Petrine Fürstelin Jørgensen


Petrine Fürstelin Jørgensen

Petrine Fürstelin Jørgensen

Karma: 21 (?)

Forfatter:

6


artikler

3


indlæg

Den eksklusive danske statsborgerskabsklub – hvor melder jeg mig ud?
I sidste uge kunne man i Politiken (24.08.2015) læse Christian Langballe definere det danske statsborgerskab som en særlig klub, hvor det ikke er alle, der lige kommer ind: ”For os er det danske statsborgerskab noget ganske specielt, hvor man indlemmes i det danske folk, og det der slapperi eller lemperi, der har været, vil vi ikke være med til”.
 
Udtalelsen kom i forbindelse med regeringens overvejelse om at give afslag til de 1950 udlændinge, som ellers lever op til det nuværende krav om dansk statsborgerskab, har bestået alle tænkelige test og venter på deres danske pas. I dag kan det ligeledes læses, at Inger Støjberg har besluttet at genbehandle disse statsborgerskabssager. Og at tallet nu er steget til 2.750.
 
Det er ikke bare ualmindelig dårlig stil. Det er også fuldstændig absurd. Det ville svare til, at jeg havde læst flere uger til min eksamen, bestået den med et 10-tal, og at min underviser et halvt år efter kom og fortalte, at man havde ændret kravene for denne eksamen, og at jeg nu i stedet var dumpet.
 
Hverken Christian Langballe eller Inger Støjberg virker til at se det absurde i situationen. Tværtimod, håndhæver de det som en ret, da det danske statsborgerskab, ifølge dem, er så eksklusivt, at man bare kan tillade sig at ændre regler og god opførsel.
Hvis det er Christian Langballe og Inger Støjberg, som skal definere, hvad der gør én værdig til et dansk statsborgskab, så vil jeg gerne melde mig ud af klubben.
 
Den nye regering og DF bidrager i høj grad til en stærk retorisk dikotomi i den danske udlændingedebat i medierne. Der er os og dem. Vi og de. Vores og deres.
Alle dem, som ikke ligner DF’s billede af en dansk statsborger, gør sig ikke egnet til den eksklusive klub, og det skaber en større kløft mellem danskere og nydanskere, i stedet for at bygge broer af forståelse og imødekommenhed. Jo mere os og dem bliver brugt i debatten, jo mere vi distancerer os selv fra andre end dem der ikke ligner os selv, desto mere bliver virkeligheden også til os vs. de.
 
Jeg har mange venskaber, som ikke har en etnisk dansk baggrund. Jeg har en veninde, som er bosnisk, en anden er afghaner og en tredje er irakisk. Sådan kunne jeg fortsætte.
Nogen af dem har et dansk statsborgerskab, andre arbejder på at få det.
De er alle i mine øjne danske statsborgere, men med en anden baggrund og historie end den jeg har. De er vokset op i Danmark og ser det som deres hjem. Men de glemmer ikke deres rødder og deres historie.
Og hvorfor skulle de? Skulle jeg også glemme, at jeg er fra Danmark, når jeg inden længe drager et halvt år til Tyskland for at læse noget min kandidat?
 
Deres rødder og historier er med til at udvide min horisont og mine perspektiver på verdenen. Jeg er vokset op trygt og godt, uden nogensinde at have frygtet for mit liv eller mine næres liv. Det er et privilegium uden lige. Ikke alle er så heldige. Så skulle vi ikke byde de nye statsborgere, flygtninge, osv. velkomne med åbne arme. Lære af deres historie og lade dem blive danskere på deres egen måde.
 
Kære Christian Langballe og Inger Støjberg. Den eksklusive klub, I opstiller det danske statsborgerskab som, den ekskluderer nogen af de bedste nydanskere jeg kender.
Derfor vil jeg gerne melde mig ud af den klub med øjeblikkelig virkning, så længe det er jer der sætter rammerne for, hvornår man passer ind og gør sig værdig til at være dansk statsborger. 
 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

28 JOB

Kommunikationsprofil

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationschef

Frist: 4. marts

Kommunikationschef

Frist: 10. marts

Knivskarp kommunikatør

Frist: 11. marts
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.