Domaggedon-kamikazespinnet
Cummings’ kamikazeangreb på Johnson

Dominic Cummings’ strategi som ex-spindoktor er lige så hårdtslående og nådesløs som hans strategi som kampagnechef. Ingen jord forbliver ubrændt, ingen fjender lades alene. Dominic Cummings har netop, nu han selv er færdig gennemført sit sidste kamikazeangreb på Boris Johnson. “Fundamentally I regarded him as unfit for the job,” siger Dominic Cummings om den engelske premierminister, som Cummings som kampagneleder for “Vote Leave”-Brexit-kampagnen selv bragte til magten. Kilde: Getty Images.

Unfit for the job. Så hård er ex-spindoktor Dominic Cummings’ dom over Boris Johnson i en syv timer lang høring med britiske parlamentsmedlemmer om en kaotisk coronakrisestyring i Downing Street. Det er et rent kamikazeangreb, men rummer alligevel farlige sandheder om gruppetænkning og kaos i Downing Street 10.

Mål og midler i Dominic Cummings’ kamikazespin

Kforums faste læsere vil kende ham. Om ikke andet så fra dette portræt og fra filmen om manden, der skræddersyede Brexit. Han var spindoktoren bag Boris Johnson og kørte premierministerens politiske maskine, indtil han selv blev kørt ud på et sidespor.
 
I sidste ende spændte hans antiautoritære, uortodokse og til tider arrogante facon ben for ham, da det blev klart, at coronaæraens regler også gjaldt for ham, og at ingen i Downing Street eller Westminster havde hans ryg.
 
 
Dominic Cummings, præsenteret og spillet af ingen mindre end Benedict Cumberbatch i filmen om “Vote Leave”-kampagnen.
 
I den tidlige sommer 2020 tilsidesatte Cummings’ coronareglerne og kørte til Durham i Nordengland på trods af transportforbud. Måske lidt ironisk, at han nu klandrer alle andre i Downing Street for ikke at tage coronakrisen alvorligt nok. Men det er i dag, og han er tilsyneladende blevet klogere, hvis man skal tro hans syv timer lange vidneforklaring. Dengang tilbage i maj 2020 blev han presset til at holde et pressemøde, noget helt uvant for ham som toprådgiver, og her forsvarede han turen. Skidt var det, at han selv var blevet historien, og hans tid var talt, da han kun havde få venner blandt Johnsons andre rådgivere eller blandt de konservative toppolitikere. Ikke mindst efter han tabte en større magtkamp til premierministerens magtfulde kone. Så i november blev luften i Downing Street renset, hvilket betød, at Cummings måtte aflevere det eftertragtede nøglekort.
 
Hvis Trump var spindoktor, ville han være Dominic Cummings. Han er det eneste og bedste bud på en moderne Rasputin. Ja, der er er lavet en film om ham og alt hans spin. Nu er anarkisten så fyret og sparket ud af Downing Street 10. Den berømte spindoktor har altid haft sans for det politiske teater, så han forlader naturligvis huset via hoveddøren med en papkasse i hænderne. Kilde: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.
 
Cummings har dog ikke ligget på den lade side. Tværtimod har han indledt angreb på sin tidligere chef, hvilke i indædthed er på niveau med Anthony “the Mooch” Scaramuccis angreb på Trump. Cummings er gået direkte efter premierministerens integritet og har ikke vist sig for fin til at gå efter premierministerens på det tidspunkt forlovede. En gammel arvefjende.  Premierministerens evne til sammenhængende tanker og logik har også stået for skud.
 
Og nu er Cummings altså på banen igen, denne gang i en syv timer lang høring med britiske parlamentsmedlemmer. Det er fascinerende streaming. I al den langsommelige, detaljerede udspørgen hudfletter han regeringens funktionsmåde og hele håndteringen af coronakrisen. Al motivforskning til trods leverer han masser af skyts til regerings kritikere.
  
Se selv “Domaggedon”, som man på gangene ironisk kalder Dominic Cummings’ vidnesbyrd for to parlamentariske udvalg den 26. maj og den 31. maj 2021, hvor han i barske vendinger afslører manglende styring i Downing Street 10 under pandemien.
 

Gruppetænkning i Downing Street 10

Den forsmåede Cummings er næppe et stort sandhedsvidne. Alligevel tegner han et foruroligende, sandfærdigt og alt for velkendt billede af politisk kaos i en sundhedskrise. Coronakrisens forløb i Storbritannien er tydeligvis præget af et Downing Street i forvirring, en premierminister uden indledende interesse for krisen og et dysfunktionelt sundhedssystem. Cummings siger selv, at han forsøgte at skabe forståelse for krisens alvor, men at han talte for døve øre. For al retfærdigheds skyld skal dog nævnes, at der ikke er dukket mails op fra hans indbakke, der bare antydningsvist svarer til Barbara Bertelsens alarm-mails i krisens tidlige faser.
 
Efter ikke at være kommet rigtigt i gang vidner Cummings, at Downing Street for længe holdt fast i den forkerte “Herd Immunity”-strategi. På grund af gruppetænkning fortsatte den tidlige satsning på flokimmunitet alt for længe, med tusinde af unødvendige dødsfald til følge. En fejlslagen farlig tilgang, som både danske og svenske myndigheder sværmede for i pandemiens begyndelse. 
 
Kort sagt mener Cummings, at først virkede sundhedssystemet ikke, hvilket betød, at kriseberedskabet ikke blev sat i gang. Det var i parantes bemærket i denne fase, at Mette Frederiksen og hendes stærke statsministerium lukkede landet den 11. marts. I anden fase, hvor kriseberedskabet var i gang, mener Cummings, at det politiske system fejlede, idet man alt for længe satsede på flokimmunitet og de dermed medfølgende tusindvis af ekstra dødsfald. Generelt evnede man ifølge Cummings ikke at hæve blikket og fastholde det overordnede mål om at bringe briterne gennem krisen; i stedet ledte man forvirret efter og havde fokus på kortsigtede mål. Så Cummings’ dom er hård: Premierministeren er inkompetent, kaotisk og indifferent, og sundhedsminister Matt Hancock er inkompetent og uansvarlig, for eksempel i sit enøjede fokus på et dagligt testmål snarere end antallet af døde.
 
På grund af gruppetænkning fortsatte den tidlige satsning på flokimmunitet alt for længe, med tusinde af unødvendige dødsfald til følge. Kilde: Getty Images. 

 

Cummings og voksenalliancen 

“Fundamentally I regarded him as unfit for the job. And I was trying to create a structure around him to try to stop what I thought were extremely bad decisions and push other things through against his wishes.”
Dominic Cummings om Boris Johnson
 
Bum. Så hårdt og kort skitserer Cummings behovet for voksne rundt om barnet i premierministeren Boris Johnson. Citatet vækker minder om John Boltons beskrivelse af behovet for en “voksenalliance” rundt om Trump. En alliance, der ifølge Bolton selv bestod af ham selv og en række fornuftige generaler. Som bekendt fandt hverken Trump eller Johnson sig dog i at blive behandlet som et barn, og de tætte rådgivere måtte begge forlade embedet i unåde. Det siger måske også en del om Cummings og Boltons selvbevidsthed, at de så entydigt er klar til at beskrive deres tidligere chefer som infantile megalomaner.
 
Cummings må dog have det en anelse sværere end Bolton med at få sin indre logik til at hænge sammen. Han havde nemlig, modsat Bolton, et betydeligt medansvar for Johnsons vej til magten. Det er måske lidt sent først at fortryde sin indsats som hadinciterende kongemager, når man er blevet fyret af selvsamme konge.
 
John Bolton skrev i 2020 om, hvordan han og en “voksenalliance” igen og igen afværgede Trumps katastrofale internationale indfald. Det lykkedes dog ikke at stoppe Trumps flirt med Rocketman i Nordkorea.  
 

Exen, der brænder huset ned

Dominic Cummings’ strategi som ex-spindoktor er lige så hårdtslående og nådesløs som hans strategi som kampagnechef. Ingen jord forbliver ubrændt, ingen fjender lades alene. Han er ex-spindoktoren, ex-strategen, der brænder huset ned. Ja, som det engelske medie Sunday Times så illustrativt skriver: 
 
“Dom’s favourite gesture at the moment in conversations is to pull the pin from an imaginary hand grenade and then throw the grenade over his shoulder as he leaves the room. Everyone is braced.”
 
Han beskylder ministre, regeringssystemet og Boris Johnson for ensidigt fokus på kommunikation og dårlig strategi.
 
Tilbage står man med spørgsmålet om, hvad han selv lavede i Downing Street 10. For når han peger fingre ad andre, peger fingeren tilbage på Dominic Cummings. For han er tydeligvis heller ikke helt normal. Som en klummeskribent fint beskrev ham i et engelsk medie. Vi kender alle en Dominic i vores omgangskreds.
 
We all know a Dominic Cummings. The crazed ex-boyfriend threatening to post revenge porn on the internet unless you give him his favourite jumper back, apologise for not turning up to that dinner with his mum and admit, in no uncertain terms, it was all your fault the relationship ended in tatters.” 
 
Ergo man er lidt småskør, men kritikken er knap så skør. Det er og bliver 
en relevant kritik af et regeringsapparat, der som mange andre i 2020 ikke kunne få styr på coronaen med dødelig konsekvenser. Samtidig var ideen om flokimmunitet en farligt besnærende tanke med stor tilslutning i Europa, ikke mindst i Sverige og Danmark. 
 
Så hatten af for, at Cummings bruger sin måske sidste store offentlige optræden til at brænde huset ned i al offentlighed. Og tilsyneladende er hans troværdighed så lav, at det ikke får videre konsekvenser. Et problem eller løsning? Det afhænger af, om han er systemets mand eller systemets fjende nummer 1. Dominic Cummings er og bliver det sidste. Også i sit sidste farvel.
 
En forsmået Dominic Cummings brugte sin måske sidste store offentlige optræden til at brænde huset ned. Kilde: Getty Images. 
 

Et par afsluttende godbidder fra Cummings 

"The Government itself and Number 10 was not operating on a war footing in February on this in any way, shape or form. Lots of key people were literally skiing in the middle of February."
Dominic Cummings om manglende kriseforståelse
 
"The problem in this crisis was very much lions led by donkeys over and over again."
Dominic Cummings sammenligner med generalerne (donkeys) i WW1’s ligegyldighed over for soldater (lions). 
 
"I just got on with things because my view was the Prime Minister already is about a thousand times too obsessed with the media."
Dominic Cummings om Johnsons mediefokus.
 
"It doesn't matter if you've got great people doing communications, if the Prime Minister changes his mind 10 times a day, and then calls up the media and contradicts his own policy day after day after day, you're going to have a communications disaster."
Dominic Cummings om politik og kommunikation
 
"It's just completely crackers that someone like me should have been in there, just the same as it's crackers that Boris Johnson was in there, and that the choice at the last election was Jeremy Corbyn."
Dominic Cummings om talentløse ledere
 
"There's no doubt that he (Boris Johnson) was extremely badly let down by the whole system. And it was a system failure, of which I include myself in that as well, I also failed."
Dominic Cummings om systemets og sit eget ansvar
 
"There's no doubt at all that many senior people performed far, far disastrously below the standards which the country has a right to expect. I think the Secretary of State for Health is certainly one of those people."
Dominic Cummings om Matt Hancock

Relaterede artikler

Manden, der skræddersyede Brexit - Guf til kampagnenørder: The Uncivil War, der i disse Brexit deal/no-deal-dage huserer på HBO, giver en skyttegravskildri...
The Brexit Bad Boy - Øgenavnet er Boris Johnsons Rasputin. Navnet er Dominic Cummings. Mød manden bag Brexit-kaosset. Chefstrategen i Downing...
Johnsons Rasputin får sparket - Manden bag Brexit og Boris er færdig. Den berømte og berygtede spindoktor Dominic Cummings er blevet fyret efter en giga...
Hvis Britney var en mand? - Det er et af de spørgsmål, der har fyldt debatten, siden popikonet Britney Spears leverede en gruopvækkende tale i rette...
Ullas fake news-shitshow - TV 2 begik i april et groft stykke fake news, der var egnet til at påvirke det grønlandske valg. Var det blot en uforstå...
UK's visionære k-strategi - På den anden side af kanalen har de lige fået en ny kommunikationsstrategi for hele centraladministrationen. Det er ikke...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

27 JOB

Strategic Communications Advisor

Se alle job Indryk job

Job

Communications Officer

Frist: 4. december

Digital Kommunikationskonsulent

Frist: 12. december

Senior Content Writer

Frist: 15. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.