Rikke Hellerup Madsen


Rikke Hellerup Madsen

Rikke Hellerup Madsen

Karma: 0 (?)

Om to år vil op imod 86 % af al webtrafik være videobaseret
Har du også for meget tekst på din webside? I fordums tid, ved internettets spæde oprindelse, var det hastigheden og ikke brugerne selv, der gjorde tekst så udbredt. Nu er teknologien klar og det samme skal dit indhold være. Fremtiden byder på videokommunkation.
 
Af Rikke Hellerup Maden 
 
 
Når man sætter sig foran en skærm, forventer man en visuel oplevelse. Uanset om det er en tablet, en computer eller et TV. Sat lidt på spidsen kan man sige, at man heller ikke tænder for tv’et for at bruge tekst-tv. Vi skal forstå, at den måde vi bruger platformen (websitet) har stor indflydelse på effekten af kommunikationen. Og 9 ud af 10 af os, sender altså stadigvæk tekst-tv til et Netflix-segment (so to speak).
 
Fremtidens forbrugere er visuelle
 
En undersøgelse fra det amerikanske analysehus CustomContentCounsel* viser, at vi i gennemsnit opholder os på et website i 48 sekunder. Er der levende billeder på websitet stiger det tal til 5 minutter og 50 sekunder. Levende billeder er med andre ord over 5 gange mere effektivt til at fastholde de besøgende end almindelig tekst.
 
Vi husker ikke digital tekst
 
Og det er ikke kun effekten, der falder markant, når man baserer sit indhold på tekst. Målgrupperne husker simpelthen ikke din kommunikation, hvis det hovedsageligt er tekstindhold. Hjerneforskeren Ferris Jabr fra Scientific America har beskrevet fænomenet og hans resultater er bemærkelsesværdige. Vores hjerne opfatter nemlig tekst (bogstaver) som en del af den fysiske verden. Vores hjerner håndterer simpelthen bogstaverne bedre, hvis de er fysiske.
 
Det betyder i praksis, at vi forstår tekst på nettet dårligere end tekst, vi fysisk kan forholde os til. Det faktum er netop blevet meget tydeligt i en stor undersøgelse fra Stavanger Universitet. Her blev eleverne i en 10. klasse delt op i to – den ene halvdel læste på iPads, den anden læste et fysisk eksemplar af samme tekst. Efterfølgende testede man deres forståelse, og dem der havde læst den fysiske udgave klarede sig generelt 22 procent bedre end dem, der læste teksten digitalt. Den norske undersøgelse underbygges af den seneste danske Pisa-undersøgelse. Den viser, at elever, der bruger iPad i forbindelse med undervisningen, får en lavere Pisa-score end dem, der modtager undervisning via traditionelle bøger.
 
Fremtidens forbrugere er visuelle
 
Tekster er altså mindre effektfulde på nettet. Og det er der rigtig mange, der allerede har luret. Den amerikanske virksomhed Cisco er verdens førende inden for netværk og webtrafik. De har for nyligt udgivet en stor rapport om fremtidens indhold på nettet. De forudser at at videomediets fremmarch kun vil fortsætte og at op imod 86% procent af al webtrafik vil være baseret på video når vi rammer år 2017*.
 
 
Snapchat udkonkurrerer WhatsApp
 
Firedoblingen af den nuværende videotrafik er et udtryk for en kommende tendens. Nemlig at nettet bliver langt mere visuelt. Det skyldes både den teknologiske udvikling af båndbredden, men det er i lige så høj grad også de kommende målgrupper, der bliver afgørende. Fremtidens forbrugere hedder Generation Z (født 1995-2005), og de er digitale af natur og har ikke tålmodighed til tekst på nettet. De kræver visuelle elementer, ellers har det ingen interesse. Det er heller ikke tilfældigt, at det er visuelt baserede tjenester som Instagram, Vine, Pinterest og SnapChat – sidstnævnte har positioneret sig som den foretrukne kommunikationsform mellem de unge. Og tjenesten, der baserer sig på videoformatet, har skubbet tekstbaserede tjenester som SMS, WhatsApp, Twitter og til dels Facebook i baggrunden.
 
Hvad betyder det for os kommunikatører? I kommunikationsafdelingerne skal man til at kigge på, hvad der kræves af fremtidens kommunikatører. Nye vilkår for den digitale kommunikation kræver også en ny tilgang til kommunikationen. Og her spiller de visuelle virkemidler og levende billeder en central rolle.
 
Video på hjemmesiden 
 
Hvor websites og e-mail nyhedsbreve i dag ofte er baseret på skriftlige artikler, pressemeddelelser, nyheder og andet tekstindhold skal det fremover være video. Fremfor at gemme sig bag tasterne skal fremtidens kommunikatører ud foran kameraet og skabe en visuel kommunikation. Og det behøver ikke at være Oscar-vindende produktioner, selv helt simple produktioner går faktisk an. Det er for nyligt blevet påpeget i en artikel fra The Guardian, der undersøgte de besøgendes krav til videokvaliteten. Her svarede 78 procent af de adspurgte, at de ikke forventede video af høj kvalitet. 61 procent af dem foretrak ligefrem lettere videoer, da det nedbragte load-tiden på sitet.
 
..Men hvordan implementerer man så videoformatet succesfuldt i sin markedsføring og kommunikationsstrategi?
 
Mere om det i et senere indlæg.

Kontakt mig gerne. Jeg holder oplæg, rådgiver og gør dig klogere på videomediet og hvad det kan.
Se kontaktdata i min profil eller connect mig via. LinkedIn
 
 
*Kilde Cisco (2012) Cisco Visual Networking Index: Forecast and Methodology, 2011–2016

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

55 JOB

Kommunikationschef

Se alle job Indryk job

Job

PR konsulent

Frist: Hurtigst muligt

Initiativrig presserådgiver

Frist: 6. januar

Kommunikationsspecialist

Frist: 13. januar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.