
For mere end 10 år siden åbnede Behandlingsskolerne i København for første gang dørene, med ønsket om, at kunne give børn med psykiske lidelser en chance for at have et ”almindeligt” liv. Manden bag initiativet var en psykolog, der den dag i dag stadig fungerer som chefpsykolog for alle skolernes behandlings- og uddannelsestilbud. Efter adskillige års arbejde med blandt andet ADHD børn, ønskede han at skabe et tilbud for børn og unge med psykiske lidelser, hvor der var fokus på det enkelte barn eller unge menneske. Hans mål med Behandlingsskolerne var, at etablere en række behandlings– og undervisningstilbud, der var målrettet den enkelte, uanset om denne led af autisme, ADHD, OCD eller andre psykiske diagnoser.
Hvem er Behandlingsskolerne for?
Behandlingsskolerne består i dag af i alt syv dagskoler fra 0.-10. klasse, to weekendaflastning, fire ungdomsuddannelser for unge i alderen 17-25 år (STU: Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) samt et behandlingscenter, hvilken alle skolerne kan trække på. De indskrevne børn på Behandlingsskolerne lider alle af enten generelle eller specifikke indlæringsvanskeligheder, autisme, ADHD, OCD, Tourettes syndrom eller svære psykiske lidelser i form af fx angst, spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd. Nogle af børnene har op til tre-fire psykiske diagnoser samtidig.
Behandlingsskolerne drevet af ildsjæle
Lige siden Behandlingsskolerne blev en realitet, for 10 år siden, har de været drevet af ildsjæle, der alle arbejder ud fra filosofien om, at kæmpe for det enkelte barns muligheder. Samlet har de fra dag ét haft det mål, at børnene en dag vil kunne se tilbage på deres forløb på Behandlingsskolerne og tænke: “Der var faktisk nogle, der ville mig det godt”.
Behandlingsskolernes ansatte består af pædagoger, lærere, familiebehandlere og psykologer ud fra tesen om, at børn og unge udvikler sig bedst gennem en målrettet behandling, hvor der bliver stillet krav. På den måde udfordres både børnene og de unge på en god og nærværende måde, og man sørger man for, at de hele tiden udvikler sig. Naturligvis stilles der på ingen måde nogen krav til hverken børn eller unge, som de ikke vil kunne magte. Tilsammen har alle ansatte på Behandlingsskolernes en utrolig bred viden om, hvordan børn og unge med psykiske lidelser kan og skal hjælpes.