For mange iværksættere og mindre virksomheder er ordet 'design guide' et fremmedord, som kun hører hjemme i større virksomheder og organisationer. Men det er desværre en misforståelse.
Hvad er en 'design guide'?
En 'design guide' er beskrivelsen af virksomhedens visuelle identitet for profileringen og kommunikationen primært udadtil. Det er et designværktøj, som beskriver mulighederne og retningslinjerne, når virksomheden eller dennes produkter visuelt skal præsenteres udadtil. Nøgleordene for en 'design guide' i mindre virksomheder er typisk: Stor frihed, få regler.
Hvorfor en 'design guide'?
En 'design guides' værdi undervurderes ofte, men er et ualmindelig vigtigt værktøj, hvis mere end én personer repræsenterer virksomheden rent visuelt udadtil. Det er altafgørende, at forbrugerne oplever en ensartet visuel kommunikation fra virksomheden for at skabe en genkendelseseffekt. I 2022 har en virksomhed kun et splitsekund til at vinde forbrugerens opmærksomhed.
Case: Vi kender alle det traditionsrige og ældre danske brand 'Hansen Flødeis'. En traditionel dansk isproducent, som begyndte at tabe markedsandele og salg. De havde en forældet grafisk identitet, som ikke var fulgt med tiden. For at lave en turnaround hyrede man et grafisk bureau, som udarbejdede en helt ny visuel identitet og 'design guide' – med især fokus på emballage. Herefter begyndt virksomheden igen at vinde markedsandele hos især de yngre forbrugere.
Hvad indeholder en 'design guide'?
En 'design guide' kan indeholde alt, og kun fantasien sætter grænser. Overordnet set findes der dog nogle nøgleområder, som altid bør være tilstede, og derudover nogle sekundære områder, som er meget forskellig fra virksomhed til virksomhed.
Nøgleområder:
- Kernefortælling – en kort historie om, hvorfor netop denne visuelle identitet er valgt, og er vigtig at overholde
- Logo – virksomhedens logo, herunder forskellige versioner (typisk farve og sort/hvid)
- Typografi – en fælles skrifttype på tværs af hele virksomhedens kommunikation, internt såvel som eksternt
- Farvepalette – virksomhedens farver udover sort/hvid (typisk en primær, sekundær og tertiær farve)
- Do's and don'ts – hvordan må elementerne bruges og ikke bruges?
- Ikoner – typisk en fuld ikonpakke ud fra virksomhedens branche
- Eksempler – eksempler på brug af den visuelle identitet
Sekundære områder:
- Powerpoint- og Word-skabeloner
- Online medier – hjemmeside og sociale medier
- Film og video
- Mailsignaturer
- Emballage
- Tryksager – flyers, foldere og visitkort
- Facader/skilte
- Annoncer
- Folie på køretøjer
- Fotostil
- Nyhedsbreve
- PDF'er og E-pages – manualer, faktaark
- Illustrationer
- Menukort
- Merchandise
- Plakater
- Rapporter
Hvad glemmes ofte i en 'design guide'?
En ofte stor glemsel i virksomheders 'design guides' er brugen af samarbejdspartneres logoer. En samarbejdspartner kan være en leverandør, en case eller andet. Det er vigtigt, når en samarbejdspartners logo bruges på tværs af en virksomheds kommunikation, at det fremgår korrekt og ensartet.
Det var en kort og præcis gennemgang af konceptet 'design guide'. Jeg arbejder til dagligt som freelancer for en række mindre virksomheder, hvor jeg har udarbejdet en lang række 'design guides'. Herudover driver jeg virksomheden
Basic Sport – Klassiske Hummel Strømper ved siden af, hvor vi også har udarbejdet en 'design guide'.