Knud Holt Nielsen


Knud Holt Nielsen

Knud Holt Nielsen

Karma: 23 (?)

Drop nu myterne om unges vælgeradfærd i gamle dage
Ved skolevalget torsdag den 29. januar stemte et flertal blandt eleverne på de knap 300 skoler, der havde valgt at deltage, på de blå partier. Der er samtidig en voksende andel af borgerlige unge på de videregående uddannelser, hvor der i følge undersøgelser i dag er et flertal af ”blå” studerende.
 
Vælgeradfærd blandt unge er jo altid interessant, og begge historier har da også ført til en del skriverier i den seneste måned. De har – groft sagt – fulgt den samme skabelon: I 1970’erne var de unge "røde" men i vore dage er de "blå". Lars Trier Mogensen har ligefrem skrevet i Information om at ”Unge borgerlige er de nye rebeller” og dommedagsrøsten kommer næsten frem når Lars Trier Mogensen fastslår:
 
”Det verdensbillede, som 68-generationen skabte om, at unge begynder til venstre og langsomt glider mod højre, i takt med at villa, Volvo og vovser ruller ind, er åbenlyst forvrænget. Dagens unge begynder snarere dér, hvor den store efterkrigsgeneration selv er endt – som gammelkloge borgerdyr, blot iført konfirmandtøj og medlemskort til det lokale discount-fitnesscenter.”
 
Vi aner ligefrem det politiske jordskælv i det fjerne. Der er kun et problem – som det næsten altid er tilfældet, når der i disse år skrives om børn og unge i medierne: Det historiske narrativ, der rulles frem, er ganske enkelt ikke korrekt, hvis man ellers gør sig den ulejlighed at kigge på de rå data i form af de talrige vælgerundersøgelser, der blev gennemført i perioden fra 1968-1988.
 
Ser man på tallene fra periodens vælgerundersøgelser, så tegner de således et meget mere komplekst billede.
 
Ved folketingsvalgene i både 1973 og 1975 var der faktisk et flertal af de unge vælgere, der stemte på de borgerlige partier. I 1975 stemte 51 procent af de 20-24 årige vælgere således på V, K, CD, Krf og Fremskridtspartiet. Hele 20,3 procent af de unge stemte faktisk på Fremskridtspartiet i 1975 mod kun 12,7 procent af alle vælgerne.
 
Borgerligt ungdomsoprør så det brager i 1975, må man nok sige.
 

Socialdemokratiets nedtur blandt de unge

Ser vi på venstrefløjen – altså det vi gamle dage forstod som den egentlige venstrefløj i form af partier til venstre for socialdemokratiet - så var det i det angiveligt røde ”revolutionsår”  1968 faktisk kun 14 procent af de unge vælgere, der stemte på et parti til venstre for socialdemokratiet. mens det 16 år senere i 1984 var steget til næsten 36 procent (hvor andelen af røde vælgere blandt de unge i øvrigt topper). Og ser man på den alleryderste venstrefløj alene, dengang i form af DKP og VS, så toppede den såmænd i 1979 med 14,2 procent af de unge i vælgerundersøgelserne mod blot 5 procent i 1968.
 
Hvad man til gengæld kan iagttage er, hvordan socialdemokratiets appel til de unge har svinget op og ned siden 1960’erne – men mest ned. I vælgerundersøgelserne havde socialdemokratiet 50,8 procent af de unge vælgere i 1968, 17,6 procent i 1975, 31,5 procent i 1979 og beskedne 18,7 procent i 1988 (tallene fra 1979 og frem omfatter også de 18-19 årige efter indførelsen af 18 års valgret i 1978).
 

Drop den brede pensel 

Der er ingen tvivl om, at de blå partier har appel til de unge for tiden. Og måske med god grund. Den siddende regerings brudte valgløfter og markante forringelser for unge under uddannelse i form af bl.a. SU-reformen og den såkaldte ”fremdriftsreform” har i hvert fald ikke givet synderligt mange positive incitamenter til at de unge skulle stemme på regeringspartierne.
 
Men ser vi på unges faktiske politiske adfærd igennem de sidste fire årtier, så svinger den meget mere og billedet er slet ikke så entydigt, som mange øjensynligt bilder sig ind, så måske skulle kommentatorerne og medierne holde lidt igen med jordskælvsvarslerne og bruge en lidt mindre bred pensel, når der forsøges at sætte entydige politiske etiketter på forskellige (vælgermæssige) generationer.
 

Kilder:

Og så en lille service (hvis nogen gerne selv vil studere tallene), så kan man finde tal fra periodens vælgerundersøgelser i Dansk Data Arkiv:
  • Folketingsvalg 1968 og 1971, kilde: DDA-007: For- og eftervalgsundersøgelsen 1971, gennemført af Ole Borre m.fl.
  • Folketingsvalg 1975, kilde: DDA-0016: Valgundersøgelsen 1975, gennemført af Ole Borre m.fl.
  • Folketingsvalg 1979, kilde: DDA-0287: Valgundersøgelsen 1979, gennemført af Ole Borre m.fl.
  • Folketingsvalg 1984, kilde: DDA-0772: Valgundersøgelsen 1984, gennemført af Ole Borre m.fl.
  • Folketingsvalg 1988, kilde: DDA-1432: Valgundersøgelsen 1988, gennemført af Ole Borre m.fl.
Samt i bl.a.
  • Borre, Ole (red.) (1983): Efter vælgerskredet; Forlaget Politica
  • Borre, Ole, Hans Jørgen Nielsen, Steen Sauerberg & Torben Worre (1976): Vælgere i 70’erne, Akademisk Forlag
  • Borre, Ole, Hans Jørgen Nielsen, Sten Sauerberg & Torben Worre (1974): Vælgerskredet 1971/73. Arbejdspapirer fra en interviewundersøgelse
  • Elklit, Jørgen & Ole Tonsgaard (1989): To folketingsvalg; Forlaget Politica
  • Elklit, Jørgen & Ole Tonsgaard (red.) (1984): Valg og vælgeradfærd; Forlaget Politica
 
 

Giv din stemme

7 stemmer
4,6/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

63 JOB

Journalist og ansvarshavende redaktør

Se alle job Indryk job

Kursus

Facebook- og Insta-annoncering: Skab målbare resultater

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Job

CRM Manager

Frist: 30. maj

Projektleder

Frist: 1. juni

Kommunikationskonsulent

Frist: 1. juni
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.