Lars Jørgensen


Lars Jørgensen

Karma: 165 (?)

Forfatter:

5


artikler

4


indlæg

Oprettet på Kforum: tirsdag 15. maj 2012

Om

Jeg er en sociolog med fokus på at udsøge og forstå den bedste samfundsvidenskab i verden. Jeg er især optaget af pædagogik og didaktik; Bourdieus sociologi; den svenske tradition indenfor socialt arbejde; moderne pengeteori (MMT); samt fransk videnskabsfilosofi, den såkaldte 'franske historiske epistemologiske tradition':
 
'Virkeligheden er aldrig, hvad man skulle tro, men hvad man burde have tænkt.' -- Gaston Bachelard
 
I 2017 var jeg bagmand for udgivelsen af Warren Moslers De syv dræbende naive bedrag i økonomisk politik (Politisk Revy; anmeldelse i Pio), som helt enkelt forklarer, at de seneste årtiers økonomiske debat er baseret på falske neoliberale ideer om samfundsøkonomi og statens finanser. Professor Jesper Jespersen var med på sidelinjen og Mogens Lykketoft var med til at promovere den.
 
Jeg har skrevet artikler om den økonomiske profession og om neoliberalismen her på K- Forum, samt artikler i Dagbladet Arbejderen om vores big business afhængige medier. Læs fx min seneste replik til CEPOS om børn, familie og fattigdom: Det bedste ved CEPOS er deres ærlighed. Eller læs min artikel om EU's behandling af Grækenland og vores mediers 'dækning' af emnet, her.
 
For tiden arbejder jeg på at færdiggøre en artikel om fyrre års neoliberalisme i den universitære pædagogik og didaktik; samt en artikel om neoliberalismen i dansk socialforskning. 
 
Jeg deler Pierre Bourdieus betragtning, at den moderne velfærdsstat er et civilisationshistorisk gode på linje med Mozarts musik og Einsteins fysik. Man kan undre sig over, at de vestlige befolkninger ikke har protesteret meget imod destruktionen af velfærdsstaterne. Men det skyldes i min optik, at vores univesiteter er fulgt med den neoliberale udvikling istedet for at kæmpe imod den. For blot at give et eksempel: The Nobel Factor, skrevet af to svenske professorer, forklarer, at Nobelprisen i økonomi blev oprettet af den ultrakonservative svenske nationalbank med det formål at undergrave al socialdemokratisk økonomisk tænkning i den økonomiske profession.
 
Udtalelse af professor i socialt arbejde, Sven Hesle: "När jag själv var verksam som behandlare och forskare på Barnbyn Skå på 1970- 80 talet var vår uppgift att producera forskningsrapporter med den dåvarande verksamheten som forskningscentrum. jag fick kontakt med LJ några år senare, dvs. för drygt tio år sedan. Han visade inte bara ett unikt intresse för de teoretiska språng som vi hade beskrivit i våra rapporter och böcker, dessutom hade han en påfallande insikt och kunskap om de teoretiska bidrag som vår verksamhet hade producerat. Hans kommentarer har varit kvalificerade och kvalificerande, vilket har inneburit kunskapshöjande för mig i min egen utveckling. (..) LJ har ett Explorativt Mindset som speciell resurs, nämligen att ständigt söka ny kunskap med utgångspunkt i det som synes främmande. Därför är det i dialogen med LJ som att vara med om en upptäcktsfärd i nya teoretiska språng via ett ifrågasättande av det givna." (2018)
 
Udtalelse af professor i økonomi, Jesper Jespersen: "[Jeg har] et absolut positivt indtryk af Lars’ indsigt i samfundsøkonomiske forhold, samt vilje til og engagement i at følge med i også nyere strømninger inden for samfundsøkonomi." (2018)
 
Udtalelse af professor i velfærdsstatsforskning, Jørgen Goul Andersen: 'Lars arbejdede som studentermedarbejder for mig i tre et halvt år fra 1995 til 1998. Allerede dengang demonstrerede han originalitet og et imponerende overblik over den videnskabelige litteratur.'
 
Socialrådgivere i dimissionstaler om min undervisning [VIA UC]
"Mange af os husker tilbage på det første møde i klasselokalet med dig. Jeg tror godt jeg kan sige, at det var et kulturchok for de fleste af os. Jeg kan huske at jeg tænkte, at du måtte komme fra en anden planet eller at du var ”under undercover” og vi var med i et reality program a la ”The Truman Show”. Christina, 2014
 
"Der er en lærer, som fortjener en ekstra bemærkning, og det er Lars. For jer udefra kan jeg informere, at Lars er noget helt særligt. Han er gjort af en helt særlig støbning. Lars er enormt velinformeret og han kan om noget argumentere for sin sag. Faktisk så kan Lars argumentere så meget for sin sag, at han lægger ud i første time med at fortælle en, at man tager fejl, hvorefter han bruger de næste fire timer på at forklare en i detaljer, hvorfor." Katharina, 2014
 
NB. "The archetype of these methods is of course the Socratic dialogue, where the teacher manages, by way of questions, to destroy the semblance of knowledge in the disciple, and replace it by true knowledge." -- G. Gohau 
 
LinkedIn: Lars Jørgensen 
Twitter: @LarsDenmar

Erfaring

Organisation/FirmaJob-titelEvt. beskrivelse
VIA UC
2008 - 2014
. Lektor VIAUC Socialrådgiverudd. Forskningsassistent SDU & AAU. Kultur/Migration. Arbejdsmarked Medicinsk sociologi/Sundhedsfr.

Uddannelse

InstitutionGrad/retningEvt. beskrivelse
Aalborg Universitet
1992 - 2000
Cand. Scient. Soc.
Sociologi
1992-1994 AU 1994-2000 AAU

Artikler

 
Tirsdag 31. maj 2016
Onsdag 14. januar 2015
1

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.