Socialdemokratiet sikrede en arbejdssejr

Socialdemokratiet fik ikke den store fremgang, de havde håbet på. Ikke desto mindre er de stadig landets største parti og kan med stor sandsynlighed tælle til 90 de næste 4 år, hvis regeringsforhandlingerne forløber vel. Kan der være tale om andet end en utvetydig sejr?
Socialdemokratiet mødte danskerne på gader og stræder med deres ikoniske roser under hele valgkampen. Mette Frederiksen høstede også 43.489 personlige stemmer og blev dermed valgets største stemmesluger. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix.
Socialdemokratiet mødte danskerne på gader og stræder med deres ikoniske roser under hele valgkampen. Mette Frederiksen høstede også 43.489 personlige stemmer og blev dermed valgets største stemmesluger. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix.
af Jens Jonatan Steen
Socialdemokratiet har leveret et nyt flertal, en ny statsminister og er fortsat landets klart største parti. Alligevel lægger Kforum op til, at partiet nu skal bøje nakken og skamme sig over valgresultat.

Det virker mildest talt, som om der er gået lidt ’selvpiskeri’ i den politiske analyse.
 
Det er rigtigt, at man både i Socialdemokratiet og i meningsmålingerne havde forventet et endnu bedre valgresultat. Valgfesterne var naturligvis blevet sjovere, hvis tv-skærmene også sidst på aftenen havde vist massiv S-fremgang. Der var jo meningsmålinger, der ligefrem havde spået 30 % til Liste A!
 
Sådan gik det ikke helt. Men resultatet efter 5. juni gav stadig rød blok et markant flertal, hvor man kan tælle til 90 uden at skulle regne hverken Alternativet eller de nordatlantiske mandater med. Og samtidig gik man sågar et mandat frem i Socialdemokratiet og kan opstille endnu en stol i det socialdemokratiske gruppeværelse på Christiansborg.
 
Mette Frederiksen blev som formand for Danmarks største parti naturligvis udpeget som kongelig undersøger. At det skal være en rød regering, der i sidste ende bliver resultatet af Socialdemokratiets forhandlinger, synes blot at være en formalitet. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix. 

De centrale mål om klart rødt flertal og et systemskifte i Danmark er indfriet. Det er uanset – hvor meget man end spekulerer og teoretiserer – svært at finde årsag til at skulle piske sig selv over det resultat, hvis man er rød i kanten. Rød blok vandt den største sejr ved et folketingsvalg i over 40 år.

Det var S, der trak stemmerne over midten
Socialdemokratiets strategi har været at påtage sig ansvaret og trække stemmer hen over midten, hvilket sort på hvidt må siges at være lykkedes. Hvis man kigger på fordelingen af Dansk Folkepartis gigantiske nederlag, så tog Socialdemokratiet 10 procent, mens S, SF og RV hver tog omkring én procent. På nær Liberal Alliance, så er det S, der trækker klart flest stemmer over midten til rød blok.
 
Men langt vigtigere er det, at det var Socialdemokratiet, der på aflysning af topskattelettelser, aflysning af besparelser på pensionisternes boligydelse, kamp mod højere pensionsalder og hele diskussionen om tidligere tilbagetrækning fik sat ikke bare Dansk Folkeparti, men også hele regeringen under massivt pres.

Det blev efter 20 år umuligt for Dansk Folkeparti at lægge sig på hjul og forvente at udlændingepolitikken ville sikre en fremgang ved målstregen. Det er i høj grad Socialdemokratiets fortjeneste, når Dansk Folkeparti mistede 433.233 stemmer ved dette valg, hvilket De Radikale og andre bør huske, når de fejrer, at Inger Støjberg ikke længere skal være minister, og at Pia Kjærsgaard forlader posten som formand for Folketinget:

 

Et europæisk lyspunkt
Det endelig socialdemokratiske valgresultat kan således måles både i forhold til meningsmålingerne og i det faktiske forhold til skiftet i flertallet. Men i virkeligheden burde man måske også se det i forhold til resten af verden.

Selvom polariseringen absolut også har ramt Danmark, hvor Stram Kurs fik 6,2 % i Gedser, og selv et skamskudt Alternativet stadig høster knap 10 procent på Nørrebro, så bød Folketingsvalget 2019 stadig på en massiv fremgang til de fire traditionelle partier i dansk politik. Det er direkte opsigtsvækkende på europæisk plan.

Ved det seneste store valg på tværs af Europa (EP-valget 26. maj) stormede de nye, grønne partier frem på bekostning af især Socialdemokratiet, der flere steder blev blot 3.- eller 4.-størst. Syd for grænsen, hos vores tyske naboer, er både Alternative für Deutschland (AfD) og Die Grünen på fremmarch og ligger i flere målinger stabilt over 20 %.

I Frankrig har socialdemokraterne sågar måttet sælge deres historiske hovedkontor og lagt sig selv i en slags kunstigt koma. Så mens perspektiverne for socialdemokratiske partier mange steder i Europa ser dystre ud, så står den altså på socialdemokratisk regeringsflertal i Danmark.

En arbejdssejr på ægte røde præmisser
Endelig døde forklaringsmodellen om blå inkompetence også på valgnatten. Højrefløjskaos og svag tillid til Lars Løkke har været brugt til at tale en kommende socialdemokratisk valgsejr op, men tesen har bare vist ikke at matche danskernes ageren i stemmeboksen. Venstre fik stik imod forventning en fremgang på hele 3,9 procent – og, som Løkke konstant hæfter sig ved, den største mandatmæssige fremgang.
 
Socialdemokratiet var under hele valgkampen massivt til stede på gader og stræder for at møde vælgerne med roser. Foto: Rene Schütze / Ritzau Scanpix. 

Dermed vandt Socialdemokratiet heller ikke på andres dårligdomme, men på sin egen politiske dagsorden. Selvom Kforum og Kommentatorkøbing lever af at gøre alt, hvad der foregår på Christiansborg til kynisk strategi, så har differentieret tilbagetrækning, regionernes overlevelse, opgør med regnemodellerne, nej til skattelettelser, forholdene for de offentligt ansatte, ambitiøs grøn omstilling og meget, meget mere banet vejen for et rødt flertal.
 
Det er sikkert sjovt at agere ’spin-spotter’, men nogle gange handler politik bare om godt gammeldags rugbrødsarbejde. Folketingsvalget 2019 var slet og ret en arbejdssejr for Socialdemokratiet og de øvrige partier i rød blok. Og det må man anerkende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også