Nikolaj Grøn


Nikolaj Grøn

Nikolaj Grøn

Karma: 141 (?)

Forfatter:

3


artikler

7


indlæg

Falsk TV-nyhed: strategisk kommunikation?

En af Georgiens tre største TV-kanaler har bragt en (falsk) nyhed om at russiske tanks netop har angrebet georgien og var på vej mod hovedstaden Tbilisi, at præsidenten for Syd Ossetien Eduard Kokoity var blevet ramt af et terrorangreb samt at den georgiske præsident Saakashvili var blevet evakueret fra hovedstaden! Det har medført vild panik i landet og protester mod invasionen!

Det viste sig dog at være en fiktiv historie kun overgået af original-fremførelsen af Orson Welles "Klodernes Kamp": TV-kanalen (IMEDI) brugte kun en kort intro til det 30 minutter lange TV-program på at fortælle at der var tale om en fiktiv nyhed. Og øjensynligt var der mange georgere der ikke fangede denne intro, med panik og folkelig protest til følge.

Eftersom at den georgiske præsident Saakashvili netop har en personlig dagsorden om at "Russerne kommer" og de georgiske medier er under streng kontrol, er det tvivlsomt om den fiktive nyhed har været et tilfældigt autonomt tiltag fra TV-kanalens side (det påståes at have været et pilot-program for en evt. kommende programserie: her kan man da tale om et viral kick-off af format for det nye program!).

Den falske nyhed har i hvert fald også haft en ønskværdig effekt i forhold til præsidentens agenda, og spørgsmålet, der melder sig er om der i virkeligheden er tale om STRATEGISK KOMMUNIKATION fra præsidentens side? SPIN kan det vel næppe kaldes når nyheden er fiktiv?

Som dette indslag også fortæller, tager præsidenten efterfølgende afstand fra indslaget, men tvivlen hænger fortsat ved. RT.COM - False report create panic in Georgia

 

 

 TAGS:

spin, strategisk kommunikation, georgien, rusland, russerne kommer, imedi, tv, nyhed, panik, protest, mediekrig, kommunikationskrig, informationskrig, informationsoperation, propaganda, præsident, rt.com,

Kommentarer

Få nyhedsbrev

46 JOB

Konsulent til kommunikation

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.