De fleste af os er nok allerede blevet blæst omkuld af de mange overskrifter, som påpeger vigtigheden af, at vi i samfundet omstiller os og tager ansvar for klimaet. Ja selv dronningen berørte emnet i nytårstalen. Alt dette og mere til har skabt helt nye værdier hos forbrugerne, som nu ønsker mere fokus på bæredygtighed. Foto: rawpixel/Unsplash
Vi er blevet mere klimabevidste og det har affødt nye værdier og behov. Ønsket om at være med til at gøre den lille forskel har vundet indpas og resulteret i mange forskellige nye forbrugersegmenter. At være veganer og handle økologisk er garanteret den første tanke, man får sig om disse forbrugersegmenter. I virkeligheden er bæredygtighed ikke forbeholdt disse konsumenter.
Hos forbrugerne er bæredygtighed ikke “bare” vindmøller og solenergi, det er et ønske og en stræben efter at tilgodese forskellige aspekter såsom klima, miljø, samfund og andre områder. Blandt de fleste store virksomheder er der defineret en CSR politik (Corporate Social Responsibility), hvor virksomheden påpeger hvordan de har bidraget og bidrager til alt fra at få socialt udsatte i aktivering til nedsættelse i Co2 emissioner. Og hvad har alt dette så med bæredygtig branding at gøre, tænker du nok. Nu skal du høre.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet / ON!AD
48% angiver ifølge en undersøgelse udført af Miljø- og Fødevareministeriet, at deres valg af produkt eller ydelse i høj grad eller nogen grad påvirkes af miljøprofil. Det vil sige at næsten halvdelen faktisk handler ud fra et bæredygtigheds perspektiv! Hvordan imødekommer man som virksomhed disse behov og bør man i realiteten overhovedet?
Forbrugerne vil gerne gøre en forskel
Sandheden er den, at forbrugere ønsker at gøre en forskel. Ifølge en artikel udgivet af Jyllandsposten er det en solid mulighed for virksomhederne om at imødekomme nogen af de behov og værdier som forbrugerne i stigende grad har påtaget sig. Det kan eksempelvis være ved at:
- Fremstille grønnere produkter
- Skrue op for genanvendelig emballage
- Oplyse forbrugere om grønne valg
Men hvorfor ikke gå skridtet længere? Når man skal være innovativ, har virksomhederne mange gode bud på, hvordan det kan gøres. Innovation kan også henføres til den måde man markedsfører sit brand på til gavn for forbrugeren, virksomheden men ikke mindst miljøet. Et banalt eksempel på, hvordan man kan benytte bæredygtighed i sin markedsføring, har PornHub sandelig påvist. I deres kampagne “PornHub Gives America Wood”, lovede virksomheden at plante ét træ for hver video inden for Big Dick genren, som blev afspillet.

Bevæger vi os væk fra den lumre genre, har også RedBull og CULT karakteriseret disse forbrugstendenser og svaret igen ved at lancere en serie af økologiske læskedrikke. Ifølge RedBull er der øget interesse for økologiske produkter såvel som villighed til at betale mere for at købe netop økologiske produkter.

Der findes mange muligheder og i virkeligheden sætter kun fantasien grænser, for hvordan man kan engagere forbrugerne. Én ting er helt sikker, forbrugerne vil gerne bidrage til en god sag og det er en gylden mulighed for virksomhederne, som nu kan være first-movers og dermed være med til at give forbrugerne muligheden for netop at bidrage til en god sag. På denne måde opnår virksomhederne også et bæredygtigt brand, som vil blive anerkendt af de i stigende grad bæredygtige forbrugere.