Nana Holm Green


Nana Holm Green

Nana Holm Green

Karma: 5 (?)

Ords virkning

Ord er værdiladede. Et bestemt ordvalg kan være med til at forme en debat. F.eks. er der forskel på om man kalder abort for ”fosterdrab” eller ”svangskabsafbrydelse”. Analyserer du modstandere og fortaleres sprogbrug vil du hurtigt kunne se hvem der foretrækker at bruge hvilket ord om abort. Selv ved at kalde abort for ”abort” kan det have kommunikative fordele og ulemper for den der bruger ordet.

Eksemplet omkring abort bliver ofte taget frem, men et  alternativt og meget aktuelt eksempel er at finde i nyheden som ramte medierne i torsdags.

Thrombo-hvad-for-noget
EU vil godkende at enzymet thrombin i fødevarer, men fænomenet klinger allerede mest velkendt under navnet ”kødklister”.

Det er sikkert ikke tilfældigt. For ordet ”kødklister” klinger godt og har en værdiladning der tjener visse interessenter rigtig godt.

  • Ordets værdiladning – ”klister” er ikke negativt som sådan, men bruges det i sammenhæng med mad, så bliver det til noget negativt. Kødklister er uden tvivl negativt ladet.
  • Det sammensatte ord er i sig selv et bogstavrim kødklister. Det gør at det huskes lettere og dermed bliver brugt oftere. Dansk Folkepartis ”Nej til kødklister” klinger stærkere end ”Nej til thrombin”
  • Ordet ”kødklister” skaber også lettere billeder end fremmedordet thrombin, som vil kræve en forklaring for de fleste.

Kan du finde et positivt alternativ?
Modstanderne af thrombin i fødevarer har en god sag – i hvert fald hvis vi skal kigge på sproget alene.

Det er nemlig meget svært at finde et positivt alternativ. ”Kødlim” giver ikke værdiladningen et nævneværdigt løft i positiv retning. I synonymordbogen under ordet lim kan man finde det mere neutrale alternativ ”bindemiddel”. Ordet ”kødklister” er måske ikke ligefrem lyrisk, men ”kødbindemiddel” mangler til gengæld bogstavrimet og rytmen i ordet er ringere end i ”kødklister”. Fortalere for tilladelse til at bruge thrombin i fødevarer kan håbe på at  fremmedordet thrombin over tid bliver lige så velkendt som fremmedordet abort var det engang.

For fremmedordet er ikke lige så billedskabende og kan virke mere neutralt. Ulempen her og nu er blot at det er et fremmed ord og at flertallet ikke ved hvad det betyder. Et alternativ er nødvendigt.

Så ser vi alene på ordets magt, så står modstanderne af ”kødklister” stærkt.

Eksemplet med ”kødklister” understreger at ord er værdiladede og at det rigtige ord kan hjælpe din sag godt på vej.

- o 0 o -

Du kan iøvrigt høre Jørgen Nørby Jensen fra Dansk Sprognævn fortælle om ordet kødklister på dr.dk.

Tagged: ords virkning, politisk retorik, sproglig analyse, værdiladning

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

59 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Job

PQ- og tilbudskoordinator

Frist: 5. december

Kommunikationskonsulent

Frist: 8. december

Digital projektleder

Frist: 12. januar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.