Chefgigantens storhed og fald

Per Mikael Jensen blev fyret fra Altinget, fordi han ikke kan have en god morgen uden at få en ny vild idé. Det kan ejeren af Altinget, Rasmus Nielsen, til gengæld godt. Dette er historien om knægten, der ville være møbelsnedker – men som endte med Danmarks mest imponerende mediechefkarriere. Indtil det gik galt.
Per Mikael Jensen fik i sidste uge sparket i Altinget-gruppen og fratrådte straks sin stilling som koncernchef og administrerende chefredaktør for Altinget.dk, Altinget.se og Mandag Morgen. Kilde: Scanpix/Ritzau.
Per Mikael Jensen fik i sidste uge sparket i Altinget-gruppen og fratrådte straks sin stilling som koncernchef og administrerende chefredaktør for Altinget.dk, Altinget.se og Mandag Morgen. Kilde: Scanpix/Ritzau.
Forestil dig, at du ser en stor speedbåd, der med en kurvet indsejling lægger an i Aarhus Havn. Forestil dig, at den har sejlet 16 sømil med 60 km i timen. Og notér dig så, at en 18-årig knægt står på vandski bag. Og der har han stået siden afgangen fra Tunø.
 
”Han skulle bare præstere og lykkedes!”
 
Sådan lyder det fra Mogens Kim Lundgaard Laursen, der er 73 år i dag. Han stiftede og drev møbelfirmaet LL Systemer, med værksted i Hørning og en lille butik tæt på banegården i Aarhus, i M.P. Bruuns Gade. Specialet var stigereoler. Men det udviklede sig.

En dag ansatte han en gymnasieelev ved navn Per Mikael Jensen, der drømte om at blive møbelsnedker. Det var ham, der stod på vandski. Per Mikael vendte op og ned på forretningsgangene.
 
Alt var linet op til, at Per Mikael Jensen skulle være møbelsnedker. Han havde derhjemme bygget sit eget værelse op i spånplader og var storkunde hos den lokale Silvan.
 
Men optagelsesprøven hos Rud. Rasmussens Snedkerier glippede. Per Mikael Jensens fingertapninger var ikke lige så flotte som konkurrenternes. Hans æske stod mindre skarpt.
 
Denne historie handler om, hvad der så skete; om en bemærkelsesværdig mediekarriere, der for en uge siden kulminerede i en opsigtsvækkende fyring.
 
…er blevet afskediget og fratræder straks…
Pressemeddelelsen fra Altinget udsendt den 2. august klokken 09.30 er af den slags, hvor tingene fremstår så forklaret, at man bør bore i den, før man bringer den.
 
”Per Mikael Jensen, er blevet afskediget og fratræder straks, fordi bestyrelsen har besluttet en ny strategi for virksomheden og derfor ønsker en anden profil til den fremtidige drift.”
 
Per Mikael Jensen er ”uovertruffen” til at ”eksekvere” og har sikret betydelig vækst i omsætningen, lyder det fra ejer og bestyrelsesformand Rasmus Nielsen.
 
Og Per Mikael Jensen lader sig citere for, at antallet af ansatte er femdoblet i hans tid – fra 40 til 200. Tjekker man tallet og renser det, er der cirka 150 fastansatte og en del på deltid og studentermedhjælpere.
 
Det er Per Mikael Jensen selv, der har bedt om, at det klart fremgår, at han er afskediget – i stedet for det sædvanlige skvalder om, at parterne er enige om at afbryde samarbejdet.

Men det fremgår ikke, om Per Mikael Jensen er blevet spurgt, om han ville gennemføre den nye strategi. Det fremgår heller ikke, hvad forandringerne egentligt går ud på.
 
Vi må have lavet for lidt
Per Mikael Jensen laver et opslag på Facebook, hvor han forklarer sig yderligere.


Rasmus Nielsen, der er tidligere administrerende direktør samt nuværende bestyrelsesformand for og ejer af netavisen Altinget.dk, fyrede i sidste uge Per Mikael Jensen som administrerende direktør for Altinget.

”I tirsdags blev jeg afskediget fra mit job som CEO for Altinget og Mandag Morgen. Det var en ny oplevelse, og dem skal man jo ikke kimse ad.” Per Mikael Jensen understreger, at det var strategisk uenighed, der skilte parterne”

Rasmus vil ét med selskabet; jeg ville noget andet. Intet ondt i det, og derfor har jeg det også fint med, at vores veje skilles. Det er en meget ærlig sag at være uenige og handle på det.” Han fremhæver, at bundlinjen i seneste regnskab er suverænt det største nogensinde og godt seksdoblet i forhold til året før.

Hans egen konklusion lyder: ”Vi har udviklet helt nye forretningsområder, og lige nu kan jeg ikke komme i tanke om nye, større tiltag, der er fejlet,” skriver han – men en tilføjelse, der nok kan få det til at gibbe lidt i Rasmus Nielsen:

”Vi må have lavet for lidt ...” 

Ingen yderligere kommentarer
Altinget er opfundet og ejet af Rasmus Nielsen. Moderskibet er det politiske netmedie med 21 nicheportaler med tilhørende nyhedsbreve. Hovedindtægten er abonnementsindtjeningen.

Efter at have stået stabilt og stille i de første 15-16 år er forretningen i de senere år udvidet ekspansivt – mens Per Mikael Jensen har været tilknyttet. Altinget har købt Public fra Ritzau; det, der i gamle dage hed Kommunalhåndbogen, som nu ligger digitalt. Altinget har skabt medieovervågningsproduktet Monitor og faktatjeksitet Tjek.dk

Det går altså fint.
 
Kun Rasmus Nielsen ved, hvad den fulde forklaring er på afskedigelsen, og hvori de varslede forandringer består. Men han har ikke yderligere kommentarer.
 
”Vi har besluttet, at vi ikke udtaler os udover pressemeddelelsen, så det kan jeg desværre ikke medvirke til.”
Hvem ”vi” er, står hen i det uvisse – det er Rasmus, der bestemmer.
 
Der er for lidt vandski over det
Ansvarshavende chefredaktør Jakob Nielsen er også tæt på beslutningernes centrum. Han vil ikke uddybe pressemeddelelsen.
- Skal I skære ned på aktiviteterne?
 
”Du skal spørge Rasmus og Per Mikael. Jeg vil ikke ind i det. Der er en bestyrelsesformand og en direktør. Det er dem, der bestemmer, hvad de vil sige,” svarer Jakob Nielsen.
 
Dermed skal det også deklareres tydeligt, at vi fra nu af bevæger os over i de sandsynlige forklaringers terræn. Her er det bedste bud, sammenfattet på baggrund af en research, der ligger i en mappe med godt 20 filer på min PC.
 
Rasmus Nielsen har besluttet, at Altinget skal fortsætte med at være en familieejet virksomhed. Der skal ikke en partner ind eller gennemføres børsnotering eller laves en fond. Rasmus Nielsens søn er i dag annoncedirektør. Han står i kulissen. Beslutningen betyder, at der ikke kan komme penge ind udefra.
 
Hvis Rasmus Nielsen skal eliminere den negative egenkapital, skal der derfor bruges færre penge på nye produkter og mere fokus på at tjene penge på kerneforretningen Altinget, Mandag Morgen samt netværk- og konferenceafdelingen. I det koncept ser Rasmus Nielsen ikke Per Mikael Jensen som den bedste direktør.
 
Der er kort sagt for lidt vandski over det.
 
Krigen om vækst kontra stabilitet
Mediekommentator Lasse Jensen har fulgt Per Mikael Jensens karriere.
 
”For at forstå Altinget som konstruktion skal man huske, at der er tale om et holdingselskab, som Rasmus Nielsen ejer, og så skylder de underliggende selskaber, som Mandag Morgen, alle sammen holdingselskabet en masse penge,” forklarer Lasse Jensen, der tilhører den gamle garde af de mere erfarne journalister på Information.
 
- Hvad er dit bedste gæt på bruddet?
 
Lasse Jensen har en mangeårig karriere i DR bag sig, hvor han i to omgange var korrespondent i USA og senere chef for TV Avisen. I Dagbladet Information har han siden 2007 haft en ugentlig klumme om medieforhold. og fra oktober 2014 er han fast tilknyttet som medieskribent og interviewer.
 
”Man kan godt forestille sig, at en ekspansiv type som Per Mikael Jensen, der ikke synes, penge skal stå i banken, og som er ligeglad med om Rasmus Nielsen bliver mangemillionær, ikke passer ind i forretningen, når Rasmus ønsker stabilitet. Men det er et gæt.”
 
- Kan vi gætte lidt mere?
 
”Det kan godt være, selskaberne har afleveret 300.000-400.000 kroner til holdingselskabet, men hvad nytter det, hvis holdingselskabet skylder 10 millioner kroner, og egenkapitalen er sat i minus. Det er der, den ligger, tror jeg.”
 
Lasse Jensen er selv ved at skrive på en klumme om Per Mikael Jensen til Information, da jeg interviewer ham. Så vi leger: Jeg-ved-det-her-hvad-ved-du. Og Lasse er meget generøs:
 
”Og det her er ikke et gæt: Det er helt tydeligt, at det handler om vækst kontra stabilitet. Det er utålmodighed versus kontanter. Altså, se på Per Mikael Jensens track record … Hvis du fortsætter den strategi, skal der tjenes mange penge. Der er altså 200, der skal have løn hver dag.”
 
Da jeg præsenterer Per Mikael Jensen for den analyse, har han en meget direkte reaktion:
 
”Lasse Jensen har gennem 20 år skrevet om, hvad jeg er for en type leder. Imponerende, fordi jeg aldrig har talt med ham!”
Per Mikael Jensen påpeger, at det jo står direkte i pressemeddelelsen, at bruddet skyldes vækst kontra stabilitet.
 
”Og så mener Lasse, at man bør se på min track record – for hvad? At starte TV 2 News, købe en del af Momondo, at gøre MetroXpress til sejrherren blandt danske gratisaviser!”
 
Stjernekarriere på Politiken indtil…
I foråret 1987 skal Per Mikael Jensen i praktik som journalist efter den fallerede karriere som møbelsnedker. Anden del af praktikforløbet blev afviklet på Politiken, hvor ansvarshavende chefredaktør Herbert Pundik fik øje på Per Mikael Jensen.
 
”Efter et år på Politiken sagde Pundik, at jeg ikke skulle se andre steder hen; jeg skulle komme tilbage til Politiken,” siger Per Mikael Jensen. ”Jeg har mødt megen tillid,” siger han med en af disse bevidst ydmyge sætninger, han strør ud over sin egen beretning.
 
Det gik stærkt på Politiken. Som helt nyuddannet blev Per Mikael Jensen i august 1990 sendt til Golfen, hvor Saddam Hussein var gået ind i Kuwait. Og inden han havde rundet de 30 år, havde han gennemløbet karrierestigen: redaktionssekretær, ledende redaktionssekretær, forsideredaktør. Derpå nyhedsredaktør og søndagsredaktør.
 
Men:
”Så kom Tøger Seidenfaden. Jeg kunne godt mærke, vi ikke havde samme toneart. Han fokuserede på nogle mærkelige ting, syntes jeg dengang. Men Tøger var jo det helt perfekte for Politiken – og jeg var det forkerte,” fortæller Per Mikael Jensen.
En omrokering, hvor Jørgen Ørsted blev degraderet fra indlandsredaktør til menig redaktionssekretær på erhverv, beseglede Per Mikael Jensens skæbne.
 
”Jeg havde taget imod ham, da han kom ud fra den samtale med Tøger. Og vi fandt et kontor, hvor han kunne ringe til sin kone. Han sagde, at han var på vej til at blive fyret. Han var virkelig ked af det. Han græd.”
 
Men Tøger Seidenfaden forklarede – ifølge Per Mikael Jensen – historien anderledes på et medarbejdermøde.
 
”Tøger sagde, at Ørsted var rigtig glad for det. Og alle 150 i Sikker Hansen Salen vidste, at det var fandeme ikke rigtigt. Og det blev jeg utroligt pikeret over. Så på det møde, foran alle medarbejderne, hvor jeg var søndagsredaktør og en del af ledelsen, rejste jeg mig op og sagde: ´Tøger, man kan godt være intelligent og samtidig være ret dum! Det er jo løgn, det, du står og siger!´”
 
”Så blev jeg sendt til Sibirien … Jeg var svær at fyre; jeg havde været med i meget.”
”Så ringede Haagerup (Ulrik Haagerup, chefredaktør på Jyllands-Posten, red.):
 ”Hvad … skal du ikke over til os?”
 
Så ringede…
En vending går igen i Per Mikael Jensens tilbageblik – ordene: ”Så ringede…” Også denne gang:
 
”Så ringede Metro … Væksten var stilnet af på Jyllands-Posten. De havde spurgt nogle gange. Det var sommeren 2001.”
 
MetroXpress blev Danmarks første gratis dagligavis og udløste starten på en udmarvende krig, der reelt kostede aviserne så mange penge, at digitaliseringen blev forsømt.
 
”Det var virkelig en iværksætteropgave. Jeg blev ansat per 1. juli, og den 30. juni gik alle på ferie. Der var ingen mennesker – alt var tomt. Jeg brugte mit eget kreditkort i to måneder og lavede aftaler med trykkeri og så videre … Vi gik fra 0 til avis på gaden på tre måneder.”
 
”Den lancering gik godt. Og så skulle jeg hjælpe internationalt og blev global chefredaktør for Metro et halvt år efter. Flyttede til London i 2003 og blev vice president og flyttede til USA i 2004 og skulle drive de nordamerikanske aviser. Jeg sagde op i 2006, hvor jeg blev spurgt, om jeg ville arbejde for TV 2.”
 
- Men hvorfor?
 
”Jeg havde aldrig prøvet at lave fjernsyn, og TV 2 skulle sælges og digitaliseres; det kunne være sjovt!”
 
Ny og barsk direktør på TV 2
Efter to måneder på TV 2 kaldte han i sommeren 2006 ledergruppen sammen og præsenterede dem for en lønsomhedsanalyse. Det havde de ikke oplevet før.
 
”Det er jo møbelfabrikken om igen. Hvis et møbel er dyrt at producere, er det ikke sikkert, du bliver rig af at sælge mange af det. Tværtimod, måske.”
 
Per Mikael Jensen havde fået lavet en indeksering af alle programmer ud fra fem parametre, blandt andet seertal, evne til at fastholde og tiltrække seere, evne til at tiltrække annoncer.
 
”For at få et overblik over, hvad vi tjente penge på, for det anede de jo ikke! Og jeg ville vide, hvor vi tjente pengene; jeg anede jo intet om tv.”
 
Morten Stig tæt på blodprop
Per Mikael Jensen lægger ud med at fortælle ledergruppen, at programmerne placerer sig fra 8-1.634 på indekset.
 
”Det sagde jeg som det første, og folk sad bare … De var meget spændte. Morten Stig var ved at få en blodprop.”
 
En konklusion var, at nyheder blev indekseret til 130, hvor 100 er gennemsnittet. Det var Per Mikael Jensen godt tilfreds med, og nyhedsdirektør Michael Dyrby kunne slappe af.
 
”Nyheder er skide gode til at trække nye seere til. Skide godt, mere af det!”
 


Morten Stig Christensen er tidligere håndboldspiller, studievært og chef for TV 2/Sporten og nuværende direktør i Dansk Håndbold Forbund. Efter 19 år på TV 2 gik det galt. Da TV 2 Sport skulle etableres, følte Morten Stig Christensen ikke, at han blev inddraget nok af Per Mikael Jensen, hvilket medførte, at han sagde sit job op.

Topscoreren var programmet Desperate Housewives.

”Det var indeks 1.632. 1.632! Det var Bo Damgaards værk. Det var ekstremt lærerigt. Det kostede 40.000 per afsnit. Det program havde tårnhøje seertal, mange kvindelige seere, nemt at tiltrække annoncer til, og vi kunne udgive produkter rundt omkring det!”
Der var også klare tabere på mødet.

”Så sagde jeg til Morten Stig, at på indeks 8 og helt i bunden lå Racing på Jyllandsringen søndag mellem 10 og 12. Det er jo live; det er OB-vogn; det er mange kameraer, og det er pissedyrt at producere. Det skal vi virkelig overveje, Morten!”

Per Mikael Jensen griner.
 
Farvel til TV 2-chefer – jeg forstyrrede en familie
I marts 2007 havde Per Mikael Jensen siddet ni måneder som chef på TV 2. På det tidspunkt er fem chefer og direktionens sekretær stoppet under hans ledelse.

HR-chefen Gitte Mandrup sagde op efter få måneder. Hun forklarede B.T., at hun og Per Mikael Jensen »ikke var enige om, hvad det ville være sige at være tryg på sin arbejdsplads.«
 
- Der faldt nogle chefer i din TV 2-tid. Var du selv straight i din eksekvering?
 
”Ja! Nogle gik selv, andre blev afskediget, og jeg sagde det selv. Jeg ville gøre det samme i dag – men hurtigere.”
 
- Jeg skrev om forløbet i 2007. Det var en bitter organisation, nærmest ramt af granatchok …
 
”Jeg forstyrrede en familie. Der var mange af cheferne … Jeg kan ikke huske tallet, men jeg tror, at syv ud af 16 i chefgruppen havde flirtet med hinanden. Fire af dem var i forhold med hinanden. Og jeg kom fra USA, og det var totalt no go! Jeg er ikke vild med det!”
 
”De sagde alle sammen til mig, at jeg jo skulle huske og forstå, at det var en stor familie. Så spurgte jeg, om det var med incest og hele pivtøjet?! Og det var det jo … Strategien var: ”Nå, men storebror på sporten vil gerne have det time slot, der hedder 10 -12 søndag fordi han vil lave et eller andet.”
 
Sportschef Morten Stig Christensen sagde også op, efter 19 år i stillingen.
 
Per Mikael utilfreds med TV 2-eftermæle
Per Mikael Jensen stoppede allerede på TV 2 i august 2007. Hans eftermæle på TV 2 blev blandt andet, at han var en dyr dreng. Den efterfølgende ledelse med Merete Eldrup i spidsen præsenterede et regnskab med et underskud på over 200 millioner kroner.
 
”Jeg synes ikke, det var fair. De malede et voldsomt billede for hurtigt. Det fik den tidligere ledelse til at se dum ud. Det er ikke ukendt, når der kommer en ny ledelse, at man lader den tidligere tage et stort skrald. Jeg var forberedt på det, men jeg synes, de gik over stregen.”
 
Merete Eldrup har ikke ønsket at kommentere.
 
Jeg skulle have stoppet radioen noget før
En af dem, der har fulgt Per Mikael Jensens lederkarriere tættest, er Anders Kronborg, der var økonomichef på TV 2 i samme periode, som Per Mikael Jensens var direktør.
 
Anders Kronborg mener, at flere af de forandringer, Per Mikael Jensen og han selv stod i spidsen for på TV 2, var gode forretninger. Han fremhæver TV 2 News og det tidligere TV 2 Sport. Men også rejsesøgemaskinen Momondo var en god investering, som TV 2 solgte, fremhæver han.
 
- Hvad er Per Mikael Jensen god til?
”Han er god til at se muligheder og er ikke bange for noget. Der er ikke mange, der har det på den måde. TV 2 News var ikke blevet til noget, hvis det ikke var for ham. Han fik det til at ske.”
 
Anders Kronborg var i 1987-1996 ansat i Finansministeriet. Fra 1996-1999 var han underdirektør for DR TV, og i 1999-2001 direktør samme sted. I 2001 rykkede han til Pilestræde for at blive administrerende direktør for Berlingske Tidende og koncernfinansdirektør i Det Berlingske Officin, hvilket han var frem til 2004, hvor han blev økonomidirektør for TV 2.
 
- Hvad er han mindre god til?
”At han ikke altid kan se, hvad der er virkeligt vigtigt, og hvad der er mindre vigtigt. Men skal den administrerende kunne det hele? Er det ikke bedst at have en visionær administrerende, og så må vi andre lave det andet.”
 
”Jeg skulle have stoppet radioen noget før. Jeg var ikke en bremse. Ikke på radioen.”

Sidst i juli 2007 proklamerer Per Mikael Jensen, at han til oktober forlader TV 2 for at begynde hos Metro International igen. TV 2-bestyrelsen mener, der kan være tale om interessemodsætninger og beslutter, at han skal fratræde øjeblikkeligt. Der skal gå syv år, før han returnerer til den danske medieandedam igen.
 
Publicistklubben – verdensmanden vender hjem
I foråret 2016 bliver han formand for Publicistklubben, omtrent samtidigt med hans engagement i Altinget. Det er verdensmanden, der er kommet hjem. Næstformand Søren Schultz Jørgensen beskrev Per Mikaels entre i Publicistklubben således over for fagbladet Journalisten, hvor Lasse Højsgaard borede historien ud:
 
”Per Mikael kom ind med flyvende faner: Vi skulle skabe noget stort, vi skulle sætte dagsorden, han så et hus foran sig, et mødested for debatter og diskussioner. Det lød fedt,” forklarer Søren Schultz Jørgensen i artiklen. Og journalist Anders-Peter Mathiasen supplerer i artiklen:
 
”Han kom fra New York og var en stor mand. Han havde stort netværk og erfaring med at organisere, så vi mente, han var en kvalificeret mand til at drive selskabet fremad. Det var han så ikke.”
 
For økonomien løber fra Per Mikael Jensen. En måned efter generalforsamlingen i marts 2016 var det tid til Publicistklubbens prisfest. Budgettet lød på 50.000 kroner – men regningen endte på 150.000 kroner. Den store prisfest satte et grimt aftryk på årsregnskabet, der gav et underskud på 197.040 kroner.
 
Begyndelsen til Per Mikael Jensens nedtur startede sidste år, da han fratrådte som formand for Publicistklubben efter en større brancheskandale. Store armbevægelser, en økonomi, der løb løbsk, og en lukket bankkonto blev hans eftermæle i journalisternes brancheklub.
 
Ved generalforsamlingen i marts 2018 kan der ikke vælges ny bestyrelse på grund af manglende interesse. Og klubbens konto i Bank Nordik bliver lukket i august 2018, da banken mangler et bestyrelsesreferat. Flere medlemmer klager nu også over manglende aktiviteter. Og flere af de aktiviteter, der er, får Altinget æren for, for Per Mikael afvikler dem i regi af Altinget.
 
Når han bliver forholdt kritikken, svarer han, at han mangler tid – og supplerer over for fagbladet Journalisten:
”Hvis du overordnet spørger mig, om der administrativt har været rod i butikken, så er svaret entydigt ja.”
 
I december 2018 meddeler Per Mikael Jensen, at han ikke genopstiller som formand.
 
Fuck, direktøren vil noget andet
Og for en uge siden mistede Per Mikael Jensen sit andet ben – direktørjobbet i Altinget. Uenigheden om strategien har medført, at Rasmus Nielsen ser en anden vej. En vej uden Per Mikael Jensen.
- Er du blevet spurgt, om du vil stå for den nye strategi?
 
”Nej, det er jeg ikke. Jeg har jo flere gange diskuteret det med Rasmus, og vi er uenige om, hvad der er rigtigt. Men jeg er ikke blevet spurgt, om jeg vil udføre den strategi, Rasmus vil have … Hvis man har haft den uenighed i et stykke tid, og det har vi, så bliver ejeren utilfreds med, at direktøren ikke vil det samme. Han vågner hver morgen og tænker: ”Fuck, direktøren vil noget andet!”
 
Jeg er stolt af Altinget
- Hvilken stående økonomiske succes er du mest stolt af i din karriere?
 
”Jeg er ret stolt af det, vi har fået skabt på Altinget. Det er en virksomhed, som er ejet af Rasmus, og den har skullet vokse af egen kapital. Den vækst, vi har gennemgået, har næsten 100 procent været skabt af, at vi har tjent 1 krone og brugt 90 ører. Og nu vil Rasmus bruge mindre end 90 ører. Sådan er det!”
 
I dag har Per Mikael Jensen fået andre og mere konkrete problemer. Han efterlyser i sit seneste opslag på Facebook forhandlere af lette og hurtigttørrende kortærmede skjorter.
 
”Den ene, jeg har, har fået en plet. Faktisk har den nok fået flere, men jeg kan selv kun se den ene fra min position oven for flippen, så det må være den, der tæller …”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også