Per Mikael Jensen goes nuclear

Per Mikael Jensen har fået et nyt job. Han skal skaffe omtale og goodwill til den danske atomstartup Seaborg. “Alene det at være i et miljø, hvor dybt kompetente mennesker drøfter fælles løsninger, helt uden følelser, men alene drevet af det faglige mål, er befriende og en ny oplevelse.”
Per Mikael Jensen skal sælge atomkraft. Hvorfor og hvordan?  Kilde: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
Per Mikael Jensen skal sælge atomkraft. Hvorfor og hvordan? Kilde: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
”Det er fantastisk at arbejde sammen med mennesker, der alle er samlet for at lave en langsigtet løsning, som både skal være en forretning og være en fordel for menneskeheden – det er noget helt andet end at arbejde i medierne!” 
 
Per Mikael Jensen siger ovenstående ord med en vis afmonterende lune. Som snart 60-årig kan han se tilbage på en årrække som chef for en bred vifte af medier placeret i en konkurrence, hvor det ofte handlede om at sætte en slagkraftig og opsigtsvækkende dagsorden her og nu og dermed tjene seer- og læsertallet – og hvor økonomien ikke altid var til lange seje træk.
 
Mange medier larmer her og nu. Ofte for at få opmærksomhed foran andre medier. Og det sker ganske ofte, at larmen ikke understøtter forretningsudviklingen i markedet, eller ligefrem forandrer samfundet i en bedre retning her og nu.
 
Per Mikael Jensen har dermed ikke alene skiftet branche – han har også fået udfordret sit mindset ganske gevaldigt, fremgår det af dette interview. Per Mikael Jensen skal sælge atomkraft.
 
 
 
100 mand udvikler a-kraft på Nørrebro
 
Per Mikael Jensen skal være såkaldt Head of Communications & External Affairs for Seaborg, der er en otte år gammel dansk startupvirksomhed med hovedsæde på Nørrebro, hvor han får ansvar for lobby, PR og relationen til medierne. Det handler om en ny og fundamentalt anderledes generation af atomkraft.
 
Troels Schönfeldt, co-founder og CEO i Seaborg, har i en pressemeddelelse, citeret i blandt andet Finans, forklaret, at tiden er inde til, at Seaborg sætter større aftryk i offentligheden. 
“Vi er kommet langt i vores udvikling og er nu tæt på 100 ansatte. Det giver et øget pres for, at vi bliver endnu bedre til at fortælle om vores udvikling internt og eksternt, og samtidig øger indsatsen overfor partnere, investorer, ansatte og det omgivende samfund,” lyder fra chefen. 
 
 
 
”En befriende og ny oplevelse”
   
Her var emnet, at Per Mikael Jensen efter en uoverensstemmelse havde forladt Altinget. 
”Per Mikael Jensen er blevet afskediget og fratræder straks, fordi bestyrelsen har besluttet en ny strategi for virksomheden og derfor ønsker en anden profil til den fremtidige drift”, lød det lidt lakonisk i den officielle version. Per Mikael Jensen ønskede selv den formulering frem for den traditionelle “Efter fælles overenskomst....”.
 
Vi sammenfattede det således i artiklen: 
 
”Per Mikael Jensen blev fyret fra Altinget, fordi han ikke kan have en god morgen uden at få en ny vild idé. Det kan ejeren af Altinget, Rasmus Nielsen, til gengæld godt.” 
 
 Det er tydeligt, at den entreprenante leder denne gang gaber over en udfordring, der matcher hans temperament. Da interviewet med Kommunikationsforum afvikles, er han netop kommet fra skolebænken. 
 
”Jeg behøver heldigvis ikke at forstå alle de naturvidenskabelige mellemregninger. Men alene det at være i et miljø, hvor dybt kompetente mennesker drøfter fælles løsninger, helt uden følelser, men alene drevet af det faglige mål, er befriende og en ny oplevelse. Jeg er ydmyg over at få lov at opleve det,” siger Per Mikael Jensen.
 
Ud at sejle med atomkraft. Nu med PMJ ombord. Kilde Seaborg. 
 
Dansk forbud siden 1985
 
Per Mikael Jensen skal kort sagt sælge en moderne version af atomkraft. En ny teknologi, der skulle være befriet for mange af de ulemper, der i sin tid mobiliserede så megen modstand i Danmark, at Folketinget i 1985 besluttede at sige nej til at have atomkraftværker på dansk jord. Forbuddet står stadig, og Seaborg kigger da også til udlandet, når de ifølge planen om få år skal sælge deres første reaktorer.
 
I konkurrence med en håndfuld andre internationale aktører kæmper Seaborg for at komme først med en ny type mindre farligt, mobilt atomkraftværk, der skal flyde på enorme pramme på størrelse med en olietanker – men uden motor. Andre konkurrenter ønsker at bygge lignende moderne atomkraftanlæg på landjorden. 
 
Sydøstasien er det primære marked
 
Seaborg har fokus på det sydøstasiatiske marked, hvor vejr og vindforhold gør, at den grønne omstilling har særligt svære vilkår, og hvor atomkraften reelt er det eneste grønne alternativ til fossil energi. Den primære grund er, at vinden nærmest ikke blæser ved ækvator, og at monsunsæsoner sætter solenergi på pause i flere måneder om året. Lande som Indonesien og Filippinerne kan således være potentielle markeder, når den fossile energi skal endeligt udfases af hensynet til den globale klimakamp.
 
Udsigt til stor investorgevinst
 
Det lyder som en futuristisk drøm uden megen hold i virkeligheden, men forretningsfolk, der har forstand på afkast, kredser trods risikoen om projektet, fordi det potentielle afkast er enormt. Seaborg har fået flere hundrede millioner i investorstøtte, blandt andet fra Bestseller-direktør Anders Holch Povlsens virksomhed Heartland.
 
Klar om fire år
 
Allerede i 2026 forventer Seaborg at have en reaktor færdig til salg i Sydøstasien. Det er dog mange års arbejde, der venter den næsten 100 mand store virksomhed, uden af have én krone i omsætning. 
 
Kerneforretningen, og det forskningen lige nu er koncentreret om, er at udvikle en såkaldt flydende saltreaktor, der hverken kan nedsmelte eller eksplodere. 
 
”Der er ikke samme strålingsfare som ved konventionel atomkraft, hvis uheldet er ude,” forklarer Per Mikael Jensen. 
 
”De radioaktive stoffer, der indgår i atomkraft, kan ikke undslippe den flydende salt, så ulykkesscenarier som dem, vi frygter og kender fra fx Tjernobylulykken, er ikke mulige. Det er fysikkens love, der garanterer sikkerheden. Går det virkelig galt, fx som følge af terror- eller krigshandlinger, vil det kun være farligt at opholde sig inden for nogle hundrede meter omkring reaktoren, ” forklarer han.
 
Kan revolutionere vind- og solenergi
 
Hvorfor laver du dette pludselige og store brancheskifte? 
 
"Det er en meget spændende, ung virksomhed. Atomenergien er fri for CO2 og kan ikke bruges i våben eller nedsmelte. Til gengæld kan reaktoren anvende atomaffald som brændstof," siger Per Mikael Jensen. 
 
Mens Danmark i 70’erne lagde jord til demonstrationer med slagord som ”Hvad skal væk? Barsebäck! – Hvad skal ind? Sol og vind!”, er der andre regioner på kloden, hvor sol- og vindenergi ikke er et umiddelbart alternativ, og hvor omkvædet ikke har vundet gehør. 
 
Her bevæger vi os ind i et fagligt område, som ligger noget væk fra det Kommunikationsforum normalt byder både sine læsere og skribenter, men sikkert er det, at der er tale om to søsterselskaber, der sammen vil revolutionere verdens energiproduktion, i skarpt kapløb med andre aktører i samme marked. 
 
Per Mikael Jensen forklarer, at vi skal se moderne a-kraft som grøn energi:
"Atomenergien er fri for CO2 og kan ikke bruges i våben eller nedsmelte. Til gengæld kan reaktoren anvende atomaffald som brændstof."
 
Hvor Seaborg udvikler selve den nye generation af atomkraftanlæg, står søsterselskabet Hyme for udviklingen af en teknologi, hvor energi kan gemmes i smeltet salt. Det gælder vel og mærke, uanset hvilken energiform energien stammer fra. Derfor kan teknologien også revolutionere udnyttelsen af vind- og solenergi, fordi energi kan lagres og bruges senere, hvilket er en stor udfordring i dag. 
 
Skrækscenarier, som den om Tjernobyl, hører fortiden til, mener Per Mikael Jensen. “Går det virkelig galt, fx som følge af terror- eller krigshandlinger, vil det kun være farligt at opholde sig inden for nogle hundrede meter omkring reaktoren.”
 
Hovedkontor i København
 
Selvom Danmark som sagt ikke umiddelbart er et forretningsområde, ligger hovedkontoret i København, hvilket blandt andet skyldes ønsket om at kunne mobilisere den fornødne knowhow. 
 
Og nogle danske politikere er allerede begyndt at bevæge sig i forhold til atomkraften som energikilde. Da erhvervsmanden Tommy Ahlers var Venstres klimaordfører, udtalte han til Børsen, at debatten er ved at ændre sig, og at atomkraft er fuldstændigt nødvendigt, hvis vi skal løse klodens klimaudfordringer. 
 
Og klimaordfører i Socialdemokratiet, Bjørn Brandenborg, supplerede ved at sige, at atomkraft helt sikkert var en del af den globale grønne omstilling. Men at Danmark lige nu var ude af ligningen, fordi vi har satset stort på udviklingen af store vindmøller – også til eksport. 
 
Per Mikael Jensen er uddannet journalist og har haft lederstillinger på blandt andet Politiken og Jyllands-Posten. I snart 20 år har han været CEO i forskellige selskaber, heraf godt ti år i London og New York for Metro International, der udgav aviser i 23 lande, administrerende direktør for TV 2 Danmark og senest administrerende direktør for Altinget/Mandag Morgen. 
 
Per Mikael Jensen skal blandt andet arbejde med at give Seaborg samme økonomiske fordele som andre danske virksomheder, der fokuserer på eksport. 
 
Og når man spørger ham, hvilken modstand han især skal arbejde på at overvinde og fjerne, siger han, at det er et godt spørgsmål. For ingen ved reelt, hvordan et marked i for eksempel Indonesien reagerer, når en dansk producent vil placere et atomkraftværk på en gigantisk pram i regionen – samtidig med at kulkraftværker udfases. 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også