Dagen starter med en introduktion til adfærdspsykologiens grundprincipper. Vi ser på, hvordan hjernen bearbejder, forstår og husker indtryk, og hvordan denne viden kan bruges i dit arbejde med kommunikation eller marketing. Teorien kobles til konkrete eksempler, så det er tydeligt, hvordan hjernen ofte spiller os et puds.
En anerkendt adfærdsforsker er citeret for sige: “Vi bruger kun hovedet, når alt andet fejler – og ofte heller ikke der”. Noget af den tid, vi ikke bruger hovedet, bruger vi såkaldte heuristikker eller mentale genveje til at træffe beslutninger. Den måde at arbejde på er ofte lettere, hurtigere og mere ressourcebesparende for hjernen. Og derfor finder det sted.
Der er mange situationer hver eneste dag, hvor vi ikke orker at tænke efter, men bruger en eller flere mentale genveje. Klimaudfordringer, privatøkonomi, spørgsmål i forbindelse med din eller andres sundhed, politiske prioriteringer og meget andet. Det, der gælder for dig, gælder også for de målgrupper, som du ønsker at påvirke med et bestemt budskab.
Men når du ved, hvilke mentale genveje din målgruppe anvender i en given sammenhæng til at sortere, prioritere og handle, kan du også imødegå den måde, som de forstår dit budskab på. Ved at sætte dig ind i, hvordan de modtager og opfatter din kommunikation, kan du i langt højere grad styrke effekten – og i sidste sikre den ønskede adfærdspåvirkning.
Vi gennemgår de væsentlige mentale genveje, så dit budskab kan komme godt fra land.
Tjeklisten til din fremtidige kommunikation
Det er ikke kun dine modtagere, der har svært ved at ændre adfærd, handle eller gøre ting på andre måder. Din måde at planlægge kommunikation eller kampagner på er også fastlåst af de vaner, som har fungeret. Men det betyder ikke, at brugen af adfærdspsykologiens grundprincipper skal være en klods om benet. Du bliver introduceret til to vigtige modeller og en tjekliste, som er nem at bruge i dit arbejde, og som, hvis du bruger dem korrekt, vil gøre en stor forskel for mulighederne for at lykkes med din kommunikation.
Faser i beslutningsprocessen
Mere eller mindre aktive beslutningsprocesser indeholder både en vis grad af overvejelse, et valg og en oplevelse af det, der er valgt. I kurset vil vi gennemgå de fem faser, der er relevante for en beslutning:
- Prægningsfasen
- Forventningsfasen
- Valgfasen
- Oplevelsesfasen
- Evalueringsfasen.
Du får en forståelse for, hvordan du kan arbejde struktureret med beslutningens forskellige faser, som sikrer, at din målgruppe træffer hensigtsmæssige valg.
Workshop: adfærdspsykologi i praksis.
Med inspiration fra dagens teori, modeller, tjekliste og cases arbejder vi den sidste del af dagen med jeres konkrete cases. Med udgangspunkt i din kommende kommunikationsindsats eller -udfordring ser vi på, hvordan du kan tilrettelægge kommunikation, der kan nå den rigtige målgruppe på det rigtige tidspunkt, med et ”hjernevenligt” budskab, der motiverer til adfærdsændring og handling. Efter denne workshop har du et solidt fundament til den første kommunikation, der teoretisk og praktisk tager udgangspunkt i principperne i adfærdspsykologien.