Opmærksomheden på virksomheders grønne markedsføring er steget kraftigt, oplyser Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen (foto). Foto: Bidstrup Stine/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Antallet af nye sager om greenwashing, der er anmeldt til Forbrugerombudsmanden, er steget fra 16 i 2019 til 95 i 2022, skriver Børsen.
Såvel antallet af klager som sagsanlæg om greenwashing vokser kraftigt. Hos Forbrugerombudsmanden er antallet af klager steget fra 16 i 2019 til 95 i 2022, skriver
Børsen.
Det forlænger afgørelsen af sager, oplever man i Forbrugerrådet Tænk.
Overfor Kforum har Tænk tidligere hejst flaget for, at Forbrugerombudsmanden bør være hurtigere til at
udstede bøder frem for blot advarsler, og at der bør tilføres flere midler til instansen, hvis det er der, skoen trykker.
Forbrugerombudsmanden har fået en øget bevilling på årligt syv mio. kroner frem til 2025.
“Det er min opfattelse at vi altid vil kunne bruge flere ressourcer, men det er ikke usædvanligt for håndhævende myndigheder. Med de ressourcer vi har i dag, skulle vi gerne kunne påvirke markedsføringen,” vurderer Christina Toftegaard Nielsen til Børsen.
Fremover må virksomheder forvente at blive politianmeldt, hvis Forbrugerombudsmanden vurderer, at de anvender vildledende udsagn, lød det fra Forbrugerombudsmandens kontorchef, Karen Søndergård, i et
svar til Kforum.
"Begrundelsen for at have givet indskærpelser hidtil er derfor ikke ressourcer," oplyste hun i den forbindelse og tilføjede:
"Men det er jo rigtigt, at politianmeldelser er betydeligt mere ressourcekrævende og derfor har stor betydning for, hvor mange sager vi kan behandle.”
Også Fødevarestyrelsen og advokatvirksomheder melder om en stigning i antallet af greenwashingsager, ifølge mediet.