Den dobbeltmoralske mediegrill

Selvsamme medier, der lægger spalter til kritik af Brians Laudrups flirt med Dubai, er de første til rituelt at lovsynge de sportsbegivenheder, der for alvor promoverer slyngelstaterne og legitimerer styret. Selv sagde jeg nej til Beijing i 2008, skriver Øjvind Hesselager.
Brian Laudrup, Nadia Nadim og tidligere Peter Schmeichel bliver og er blevet kritiseret i danske medier, for at engagere sig med Dubai, Qatar og Rusland. Det er bare ikke nuværende og forhenværende sportsstjerner, der hvidvasker slyngelstaterne. Det er derimod selvsamme medier, der dækker sportsbegivenhederne intensivt. Illustration: Alexander Nordahl Jensen/Dall·E & Getty Images.
Brian Laudrup, Nadia Nadim og tidligere Peter Schmeichel bliver og er blevet kritiseret i danske medier, for at engagere sig med Dubai, Qatar og Rusland. Det er bare ikke nuværende og forhenværende sportsstjerner, der hvidvasker slyngelstaterne. Det er derimod selvsamme medier, der dækker sportsbegivenhederne intensivt. Illustration: Alexander Nordahl Jensen/Dall·E & Getty Images.
"Den sidste Akkord i den pompøse Ouverture til den 11. Olympiade 1936 er døet hen over Berlin. Alt er rede, hvert Søm er slaaet i, hvert Maal er taget, hver Plads er optaget. Festen kan begynde, lad Tæppet gaa op!"  
 
Sådan lød det i Berlingske Tidende den 1. august 1936, på dagen, hvor de olympiske lege skulle begynde i Berlin. De lege, som Hitler efter direkte anbefaling fra sin propagandaminister Joseph Goebbels havde besluttet ikke alene at gennemføre, men også bruge som platform for en effektiv udbredelse og promovering af det tyske rige og den tyske ideologi.  
 
På det tidspunkt, hvor Berlingske skriver de anprisende ord om den storslåede fest i det nazistiske Tyskland, er Nürnberglovene allerede vedtaget. Jøder i Tyskland må ikke være medlemmer af de samme klubber som ”almindelige” tyskere, og de kunne derfor ikke træne og konkurrere på lige vilkår. 
 
I Danmark har jøderne via idrætsforeningen Hakoah taget den nødvendige, men ulykkelige konsekvens og besluttet, at ingen jødisk idrætsmand, der måtte blive udtaget for Danmark til at deltage i de olympiske lege, må tage af sted. 
  
Det betød, at det måske største danske medaljehåb, Abraham Kurland, der havde vundet sølv ved olympiaden i Los Angeles i 1932, ikke kunne stille op. 
 
Det kunne til gengæld de meget populære og racerene danske svømmekvinder, der skulle tage de første medaljer hjem til Danmark. 
 
Dvæl lige ved det, kære læser. Visse danskere kunne ikke deltage, men andre atleter sikrede festen for Hitler. Og medier dækkede det hele aldeles ukritisk. 
 
Nu står vi foran VM i fodbold for mænd. Og scenariet vil gentage sig, man aner allerede konturerne: 
 
”Festen kan begynde, lad Tæppet gaa op!"  
 
VM i fodbold i Qatar i 2022 
VM afholdes i perioden 20. november til 18. december 
22. nov.: Danmark-Tunesien kl. 14.00 på DR1 
26. nov.: Frankrig-Danmark kl. 17.00 på TV 2 
30. nov.: Australien-Danmark kl. 17.00 på DR1 
  

Journalisterne er på mediernes vegne de sande skurke 

Ovenstående er trods den historiske forskydning en nødvendig kontekst, hvis man skal forstå bandlysningen og den offentlige udskamning af sportsfolk, der ifølge medierne træder ved siden af den smalle moralske sti, når de med deres personlighed gør reklame for en nation, hvis styre står på en ikkedemokratisk ideologi. 
 
Senest ramte det Brian Laudrup, der mod betaling har optrådt i en video, hvor Dubai fremstår i et attraktivt lys for turister, der skal til VM i fodbold i Qatar til november. 
 
Men kritikken af Brian Laudrup hviler på manglende evne til at se indad: Journalisterne er jo på mediernes vegne de sande udsendte skurke. 
 
Når først rettighederne skal udnyttes, er der kun plads til begejstring. Og masser af journalister med skyklapper vil på lægterne i blind nationalisme lade stemmerne knække over og aldeles glemme, hvor de er. VINDER DANMARK VM?!!! Og mon ikke der bliver indfanget en enkelt oliesheik eller to i billedfladen. 
 
Enhver journalist, der mener sig berettiget til at fordømme for eksempel Laudrups rejse til Dubai, bør selv blive hjemme fra VM. Er det dig? 
 
Hvis du er i tvivl, så prøv at forklare dit barn det modsatte. Nej, vel?! 
 

Han sagde sgu nej! 

Vi skal tilbage til 2008, hvor jeg som freelancer med speciale i sport og politik, blev tilbudt en flot hyre af fagbladet Journalisten for at dække OL i Beijing i Kina. Jeg fik kvababbelser – og redaktøren bad mig skrive en artikel om hvorfor. 
 
Da min research var slut og artiklen skrevet, var konklusionen, at jeg ikke kunne tage af sted. 
 
 
”Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at det kunne ende med, at en freelancer ville sige nej tak til at tage af sted til legene, kollegerne og hotellerne med alt betalt. 
 
Men det gjorde han. Ikke som en opfordring til almen boykot. Ikke som en fordømmelse af journalister, der vælger at dække legene. Men som følge af en personlig stillingtagen på baggrund af research. 
 
Det er let og bekvemt blot at afskrive det nej, for der er, så vidt vi ved, ikke andre danske journalister, der har valgt at blive hjemme af etiske årsager. 
 
Selvom jeg er uenig i Hesselagers konklusion, så vil jeg anbefale at læse hans kommentage. Én journalist, der siger nej, kan måske starte den diskussion, vi som fag ikke rigtig har taget.” 
 
Og videre: 
 
”Hans argumentation er tankevækkende: Sportsjournalistikken er fyldt med fascination og jubel over fantastiske præstationer på flotte nye stadions. Netop derfor har sport altid fungeret eksemplarisk som propaganda. 
 
Tænk på 1936, hvor danske sportsjournalister ifølge bogen “Dansk Idræt under Hagekorset” medvirkede til en blåstempling af Hitler. Når diktatur-regimer afholder OL, kan sport og politik ikke adskilles, fastslog idrætsforsker Hans Bonde i bogen. Håndboldherrernes medaljer bliver topindslag, mens den kritiske historie om Kina ender på side 22.” 
 

Det er ikke sportsfolkene der hvidvasker regimer

Olympiaden i Berlin var den første, hvor en nation lykkedes med effektivt at bruge sporten og arrangementet til systematisk at gøre reklame for sig selv, samtidig med der foregik dybt kritisable ting, som verdenssamfundet var fuldt og aldeles oplyst om.  
 
Selvfølgelig var danske medier inden besættelsen på lederplads kritiske over forfølgelsen af jøderne, men det afholdt helt paradoksalt ikke selvsamme medier fra at hylde Hitler og Nazi-Tysklands pompøse olympiske lege i Berlin, hvor Hitler heilede ned mod atleterne ved indmarchen. Flere heilede tilbage. 
 
Også danske medier evnede i vid udstrækning at se bort fra den begyndende jødeforfølgelse i selve dækningen af olympiaden, hvilket skete ud fra den evindelige og meget magelige frase om, at man ikke skal blande sport og politik. 
 
Her blev født en dybt kritisabel konsensus om, at så længe, der foregår en ædel kappestrid på cindersbanen, gør det ikke noget, at regimets styre sidder på de fornemste pladser. 
 
Det har ingen afgørende betydning for konsolideringen af et regime, at en enkelt sportsmand spindes ind i en lovprisning af nationen. Derimod har demokratiernes deltagelse i arrangementerne ubetalelig betydning.

Sport har i hvert fald siden 1936 også været politik, og hvis man ser bort fra det, ser man bort fra de præmisser, nationer og verdenssamfundet hviler på. Du bliver udsendt propagandist. 
 
Du gør dig selektivt blind for at kunne gennemføre en euforisk hyldest, der er mere salg i, end der er i systemkritik. 
 
Hele udstillingen af danske sportsfolk, der optræder for nationer, vi ikke kan lide, er dermed dybt hyklerisk. 
 
Dybest set burde vi hylde Schmeichel, Nadim, Axelsen og nu Laudrup, fordi de med deres tilstedeværelse i virkeligheden formår at holde liv i kritikken af regimerne, når de gør sig selv til reklamefigurer. Vi interesserer os meget mere for Dubai, når Laudrup har siddet på et luksushotel. Hvis det ikke var sket, havde vi ikke talt om Dubai. 
 
Og sikkert er det, at det ingen afgørende betydning har for konsolideringen af et land, at en enkelt sportsmand spindes ind i en lovprisning af en nation. Derimod har demokratiernes deltagelse i arrangementerne ubetalelig betydning for legitimeringen. 
 
Med andre ord: En udemokratisk nation bliver ikke hvidvasket af, at en sportsmand eller -kvinde optræder der. Men den bliver legitimeret som ligeværdig nation, når arrangementet placeres der, og verdenspressen beskriver arrangementet på sportens begejstrede præmisser. Som i Berlin.  
 
Qatars emir, Tamim bin Hamad, har god grund til at smile. Om nogle måneder vil TV2, Politiken og de øvrige danske medier betale penge for at give hans regime uvurderlig legitimitet. Foto: Getty Images.
 

Laudrup, Axelsen, Schmeichel og Nadim

Den aktuelle sag handler om Brian Laudrup, der for Visit Dubai fortæller om sin fantastiske scoring og den efterfølgende teatralske fejring i kampen mod Brasilien ved VM i Frankrig i 1998. Det sker i en kontekst, hvor Laudrup også anpriser Dubai som rejsedestination.  
 
Den enkle idé er, at Laudrup fortæller, hvordan han selv fejrede sin scoring, hvorpå den kvindelige interviewer med energisk speak viser Laudrup steder i Dubai, der også er værd at fejre. Laudrup ligner alt i alt en mand, der via sin naturlige forfængelighed er blevet lokket i en elementær PR-fælde mod et honorar og en betalt ferie. 
 
Indslaget handler både i tid og substans betydeligt mere om fodbold og Laudrups syn på for eksempel fans, end det handler om Dubai, og alene derfor er det værd at se. Især, hvis man vil mene noget om sagen. 
 
Brian Laudrup, der godt kan fremstå knastør på dansk tv, folder sig mere ud i dette interview, hvor han både ser nostalgisk tilbage og samtidig giver en vurdering af det nuværende danske landsholds kvaliteter.  
 
Dubai er landet, hvor mange af tilskuerne til VM i fodbold i Qatar til november 2022 forventes at skulle bo. Landet er nabo til Qatar, hvor FIFA har besluttet, at VM skal afholdes. Derfor er det relevant og legitimt, at et dansk fodboldikon opholder sig der. Det er svært at mene noget andet, hvis man samtidig insisterer på at dække VM i 2022. 
 
Brian Laudrup er jo langt fra den første, der får turen. 
 
På samme måde gik det den tidligere landsholdsmålmand Peter Schmeichel, da han i 2018 arbejdede for det statskontrollerede russiske medie Russia Today, da der var fodbold-VM i Rusland.  
 
På samme måde som badmintonstjernen Viktor Axelsen blev kritiseret for at flytte til Dubai for at træne
 
Siden har medierne glemt kritikken af Axelsen. De skete cirka, samtidig med at han blev suveræn verdensmester. 
 
Og på samme måde som landsholdsspilleren Nadia Nadim blev kritiseret for at være ambassadør for slutrunden i Qatar
 
Visit Dubais reklamevideo hvor Brian Laudrup medvirker.
 

"Da Hitler ankom til Stadion, holdt det op med at regne"

Lad os vende tilbage til den kraftfulde case Berlin. 
 
Dagen efter citatet, der indleder denne klumme – den 2. august 1936 – har Berlingske Tidende en forsideartikel, der hylder åbningsceremonien i Berlin. Her fremhæves Adolf Hitler som "nationens afgud", og i overskriften lyder det ligefrem: 
 
"Da Hitler ankom til Stadion, holdt det op med at regne". 
 
Igen ser vi den magiske evne, som danske medier har formået at bevare og ligefrem udvikle siden, at man sagtens kan være begejstret i reportagen i øjeblikket, selvom rammerne ideologisk set er dybt kvalmende. 
 
Politikens udsendte korrespondent Povl Sabroe fortæller begejstret om mødet med Berlin: "Man fristes næsten til med Hr. Lenke at slutte - Heil Hitler!" 
 
Det kommer også til at ske i Qatar, for det er præmissen for sportsjournalistik, at den formidles gennem følelser. Enten skal vi begejstres. Eller vi skal være skuffede. Men vi skal ikke forstå verden. 
 
Dagbladet Politiken holder sig heller ikke tilbage, da legene i Berlin skal beskrives for læserne. Den udsendte korrespondent Povl Sabroe fortæller begejstret om mødet med Berlin: "Man fristes næsten til med Hr. Lenke at slutte - Heil Hitler!" 
 
Selv Socialdemokraten, der ellers havde været imod dansk deltagelse i legene i Berlin, lader sig imponere og kritikken forstumme: 
 
"Tyskernes Evne til at stable et imponerende Arrangement paa benene vil fejre Triumfer. Uforglemmelige øjeblikke bliver skabt paa Olympia-Stadionet uanset al Politik og Tysklands Forsøg paa at drage Nytte af de olympiske Lege som Reklame for Nazismen." 
 
Der sniger sig altså trods alt en vis bevidsthed ind om, at Tyskland nok bedriver propaganda for en ideologi, vi som danske ikke kan tilslutte os. Men herfra og til at tale om at tage faglig konsekvens af omstændighederne er der meget langt. 
 
Berlingske priser sig da også lykkelig over, at verdenssamfundet og Danmark deltager i legene. 
 
 ”Ikke blot er denne Boycot ikke blevet til noget, men Olympiaden i Berlin er blevet den største i Legenes Historie baade hvad Antallet af deltagende Nationer og Sportsmænd angaar - og det er kun godt!"  
 
"Man ikke skal blande sport og politik". Den olympiske ild ankommer til åbningen af OL i Berlin, 1936. Foto: Getty Images
 

Svarene blæser i vinden. Det har de gjort siden 1936

Da det kommer frem, at Brian Laudrup har været i Dubai, der ligger i Forenede Arabiske Emirater, falder beslutningerne hurtigt i den danske medieverden
 
B.T. fyrer op under kampagnen med overskriften: ”Brian Laudrup i seng med Dubai: 'Det her er stedet, du skal være”
 
Brian Laudrup forklarer ganske fornuftigt B.T., at det jo er FIFA, der har valgt, at Qatar skal være vært for VM. Han bevarer roen: 
 
”Så det må i høj grad være op til dem at tage ved lære af den debat, som værtskabet har skabt. Som de fleste i vores del af verden, synes jeg selvfølgelig også, at vi mennesker skal behandle hinanden ordentligt - ingen tvivl om det.”  
 
Her nailer Laudrup reelt debatten og retter lyset det eneste rigtige sted hen: Hvem har ansvaret for udpegelsen af Qatar som værtsnation? Underforstået: Selvfølgelig kan frie mennesker rejse derhen, hvor verdens sportsorganisationer på demokratisk vis har besluttet, at et af verdens største og mest promoverede arrangementer skal afholdes. 
 
Hvad tror I har størst værdi for regimet: At FIFA har valgt dem som værtsland, og at kampene transmitteres til hele verden – eller at Laudrup besøger Dubai?
 
Men den logik bider ingen på. Der er ingen klik i så dyb en refleksion. Og alle ved jo, at det er umuligt at hive en citatvenlig udtalelse ud af FIFA. Derfor: Vi kanøfler Laudrup!                
 
TV 2 er først ved håndvasken. Kampagnen for Dubai stemmer ikke overens med jobbet som fodboldekspert, lyder forklaringen. 
 
Det er et såkaldt kommunikeret svar. For hvad menes der i virkeligheden? 
 
Der mangler helt åbenlyst nogle opfølgende spørgsmål i artiklen. Det første må lyde: 
 
”Hvorfor er det ikke foreneligt med tjansen som ekspert, at Brian Laudrup deltager i en reklame for en by, der ikke er en del af et fodboldarrangement, som FIFA står bag, og som TV 2 vil dække?”  
 
Der er måske lidt mere substans i forklaringen fra Politiken, der også opsiger et samarbejde med Brian Laudrup.  
 
“I en situation, hvor han reklamerer for VM i Qatar via VisitDubai, er det for uforeneligt med vores standarder for kritisk og uafhængig journalistik, som selvfølgelig også gælder vores dækning af VM i Qatar”, lyder forklaringen fra Politiken. 
 
Logikken i forklaringen fra Politiken synes at være, at Laudrup bliver inhabil, fordi han mod honorar og ferieophold i Dubai optræder i en video med Visit Dubai, og samtidig skal dække VM i det nærtliggende Qatar. 
 
Det er et dumt ræsonnement. 
 
De to roller har jo intet med hinanden at gøre. Laudrup er en prominent rejseguide i videoen, men det kan jo ikke smitte af på hans kommentering af gode indersider og dybe stikninger, der jo ikke rummer en forventning om dyb systemkritik. 
 
Derfor er det en logik, der ikke holder. Det opfølgende spørgsmål, der selvfølgelig ikke bliver stillet til avisens egen chefredaktør, ville lyde: 
 
”Prøv at forklare, hvorfor Laudrup ikke kan kommentere en fodboldturnering i Qatar, fordi han har anprist udsigten i Dubai?” 
 
Og videre kunne man spørge de to medier: 
 
”Er I ikke selv med til at legitimere ikkedemokratiske stater, der undertrykker menneskerettighederne, ved at transmittere og dække stævnet?” 
 
”Hvis I mener, at det er så forkert at have relationer eller forretninger med Qatar, hvorfor har I så købt rettighederne til kampe, der sikrer Qatar enorm reklameværdi?” 
 
”Hvad tror I har størst værdi for regimet: At FIFA har valgt dem som værtsland, og at kampene transmitteres til hele verden – eller at Laudrup besøger Dubai?” 
 
Svarene blæser i vinden. Det har de gjort siden 1936. 
 

Den rituelle ofring af Laudrup

Både TV 2 og Politiken indtager i virkeligheden frelste positioner, sandsynligvis, fordi de frygter en shitstorm i medierne, hvis de ikke siger fra. De kaster dermed Brian Laudrup under bussen på et meget spinkelt grundlag.  
 
Begivenheden er publicistisk og kommercielt så vigtig for de to medier, at de ikke kan forfølge deres principper selv. Derfor er fravalget af Laudrup en rituel ofring, som fremstår uskøn og dybt dobbeltmoralsk.  
  
Den egentlige fare og det egentligt kritisable er ikke, at enkelte sportsfolk rejser til lande, som flertallet mener er ideologisk afsporede. Det er derimod det totale fravær af refleksion over, hvordan selve arrangementets afholdelse altid vil være et led i promoveringen af den ideologi, vi er imod. 
 
Men den tv-station, der har rettighederne og har betalt dyrt for dem, er oftest meget lidt tilbøjelig til i selve sportsreportagen at tale begivenheden imod. 
 
TV 2 taler ikke doping, når de rapporterer fra landevejen i Frankrig; de taler om muligheden for dansk sejr og danskere i trøjer, der signaler sportslig gevinst. 
 

Historien gentager sig 

Lad og vende tilbage til det udmærkede historiespeciale, der har givet denne klumme et perspektiv, der rækker tilbage til det første sportsarrangement, der blandt andet gennem tv-dækning blev en enorm reklamesøjle for det nazistiske Tyskland. 
 
Konklusionen lyder blandt andet:  
 
”I aviserne Berlingske Tidende, Fyns Tidende, Jyllands-Posten og Politiken kan der ikke ses artikler med fokus på en boykot af olympiaden i Berlin. I disse aviser findes der tydeligt en holdning om, at sport og politik ikke skal blandes sammen.”  
 
Slutresultatet vil altid være en konsolidering af det system, man burde kritisere. Så fri os for disse rituelle slagtninger af sportsfolk. Det ændrer intet. 
 
Og resten af konklusionen ligner næsten en spådom om, hvordan det vil komme til at gå med VM i Qatar. Kritikken vil forstumme, mens bolden ruller. Nu vil vi begejstres: 
 
”Dermed kan det altså ses, at de aviser, der var kritiske før olympiaden, bliver mindre og mindre kritiske, som olympiaden skrider frem, mens de aviser, der ikke vil blande sport og politik, fortsætter med denne tendens i løbet af legene og ligefrem hylder, at boykotten ikke blev til noget.”  
  
Med andre ord er mediernes kritik af sportsfolk, der optræder for nationer, der er konsensus om, at vi ikke kan lide, snarere udtryk for, at det er en god historie, end det egentlig viser noget kritisabelt.  
 
Det er en spekulation i en forventet folkestemning, som man som journalist ikke kan overkomme at skrive op imod. 
 
Her ligger det sande problem i placeringen af store sportsarrangementer i kritisable regimer. 
 
Slutresultatet vil altid være en konsolidering af det system, man burde kritisere. Så fri os for disse rituelle slagtninger af sportsfolk. Det ændrer intet. 
 
Hvis du er imod, så bliv hjemme. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også