Lars Jørgensen


Lars Jørgensen

Lars Jørgensen

Karma: 165 (?)

Forfatter:

5


artikler

4


indlæg

Hvordan vi formår at overse vort eget hykleri
En lille forklaring til forståelse af vestens almene hykleri: Vi danskere er blevet forført og forledt af højrefløjen og den udbredte højreekstremistiske retorik til at tro, at vi generelt har den totale ytringsfrihed - sådan at den endelige sejr for ytringsfriheden nu blot handler om, at tilhængere af den tilbagestående muslimske religion må forstå at acceptere og anerkende, at de skal tåle al mulig hån og latterliggørelse. Den udbredte højreekstreme udlægning af, hvad ytringsfriheden er og hvordan den skal forstås - sådan som vi fx også ofte ser fremført af velklædte herrer i Deadline og andre steder prædikes som et realistisk og fornuftigt mål. Hvor vi så blot mangler at lykkedes med at få 'muslimerne' til at acceptere hån og latterliggørelse af deres religion mv. Og det i en kontekst hvor muslimer i det danske samfund generelt har det relativt vanskeligt socioøkonomisk mv.
 
Den beskrevne ideologiske udlægning, at det eneste ytringsfrihedsproblem vi har i dag skulle være et spørgsmål om at få muslimerne til at acceptere om ikke anerkende vores ret til at håne deres religion er himmelråbende falsk. Alligevel er den generelt accepteret som sand - selvfølgelig fordi denne ideologiske form og fortolkning af ytringsfriheden er blevet propaganderet i årtier i aviser, radio og tv-medier. Det har forhindret kritiske spørgsmål og dermed en erkendelse af den helt enkle universelle sandhed, at den fulde ytringsfrihed aldrig har og aldrig nogensinde kommer til at eksistere.
 
Der kan nævnes utallige eksempler - snart sagt dagligt, der illustrerer, hvor falsk og hyklerisk 'vores' ideologiske udlægning af ytringsfriheden er. Lige fra alle de aviser, radio- og tvprogrammer, der ikke kunne drømme om at lade netop mit synspunkt få en prominent plads i deres argumentation, til den franskmand der i forgårs i Frankrig blev tiltalt for 49 tilfælde af blasfemi til skolelærerne, socialrådgiverne og alle mulige andre offentligt ansatte, der ikke har noget, der minder om ytringsfrihed i praksis. Endelig kunne man nævne, hvordan vore politikere i den grad retter ind ift. netop vores beskrevne ideologiske udlægning af ytringsfriheden og på den måde underlægger sig denne bestemte ideologiske tolkning - og dermed undertrykker deres egen ytringsfrihed. Måske mange af vore politikere især på venstrefløjen gør det, uden at de overhovedet opdager det! Simpelthen fordi det er mageligt og omvendt så besværligt og stemme-tabende risikabelt at stille sig kritisk overfor hele det ideologiske foretagende. 
 
Tilsvarende må man tage udgangspunkt i den udbredte ytringsfriheds-ideologi for at forstå, hvordan det var muligt for en række statsledere at deltage i marchen for Charlie Hebdo i sidste uge, når de samme ledere overalt hjemme i deres eget land undertrykker diverse frihedsrettigheder herunder ikke mindst ytringsfriheden. Det kunne de netop kun fordi hele marchen og den angivelige kamp for ytringsfriheden var reduceret til et spørgsmål om, at den muslimske verden skulle rette ind og acceptere ytringsfriheden. På den måde kunne alle vende de blinde øjne til og overse, hvor hyklerisk det er, at fx Benjamin Nethanyahu skal gå forrest i kampen for en af de vigtige menneskerettigheder, mens FN og den internationale krigsforbryderdomstol (ICC) er ved at undersøge netop Nethanyahu og Israel for forbrydelser mod menneskeheden - se fx DR idag. Jeg har ikke set danske tv-medier være kritiske i forhold til dette himmelråbende hykleri. Måske fordi de danske medier på den måde ville bryde en revne i det falske ideologiske billede af ytringsfriheden. Uanset hvad så er det vanskeligt at forsvare, at medierne i denne sag har censureret sig selv. Men ... de censurerer sig selv konstant - i forhold til de ting, som de ansatte og cheferne i redaktionerne finder relevant/mindre relevant, vigtigt/uvigtigt, problematisk og uproblematisk at bringe. Ud fra alverdens forskellige kriterier men ikke mindst ud fra de givne magtforhold i vores samfund. Og lige nu i disse årtier er der ingen medier, der for alvor vil stille kritiske spørgsmålstegn ved 'vores' ideologisk indsnævrede fortolkning af ytringsfriheden.
 
Medierne arbejder generelt blot i forlængelse af den højreekstremistiske ideologi, hvorved de sjovt nok også gør sig blinde for, at de konstant censurerer sig selv. Paradoksalt især i forhold til at stille spørgsmål ved deres egen ideologiske opfattelse af ytringsfrihed. Dette er dog ganske problematisk alene fordi den ideologisk indsnævrede opfattelse af ytringsfriheden som et patetisk lille spørgsmål om retten til at forfølge muslimer med hån og spot er med til at forlede hele vores samfund til at forfølge muslimer med hån og spot, Mens vi bliver stadig mere blinde for alverdens andre problemer med ytringsfrihed. Dette vil føre til mere konflikt med øget risiko for vold og terror i samfundet. Ideologiens udbredelse betyder en generel manglende evne til at stille kritiske spørgsmål til eget grundlag blandt journalister og medier, som derefter systematisk fører til, at samfundet forhindres i at gennemskue sig selv. Samfundets eget ansvar for konfliktoptrapning mv. Så i stedet for at stille kritiske spørgsmål vil den almene debat om løsninger på problemer med konflikt og vold i forhold til og begået af muslimer komme til at handle om, hvordan vi kan sende mere politi og terrorlovgivning efter dem, hvis nogen muslim skulle føle sig anlediget til at protestere. Det er ideologi i en nøddeskal - tænkningen lukker sig om sig selv og formår umuligt at tænke ud af boksen.
 
Alt imens vi dagligt forhindres i at få sat en ordentlig debat om ytringsfrihed på dagsordenen - og få en saglig forklaring på, hvad ytringsfrihed reelt handler om, og hvordan ytringsfriheden dagligt og generelt undertrykkes i praksis overalt i det danske samfund. Samt hvorfor det i en vis grad nødvendigvis må være sådan. Først når vi har fået det og fået en mere nuanceret og sand opfattelse af, hvad ytringsfriheden er og gør i et samfund, har vi for alvor fået muligheden for at besinde os og lade muslimerne være mere i fred. Så også de kan føle sig mere velkomne og integrerede i vores samfund.  Vores tænkning er som en faldskærm, den duer kun, når den er åben. Så hvordan åbne den? 
 
- ved du hvad kære læser.., de sidste par dage har jeg samlet lidt på artikler, der viser det generelle hykleri omkring alle de ting, som der er censur og forsigtighed omkring. Vi ku skrive en bog om alle de steder, hvor der er censur. Af gode grunde! Det er i mine øjne helt afgørende, at vi ikke går ind på debattens præmisser men istedet gennemskuer dem og gør op med dem! Derfor vil jeg plædere for og meget foreslå, at vi fastholder tre ting: 1) Det er ren ytringsfrihedsfanatisme, når man taler om retten til at håne muslimerne, som om det er vigtigt endsige det vigtigste. 2) At hele dagsordenen omkring ytringsfrihedsfanatismen er vanvittig reduktiv, falsk og hyklerisk, fordi der netop - når vi tænker os om og kigger efter er censur alle mulige vegne også af gode grunde! Det er altså i mine øjne enormt vigtigt ikke lade sig glide med og fx påpege, at der er mange andre steder, hvor der ikke er ytringsfrihed - som så 'også mangler for at nå den fulde 100% ytringsfrihed'. Vi skal blot påpege det reduktive, falske og hykleriske i den nuværende tænkning og dagsorden omkring ytringsfrihed. 3) Til gengæld skal vi så træde i karakter på en helt masse andre helt afgørende sociale og demokratiske punkter i vores samfund, hvor ytringsfriheden i disse år mere eller mindre massivt undertrykkes (mens alle taler om vigtigheden af at få trumfet retten til at håne muslimer igennem). Det ved du nok mere om end mig, men vi kunne jo begynde at tale om den nye offentlighedslov, om forfatteren Carsten Jensen og hjemsendte soldaters ret til at tale kritisk om krigen, om fx folkeskolelærerne og socialrådgiverne der generelt undertrykkes ift. at tale om kritisable forhold, som går ud over vores børn i skolerne og vores mest udsatte borgere. Osv. Mange bør supplere med mange vigtige punkter til denne dagsorden.
 
Men vi må måske først og fremmest gennemskue og udstille - hvor forført og forskruet hele debatten om ytringsfrihed er og har været lige siden Jyllandsposten og Anders Fogh for alvor satte den forskruede debat på som et af vort samfunds væsentligste dagsordener - og som vi ikke siden har fraveget.
 

Giv din stemme

31 stemmer
3,9/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

72 JOB

Studerende

Se alle job Indryk job

Kursus

Facebook- og Insta-annoncering: Skab målbare resultater

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Job

CRM Manager

Frist: 30. maj

Studentermedhjælper

Frist: 10. juni

Journaliststuderende

Frist: 30. maj
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.