Jonathan Løw


Jonathan Løw

Jonathan Løw

Karma: 9 (?)

Forfatter:

4


artikler

13


indlæg

Når medier og ministre går i selvsving over selvmord
Dette har været ugen, hvor både medier og ministre er gået i selvsving over selvmord. Nærmere bestemt har det været den kendte blogger Fie Laursens selvmord, som har afstedkommet reaktioner fra både politisk og redaktionelt hold.
 
Udover den tragiske baggrund så har det også været uskønt at følge, hvorledes "casen", som man vel vil kalde den i medieverden, er blevet anvendt yderst både besynderligt og på mange måder ubehageligt.
 
 
Når Ministre politiserer selvmord
Tager vi først den politiske del af debatten, så har den nyudnævnte Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil været ude med følgende besynderlige udtalelse til Berlingske Tidende i ugens løb:
 
”Havde Fie Laursen kendt disse regler, havde det forhåbentlig været en bremseklods, inden hun lagde brevet ud.”
 
Rosentkrantz-Theils melding kommer i forbindelse med en avisartikel om, hvorvidt der bør indføres strengere regler for danske bloggere eller ej, men Ministerens kobling imellem selvmordsforsøget og de såkaldte presseetiske regler er fuldstændig absurd og ærlig taget uværdig.
 
I det konkrete tilfælde har bloggeren Fie Laursen umiddelbart efter at have lagt opslaget op på Instagram forsøgt at tage sit eget liv ved at indtage en overdosis af piller. Hun overlevede kun, fordi familien fandt hende i tide, og hun er efterfølgende blevet indlagt på den lukkede afdeling på psykiatrisk hospital.

Ergo kan ingen, heller ikke Ministeren, være et sekund i tvivl om, at Fie Laursen var i en så smertefuld og desperat tilstand, at det sidste, hun ærlig talt tænker på, er de presseetiske regler.
Ikke desto mindre, og her er vi fremme ved den mediemæssige diskussion, køber en lang række medier og redaktører straks ind på præmissen.
 
 
Når medier går i selvsving over selvmord
Dagen efter er Ministeren således inviteret i studiet i P1 Debat hos Danmarks Radio, hvilket sker under overskriften ”Har bloggere et ansvar?”.
 
Jeg ved godt, at medier til tider elsker at gå i selvsving omkring sig selv på både Twitter og i egne spalter, men DR laver her en fuldstændig absurd kobling og forstærker egentlig blot Ministerens udtalelse.
 
Programmets overskrift er jo reelt retorisk, for naturligvis har bloggere et ansvar for det, de skriver. Det har vi alle sammen, og det viser sig da også, at Danmarks Radio ønsker at debattere, hvorvidt der også skal være et strafferetsligt ansvar.
Denne debat sker imidlertid med afsæt i "en case", hvor et menneske i ren desperation har forsøgt at begå selvmord. Der er så tale om et menneske, der på godt og ondt har delt alt i sit liv med offentligheden og sine følgere, men forestiller journalisten, redaktøren og Ministeren sig virkelig i fulde alvor, at man i fremtiden skal kunne stille mennesker, der aktivt forsøger at begå selvmord, strafferetsligt til ansvar ud fra presseetiske regler efterfølgende? Det nægter jeg simpelthen at tro.
 
Det har hele ugen, for mit eget vedkommende i hvert fald, været enormt ubehageligt og uskønt at følge. Det har desværre også fuldstændig fjernet fokus fra, hvad vi egentlig burde debattere, hvis da overhovedet et sådant opslag skal gøres til en case: Nemlig den måde vi er fremmedgjorte for hinanden på nettet.
 

Hvad vi i virkeligheden kan lære af Fie Laursens tragedie
Et perspektiv på hele tragedien kunne være, at vi burde indføre den samme og vel at mærke ikke juridiske regel for os selv og hinanden, at man ikke skriver noget på hverken Twitter, Kforum eller andre steder, som man ikke også vil kunne sige ansigt-til-ansigt til det andet menneske.
 
Vi kan snakke nok så meget om presseetik, krænkelseskultur osv. i disse tider, men i bund og grund falder det tilbage på menneskelig anstændighed og medmenneskelighed. Det bør snart gå op for os, selvom de sociale medier fortsat er en meget ny ting i menneskets historie, at det er flintrende ligegyldigt, hvorvidt vi ytrer noget på Twitter, Instagram, i Brugsen eller på den lokale café.
 
Vi er i alle disse kontekster mennesker, og det har vi tilsyneladende brug for at minde hinanden om mere end nogensinde før i disse digitale tider. Det er i hvert fald, hvad jeg personligt tager med mig fra denne uges uskønne debat.

Giv din stemme

6 stemmer
4,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

33 JOB

Chef for enheden Brugersupport

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.