Kira Dalhus


Kira Dalhus

Kira Dalhus

Karma: 0 (?)

Forfatter:

2


artikler

0


indlæg

Klimakampens konsekvenser for rejsebranchen: De findes ikke

Rejser til Norge og Sverige

Gennem de seneste år har politikere, debattører, aktivister og sågar helt gennemsnitlige medborgere brølet i kap om jordens umættelige behov for klimaforandringer. Du kan ikke åbne din lokalavis, tænde for nyhederne eller scrolle på Instagram uden at få tudet ørerne fulde med “10 gode råd til en grønnere hverdag” — og vi forsøger virkelig, det gør vi.

Vi kan lokkes til linsefars og rødbedebøffer — og vi vil også gerne give det tredobbelte for at striktrøjen er økologisk. Men én vane er vi yderst urokkelige omkring. Vi flyver langt og vi flyver meget — det kan selv en glødende planet ikke ændre på.

Turisme udgør 8% af den samlede emission

I år 2018 offentliggjorde Integrated Sustainability Analysis ved University of Sydney resultaterne af et nyt forskningsprojekt. Her har man undersøgt C02-udledningen på globalt plan, forårsaget af turisme. I modsætning til tidligere undersøgelser blev der ikke kun fokuseret på selve flyveturen — men også på transport til og fra hoteller, shoppeture m.v. Det viser sig derfor, at turisme er blandt de største klimasynder, da det bidrager med hele 8% af den samlede emission.

Uanset hvor mange skrækindjagende rapporter, der udføres, så vil disse tal nok ikke ændre sig foreløbigt. Vi bruger vores rejselyst til at definere os selv som spændende, nysgerrige individer. Denne form for selvrealisering lader ikke til at gå af mode — og rejser til fjerne egne gør ligeledes heller ikke.

Få øjnene op for andre rejsemuligheder

Maldiverne, New Zealand og Australien er definitivt nogle af verdens smukkeste områder — men de forsvinder, hvis vi fortsætter med at valfarte dertil. Derfor er vi nødt til at udvide vores horisont og være åbne for nytænkende måder at feriere og opleve på.

Du har nok hørt de mange gode råd før. En af de hyppigste gengangere er rådet om, at udforske dit nærområde — og om ikke andet områderne nærmere dig. Men alternative transportmuligheder såsom tog, bil, bus og skib er det muligt at nå ud til det meste af Europa. Vi har fat i klassikeren, hvor det handler om at se muligheder fremfor begrænsninger. For selvom du afbestiller din flybillet, har du stadig et helt kontinent til rådighed.

“... Men her er så flat og kedeligt”

Så har du ikke besøgt vores nordiske naboer. Både Sverige og Norge gemmer nemlig på destinationer som til forveksling kunne ligner billedet fra et postkort. Det er muligt, at der skal være to mandage på en uge, før du finder 30 grader og en bountystrand her. Til gengæld er der ingen begrænsninger for, hvor mange friluftsoplevelser du kan fylde rygsækken med.

Rejsebureauer med Norden som speciale

At hive hele familien med sydpå er skræmmende let — og billigt. Charterafgiften blev afskaffet i 1991 og passagererafgiften fjernede man i 2007. Det har derfor aldrig været billigere at sætte sig ind i et fly. Desuden findes rejsebureauerne i et utal og de planlægger alt for os. Point på overskudskontoen og en besparelse der er til at tage og føle på, har nok indflydelse på, hvorfor vi ikke rejser noget mere i nærområdet.

Men der findes også rejsebureauer med Norden som speciale — eksempelvis Nordisk Friluftskompani. Siden sommeren 2017 har de med ture til Norge og Sverige skabt mindeværdige oplevelse for familier, enkeltpersoner og vennegrupper. Hvem havde troet at en “lille” køretur kunne føre dig til så fremmed natur.

Men ikke desto mindre så er det tilfældet. Helt uden at flyve til destinationen, kan du sætte kurs med smukke nationalparker, hvor landskabet kun brydes af de majestætiske fjelde og de rolige fjorde. Så hvis du virkelig vil have plus på klimakontoen, så skulle du måske overveje destinationen for din næste udenlandsferie.

Giv din stemme

6 stemmer
4,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

59 JOB

Global Head of Internal Communications

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikatør/journalist

Frist: 16. februar

Studentermedhjælper

Frist: 15. februar

Webredaktør

Frist: 10. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.