baggrund som nyhedsjournalist i DR og siden har arbejdet for Danmarks Lærerforening og været pressechef i Venstre, samt Jens Dissing Munk de Klaumann, der ligeledes har været nyhedsjournalist i DR, før han kom til Landbrug & Fødevarer, siden til Dansk Metal og senest har været pressechef i Socialdemokratiet.”
 
Sidstnævnte er ny særlig rådgiver for beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
 
”Det er ganske interessant, at hun og andre i denne omgang har valgt stærke mediefolk frem for partisoldater, der mestendels er vokset op i systemet,” siger Susanne Hegelund.
 
På trods af de nævnte særlige rådgiveres mediebaggrund kendetegner det også dem alle, at de med Susanne Hegelunds ord ”har været rundt omkring i Lobby-danmark”. 
 
”De har alle enten været i diverse organisationer som Dansk Metal, Dansk Lærerforening og lignende, eller de har været i public affairs-branchen som Uffe Tang, der senest kommer fra en stilling hos Ulveman & Børsting,” siger hun og uddyber her, at kritikken af den udvikling er mere eller mindre forstummet
 

Mange stærke udnævnelser

Når Martin Vith Ankerstjerne skal fremhæve nogle af de stærkeste udnævnelser, peger han på navne som Jacob Bjerregaard, der er ny særlig rådgiver for skatteminister Jeppe Bruus (S).
 
Jacob Bjerregaard er tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet og stoppede som borgmester i Fredericia i december 2020. Efterfølgende var han hovedpersonen i en række kritiske artikler i forbindelse med sit køb af en attraktiv byggegrund på favorable vilkår.
 
Det ser Martin Vith Ankerstjerne ikke noget kontroversielt i.
 
”Sagen blev frafaldet, og så må man gå ud fra, at den sag er debatteret færdig. Jeppe Bruus får en rådgiver, der kan politik og partiet forfra og bagfra og  desuden har betydelig erfaring. Alt er frafaldet i sagen, så den er vel debatteret færdig.
 
Andre navne han bider mærke i som stærke udnævnelser er Anders Langballe, som er særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). Han kommer med erfaring fra blandt andet TV 2 som politisk redaktør og senest som kommunikationschef i organisationsverdenen.
 

Moderaterne tvunget til nytænkning

Også Uffe Tang, der både har dækket politik i DR og på Berlingske og været på den anden side af bordet hos bureauet Ulveman & Børsting, er ifølge Martin Vith Ankerstjerne et oplagt valg som særlig rådgiver, hvad han bliver for Louise Schack Elholm (V), kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde. 
 
Thomas Bille Winkel, der igen bliver særlig rådgiver for Sophie Løhde (V) nu i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, bidrager med lang erfaring. Senest kommer han fra en stilling som senior kommunikations- og public affairs-manager i Novo Nordisk Danmark.
De fleste af Venstre-ministrenes særlige rådgivere er dog rekrutteret fra deres eget politiske bagland, nævner Martin Vith Ankerstjerne.
 
”Den mulighed har Moderaterne ikke haft, så de har måttet nytænke, hvordan de går til opgaven, og de har gjort nogle kloge valg i forhold til at klæde ministeren godt på,” siger han.
 
Rasmus Bønneland er et originalt valg for Moderaterne, mener Martin Vith Ankerstjerne.
 
Rasmus Bønneland er særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), der tidligere har været direktør i Dansk Energi, hvor Bønneland var public affairs-chef. Han har desuden været i bureauet Radius og i Ørsted.
 
Et af de andre stærke valg er Karen Clement, der igen bliver særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (M), nu som udenrigsminister. 
 
"Hun er en rådgiver med massiv erfaring både fra centraladministrationens kronjuvel i form af Statsministeriet og fra det private erhvervsliv," siger Martin Vith Ankerstjerne med henvisning til, at Clement senest kommer fra en stilling som kommunikationschef i Netcompany. 
 

For få kvinder – igen 

Kritikere fremhæver, at der, som altid, er få kvindelige rådgivere. Kun 4 ud af 29 er kvinder, eller cirka 14 pct. Både Martin Vith Ankerstjerne og Susanne Hegelund ærgrer sig over den statistik.
 
”Jeg er enig i, at det kan betyde, at perspektiver fortaber sig. Så det kan klart gøres bedre,” siger Martin Vith Ankerstjerne. 
 
Det er Susanne Hegelund enig i: ”Tilsyneladende er opfattelsen, at den kompetente rådgiver er en mand,” beklager hun.
 
Noget lignende gjorde sig gældende blandt partispidsernes rådgivere under regeringsforhandlingerne.
 
”Det er synd og skam, hvis rollen som politisk toprådgiver mest er for herrerne. Og det ville være skønt at se flere kvinder som stærke politiske toprådgivere,” sagde Susanne Hegelund i den forbindelse til Kforum og opfordrede partierne til at dyrke mangfoldigheden, når de ansætter rådgivere, samt kvinderne til at ”møve lidt mere”.
 

Særlige rådgivere med journalistisk baggrund i SVM-regeringen

Her bringer vi listen over særlige rådgivere, der udover andre kvalifikationer har en henholdsvis journalistisk eller kommunikationsmæssig baggrund enten i kraft af deres uddannelsesbaggrund eller virke. I Kforums uvidenskabelige optælling baseret på Altingets liste over særlige rådgivere og ministeriernes pressemeddelelser er der ni rådgivere i hver lejr. 
 
Anders Langballe, særlig rådgiver for Christina Egelund (M), Uddannelses- og Forskningsministeriet. Anders Langballe har blandt andet været politisk reporter på Ekstra Bladet og Jyllands-Posten. Han har desuden været politisk redaktør på TV 2 og er uddannet journalist. Senest har han været kommunikationschef i Dansk Ejendomsmæglerforening og Danske Handicaporganisationer.
 
Uffe Tang, særlig rådgiver for Louise Schack Elholm (V), minister for kirke, landdistrikter og nordisk samarbejde. Han kommer fra en stilling som seniorrådgiver i kommunikationsbureauet Ulveman & Børsting. Han har tidligere været vært på TV 2 News, politisk analytiker på DR og Christiansborg-reporter for Berlingske.
 
Stefan Hvenegaard, særlig rådgiver for Jakob Engel-Schmidt (M), Kulturministeriet. Stefan Hvenegaard kommer fra en stilling som chef for presse, kommunikation og kampagne i Moderaterne. Han har tidligere været redaktør på DR2-programmet Deadline og er uddannet cand.public. i analytisk journalistik.
 
Søren Olufsen, særlig rådgiver for Troels Lund Poulsen (V), Økonomiministeriet. Søren Olufsen er uddannet journalist og har blandt andet arbejdet i DR og som pressechef i i Danmarks Lærerforening samt Venstre.
 
Jens Dissing Munk de Klauman, særlig rådgiver for Ane Halsboe-Jørgensen (S), Beskæftigelsesministeriet. Han er uddannet journalist og har tidligere været pressechef for Danmarks Lærerforening og Dansk Metal samt senest pressechef for Socialdemokratiet.
 
Søren Andersen, særlig rådgiver for Morten Bødskov (S), Erhvervsministeriet, har blandt andet været pressechef for Landbrug & Fødevarer samt Danske Spil og er uddannet journalist.
 
Martin Justesen, stabschef i Statsministeriet, er uddannet journalist fra DMJX i 2010.
 
Nana Zarthine Christensen, særlig rådgiver i Statsministeriet, er tidligere kommunikationsrådgiver og politisk konsulent i Socialdemokratiet. Hun har en cand.mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet med fokus på journalistik.
 
Karen Clement, særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (M), Udenrigsministeriet, har erfaring som pressechef fra flere ministerier. Hun kommer senest fra en stilling som chef for PR og kommunikation i Netcompany og er uddannet journalist.
 

Særlige rådgivere med baggrund i kommunikation og public affairs i SVM-regeringen

Peter Strauss, særlig rådgiver i Statsministeriet, har blandt andet tidligere været seniorrådgiver i Borgen Communications & Public Affairs.
 
Jakob Ullegård, særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen (V), Forsvarsministeriet. Han har tidligere været kommunikationschef hos Dansk Energi.
 
Rasmus Bebe, særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen (V), Forsvarsministeriet, har tidligere været seniorrådgiver i kommunikationsbureauet Radius.
 
Jakob Eldrup Lauesen, særlig rådgiver for Nicolai Wammen (S), Finansministeriet, har tidligere været partner og public affairs-director i Rud Pedersen Public Affairs. 
 
Jacob Bjerregaard, særlig rådgiver for Jeppe Bruus (S), Skatteministeriet. Efter han forlod politik, har han været direktør for public affairs i Grace.
 
Rasmus Bønneland, særlig rådgiver for Lars Aagaard (M), Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Han kommer fra en stilling som public affairs-direktør i Radius. Derudover har Rasmus Bønneland blandt andet været public affairs-chef i Dansk Energi samt public affairs-rådgiver i Ørsted.
 
Rasmus Jønsson, særlig rådgiver for Magnus Heunicke (S), Miljøministeriet. Ud over tidligere roller som særlig rådgiver har Rasmus Jønsson været selvstændig kommunikationsrådgiver.
 
Thomas Bille Winkel, særlig rådgiver for Sophie Løhde (V), Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Han kommer fra en stilling som Communications and Public Affairs Manager ved Novo Nordisk Danmark. Tidligere har han blandt andet haft andre roller som særlig rådgiver.
 
Jens Christiansen, særlig rådgiver for Kaare Dybvad Bek (S), Udlændinge- og Integrationsministeriet. Jens Christiansen har tidligere været direktør og partner i Advice A/S samt selvstændig PR- og kommunikationsrådgiver i egen virksomhed.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også