Tre forskellige grafiske forslag til et certificeringsstempel, som certificerede virksomheder kan få ved godkendte årsrapporter.
Det er selvsagt frivilligt at tilslutte sig, men vi forventer, at fx offentlige organisationer med tiden vil stille det som et krav til bureauer, at de kan fremvise en sådan tilslutning.
Vores forslag til 7 etiske principper i et kodeks
Vores forslag bygger videre på, konkretiserer, uddyber og nuancerer nogle af de principper, der også findes hos Journalistforbundet, brancheforeningen
Kreakom,
Transparency International,
Helsinki-konventionen (ICCO),
Dansk Industri,
IPRA Code of Athens,
IABC,
PRSA, universiteternes egne
formidlingsprincipper samt forskningsartikler, der diskuterer principper, særligt via
Institute for Public Relations og
Center for the Study of Ethics in the Professions, der i øvrigt har samlet imponerende 2.500 kodekser, som man kan søge i
her.
Principperne er ikke kontroversielle eller nyskabende. De bygger selvsagt også på menneskerettighederne og gældende lovgivning. De adresserer både dem, der sælger kommunikationsydelser (bureauer), og dem, der køber dem eller selv producerer (virksomheder/organisationer). Disse principper er foreløbige forslag. Vi inviterer til dialog omkring dem før, vi fastlægger dem i et kodeks.
Med medlem mener vi herunder virksomheder og organisationer i både det offentlige og private samt både købere og sælgere af kommunikationsydelser. Alle medarbejdere, der er ansat i en medlemsvirksomhed er også indbefattet af principperne.
1. Gennemsigtighed
Et medlem skal:
1.1 I alle opgaver klart kommunikere, hvem der er afsender i ydelser, services og produkter.
1.2 I alle opgaver kommunikere eventuelle interessekonflikter og tydelig interessevaretagelse til alle involverede og på let tilgængelige hjemmesider.
1.3 Ved interne interessekonflikter sørge for, at arbejdende enheder ikke deler informationer.
1.4 Oplyse om kunde- eller samarbejdspartnerforhold, med mindre særlige forhold gør sig gældende. I tilfælde af “særlige forhold” skal der redegøres for dette.
1.5 Kommunikere synligt tilslutningen til dette kodeks på hjemmesider og andet materiale.
1.6 Sørge for, at alle implicerede parter i et projekt/en organisation er gjort bekendt med dette kodeks.
2. Integritet
Et medlem skal:
2.1 Gå et skridt længere end lovgivningens minimum for at skabe branchens omdømme som etisk ansvarlig.
2.2 I alle sammenhænge kommunikere sandt og ærligt.
2.3 I alle sammenhænge faktisk være den (de/det), som man giver sig ud for.
2.4 I alle sammenhænge sikre og skabe tillid og troværdighed baseret på fakta og nøjagtighed af alle angivne oplysninger.
2.5 Så vidt muligt vælge løsninger og kommunikationskanaler ud fra en objektiv analyse af det bedste match og ikke ud fra særlige interesser.
2.6 Rette fejl og mangler, der falder inden for ansvarsområdet, så snart de opdages.
2.7 Altid holde sig fri af gråzoner og korruption ift. gaver, repræsentationer og andre økonomiske forhold.
3. Fortrolighed
Et medlem skal:
3.1 Ikke videregive informationer til 3. parter uden accept.
3.2 Sikre, at alle produkter, ydelser, services og rådgivninger er baseret på privacy-by-design.
3.3 Opretholde intellektuelle rettigheder.
4. Skadelighed
Et medlem skal:
4.1 Ikke indhente oplysninger med vildledende eller uærlige midler.
4.2 Ikke direkte miskreditere eller på anden måde føre negativ campaining med mulige personkonsekvenser.
4.3 I alle tilfælde vise hensynsfuldhed og takt ved brug af informationer – særligt i tilfælde, hvor impliceredes dømmekraft er udfordret (fx syge, svage, børn).
5. Samfundsansvar
Et medlem skal:
5.1 Ikke foreslå eller foretage handlinger, som påvirker essensen i det danske demokrati (dets frihedsbegreb, aktører og institutioner).
5.2 Undgå alle former for diskriminering og opretholde social ansvarlighed ift. lydhørhed over for mindretal og skabelsen af positive fællesskaber.
5.3 Anerkende alle involverede parters rettigheder til at redegøre for deres sag og udtrykke deres synspunkter.
5.4 Ikke samarbejde med virksomheder, der overtræder lovgivning.
5.5 Ikke bidrage direkte til den økologiske krise fx gennem samarbejder og kundekontakt.
6. Ledelse og ansvar
Et medlem skal:
6.1 Sikre, at alle medarbejdere forstår deres ansvar for at følge kodekset.
6.2 Sikre, at særligt ledere forstår og praktiserer ansvaret for at kommunikere kodekset og skabe en kultur baseret på principperne.
6.3 Sikre, at ledere efteruddanner og fører etiske samtaler med medarbejdere, der tit står i etiske dilemmaer.
7. Konsekvenser
Et medlem skal:
7.1 Anerkende at følge disse principper og afrapportere én gang årligt til Det etiske kom-råd.
7.2 Promovere kodekset over for ikke-medlemmer i branchen og hjælpe branchen med at blive kendt som etisk.
Det etiske k-løfte
Som del af kodekset vil et medlem, hvilket i praksis vil sige lederen for en enhed, skulle underskrive kodekset og derved aflægge et etisk k-løfte.
På vegne af min enhed aflægger jeg hermed det løfte, at vi vil overholde principperne i kodekset. Vi vil handle professionelt, søge sandhed, nøjagtighed, retfærdighed og tage ansvar for vores rolle i samfundet. Jeg vil sørge for, at medarbejdere får viden om og kompetencer til at forstå og løse de etiske dilemmaer og udfordringer, de kan møde i deres arbejde. Jeg forstår og accepterer, at konsekvensen af manglende opretholdelse af principperne kan føre til tilbagekaldelse af certificeringen.
_______________[underskrift]
Fra lav til høj risiko
Reelt set arbejder hovedparten af k-folk langt fra de daglige etiske gråzoner. Men desto mere magt og betydning kommunikationsbranchen får, desto flere etiske dilemmaer melder der sig også, som vist i figuren.

Y-aksen viser risikoen for etiske dilemmaer, og x-aksen viser typen af kommunikationsarbejde. Desto mere direkte påvirkning man ønsker med sin kommunikation, desto flere etiske dilemmaer. Model er egen udvikling, men bygger på logikken i Risk Heat Mapping.
Lav risiko
Webredaktører, designere, tekstforfattere og andre, der producerer relativt standardiseret informationsmateriale, møder ikke så tit etiske udfordringer. Men de ligger dog altid i baggrunden. Skal man bringe det ene billede frem for det andet? Har man taget højde for skjulte diskrimineringer i sin tekst? Er alle relevante stakeholders involveret på en transparent måde? Disse og lignende spørgsmål er grundlæggende etiske.
Middel risiko
I takt med, at k-folk begynder at beskæftige sig mere direkte med adfærdspåvirkning, fx gennem anvendelse af nudging-strategier og indsigter fra big data-analyser, vokser de etiske dilemmaer også. For hvor meget kan man tillade sig at påvirke folk? Hvilke metoder og kommunikationsprodukter er ok, og hvilke er ikke? Med data kan k-folk fx mere og mere. Men skal man gøre alt, hvad man kan, bare fordi det er muligt?
Høj risiko
I toppen finder vi (som altid) lobbyisterne, der ikke laver andet end at påvirke, og typisk på et politisk niveau. Her står de etiske dilemmaer i kø. Er der grænser for, hvad der kan lobbyes omkring? Er våben ok? Er det ok at lobbye for produkter eller virksomheder, der samlet set tjener samfundet dårligere? Hvilke snedige kommunikationstricks er acceptable, og hvilke er ikke? Findes der budskaber og aktører, der retfærdiggør, at målet helliger midlet?
Vi inviterer til et minisymposium
Etikfilosofien er rig på etiske dilemmaer. Det ene mere absurd end det andet. De går typisk under et navn som Trolley-problemer. Fx: Hvis du bliver tvunget til det, vil du så redde ét barn eller to ældre fra den visse død? Etik er ikke svært, hvis der ikke er dilemmaer. Sådan er det også i kommunikationsbranchen. Vil man digte en smule videre på en god historie om de “gode aktører” for at undgå, at de “onde aktører” vinder en sag?
Vi vil gerne have din feedback på ovenstående typer af dilemmaer og principperne og konceptet i det hele taget.
-
Giver det mening for dig og din virksomhed/organisation?
-
Hvad mangler og hvad skal ud eller ændres?
-
Vil I tilslutte jer sådan et kodeks og indlevere en årlig rapportering?
Kom til gå-hjem-møde, og diskutér det med os før, vi lægger os helt fast på konceptet.
Hvornår?
Symposiet bliver afholdt onsdag d. 22. maj 2019. kl. 15.00-17.00.
Hvor? Vi vender snart retur med et lokale
Hvad koster det?
Det er et gratis gå-hjem-møde.
Har du spørgsmål?
Kontakt Brian Due på 41563156, eller skriv til bdue@hum.ku.dk