Kresten Schultz Jørgensen


Kresten Schultz Jørgensen

Kresten Schultz Jørgensen

Karma: 948 (?)

Forfatter:

12


artikler

162


indlæg

Mindfulness - mind the bullshit

Hvis man vil tjekke, hvordan vores branche-søstre i HR-afdelingerne i disse år roder med deres fag, er det dæleme interessant at følge lanceringen af det nye buzzword "spirituel ledelse."

Buddha, Corporate Karma, lama-coaching, zen-management, hinduisme, transcendental meditation, mindfulness (det nyeste!), NLP (det mest usympatiske!), Coveys 7 gode vaner (det underligste!) og fortsæt selv listen med lidt dameblads-easy-living (40-årige kvinder med udslået hår og i hvidt hørtøj) og forstads-coaching. Hvad sker der lige for HR og ledelsesfaget? Var vi ikke vant til, at kommunikation var verdensmester i varm luft? Ikke mere: Hver dag sine interviews (Karin Verland: Jeg er aldrig stresset!), sine kurser (Christian Stadil om Hummel, hvor karmatanken hænger på toilettet sammen med virksomhedens andre værdier) etc.

Og hvad er så problemet, kan man spørge? Er det ikke ok med lidt holistisk eftertanke, empati og selvindsigt - også som ledelsesprincip i erhvervslivet? Jo, i princippet. Men lad mig nævne 5 problemer:

Løgnen

Det spirituelle - der i princippet trækker på både religiøse myter og hippiebevægelsens modkultur - ender nemt som ren manipulation, når det spændes for erhvervslivets krav om vækst og målrationalitet. Lad os være ærlige: Det er ikke altid sundt at tænke på arbejdspladsens kolleger som "familie" - og chefen som coach, helt ærligt. Anderledes udtrykt: Arbejdslivet skal ikke nødvendigvis trække på kærlighedslivets dimensioner. Arbejdslivet vinder nemlig i sidste ende, og det er faktisk løgnagtigt at påstå andet.


Selvpromoveringen

Religion og spiritualitet er i deres egentlige form kollektive størrelser; den enkeltes ansvar for fællesskabet. Som når Jesus vaskede sine disciples fødder; en smuk metafor, der findes i de fleste store religioner. Inden for ledelse er det spirituelle imidlertid oftest et udtryk for at maksimere den enkeltes muligheder. Du bliver mere effektiv, når alt er i balance! Som det messes af NLP-guruer som Anthony Robbins kan "alting blive bedre," og der ingen grænser for individets selvrealisering. Med andre ord: Usund selvpromovering forklædt som røgelse og hippiekultur.


Pengemaskinen

Og her er så et billede af Robbins. Problem nr. 3 er pengemaskinerne og massemanipulationen. Tænk på Robbins - eller en af de hjemlige kloner - der får tusindvis af erhvervsledere til at hoppe og danse i en trancelignende tilstand i Århus Arena eller Cirkusbygningen. Hvad tænker I på, klovne? Eller dyrkelsen af Steven Covey og hans imperium, direkte ud af den amerikanske mormon-kirke, men små-implementeret for millioner af konsulentkroner i virksomheder som Grundfos og Danfoss. Det er fandme uhyggeligt, du.

 

Dumheden
Der er godt nok meget løsagtigt sludder i omløb hos halvstuderede, ny-omvendte buddister, der i parantes bemærket aldrig har været i kirke, men nu sidder og flæber over den i øvrigt glimrende Dalai Lama. Et eksempel: Karmatanken er i en indisk kontekst faktisk noget negativt, man helst skal af med - men voila: genopstået i erhvervslivet som den uforpligtende øvelse i at være "nice." Dameblade og Jægersborg Allé og nu med hyggereligion til husbehov.

Ressourcespildet
Ingen kan være imod ordentlighed og empati - og god ledelse. Men som ledelsesprincip er religionen og det spirituelle godt nok en stor omvej. Som dengang, da vi i kommunikationsbranchen gik planken ud i branding-øvelser uden tanke på effekt og de klassiske dyder i integreret kommunikation. Nu er det så HR-branchen, der spilder både vores penge og tid - med ny-religionens tågesnak.

Come lige on ...

Til de nysgerrige, der gerne vil vide mere om tidens tegn og trend – læs den netop udkomne antologi Ledelse og spiritualitet, der er redigeret af Tina Maagaard. Bogen gennemgår sobert og sagligt mindfulness og meget andet af tidens management-spiritualitet.

 


 

Giv din stemme

18 stemmer
4,3/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

39 JOB

Social Media Manager

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.