John de Summer-Brason


John de Summer-Brason

John de Summer-Brason

Karma: 843 (?)

Forfatter:

31


artikler

25


indlæg

Information i ufrivillig hyldest af fascist?
 
Kendt excentriker og happeningkunstner har - med glimt i øjet - fået hævn over dagbladet  Information post mortem
 
På den yderste højrefløj har de altid været satans dygtige til happenings, events og public relations. Tænk bare på det greb ”Der Führer” og Dr. Goebbels (alle spindoktorers ophav), har haft på tidsånden; ikke blot dengang, men også i moderne popkultur, hvor III. Rige går igen og igen og igen. 
 
Tilsvarende har vi senere set en Glistrup, en Geert Wilders og en Jean-Marie le Pen.
 
Information har næppe været klar over, at det var en afdød aktivist langt ude på højrefløjen dagbladet nyligt lagde hyldest til i serien ”Et liv er forbi”, der hver uge i tillægget Moderne Tider portrætterer en udvalgt afdød.
 
Det temmelige tricky ved ”Et liv er forbi” er, at serien portrætterer en udvalgt afdød på basis af samtaler med de pårørende. Hvilket hvad angår Jørgen Sømod (1944-2012), Information 10.-11. 2012, har ført til det for Information næppe tilsigtede resultat, at dagbladet over en helside er kommet til at hylde og skønmale en mand, der kan have haft samme ideologiske modsætningsforhold til Information, som professor Moriarty har til Sherlock Holmes!
 
Information bor stadig i nationalsocialisternes bladhus
Det var bevæbnede frihedskæmpere med chefredaktøren Børge Outze i spidsen, der 4. maj 1945 besatte det nationalsocialistiske dagblad Fædrelandet i Store Kongensgade i København. Information, som deres organ hed, sørgede dernæst for at nationalsocialisterne blev erklæret konkurs. Frihedskæmperne er der stadigvæk. Eneste minde i dag om de ekspropierede beboere, er et træskilt med et vikingeskib og Fædrelandets logo.
 
Med de flotte mindeord ”Enebarn, numismatiker, grundlægger af 80’er baren Tannhäuser, forsker, morsom, vidende, elsket, hadet, grænseoverskridende” får Information ikke fortalt, at Sømod - om hvem der på hjemmesiden Hvid modstand hedder ” Hans interesse for nationalsocialismen blev vakt i en tidlig alder, og han blev en af nøglepersonerne i efterkrigstidens danske nationalsocialistiske miljø” - ikke helt var i samklang med Information. I Informations formålsparagraf hedder det nemlig: "Information skal forblive tro mod sin oprindelse som modstandsbevægelsens organ under besættelsen".
 
Tror man, at karakteristikken er en fejltagelse, kan man finde den gentaget på hjemmesiden danmarksnationalefront.dk eller læse videre på Hvid modstand: ” I nationalsocialistisk sammenhæng specialiserede Sømod sig i jødespørgsmålet, hvor han med Dansk Anti-jødisk Liga, Kamptegnet, Aage H. Andersen og Olga Eggers som forbilleder søgte at videreføre en dansk antisemitisk tradition.”
 
Det bliver ikke bedre, når man komme længere ned på Hvid modstands blog: "Senere blev han aktiv i DNSU og DNSB, i hvis avis Fædrelandet han skrev mange interessante og noget utraditionelle artikler, af hvilke hans artikelserie ”Bibeltimen” bør fremhæves."
 
Tannhäuser Bar, 80'er in-sted
Sømod er mest kendt for sit flamboyante ejerskab af 80’er-instedet Tannhäuser Bar på Gammelholm, hvor man kunne få en særlig krads Ugly-Bugly-cocktail, der kvalificerede en til piskeslag og efterfølgende opsætning af romerlys mellem ens blottede balder.
 
Efter at have opsat og gennemført udstillingen ”Fantastiske fotografier” på Tannhäuser og skrevet en tekst i Berlingske, der bidrog til stedets renommé, var jeg way back en af de få som fik lov at bestille en Ugly-Bugly - uden efterfølgende at skulle lægge røv til. Folk, der ud på de små timer bare forlangte en bajer, smed Sømod på stedet ud!
 
Sømod, der var en festoriginal og satiriker ud over alle grænser, præsenterede sig faktisk over for min kæreste og mig som "nationalsocialist". Jeg må indrømme, at jeg troede det var en joke, og blev bestyrket i min tro ved at se, at udvalgte medlemmer af dagbladet Informations daværende redaktion hang ud på stedet. Sømod havde et trick med at forme hænderne som en trumpet og ellers "blæse" "Internationale" til velkomst, når repræsentanter for Information var i sigte.
 
Min interesse for det særprægede sted med pseudo-rokokko-møbler (hvis politur var svedet mælkehvide af det høje alkoholindhold i de skænkede cocktails) og Wagner-musik og et endnu mere særpræget publikum, der også talte insidere man ellers kunne møde på Bonaparte og andre punk-steder, ophørte i takt med, at jeg af Sømod fik forevist memorabilia fra Det III. Rige, Dr. Werner Bests eget suppeterrin, jetons fra Dagmarhus med påtrykte swastika, og den slags.
 
In-stedet Tannhäuser Bar er i øvrigt beskrevet i Martin Kongstad og Henrik Vesterbergs "Dengang i firserne" (Gyldendal, 2003). Sømod,  hvis optræden på Tannhäuser (når han ellers var i stødet) tangerede Monty Pythons "Halløj på Badehotellet" havde selv en omfattende produktion af numismatisk litteratur.
 
Information: Genstand for en velturneret joke
"Den fascistiske aktionsmodel" religionshistorikeren Terje Emberland under Breivik-processen har beskrevet i forhold til den tidligere tillidsmand i Fremskrittspartiet Anders Behring Breivik, er en retorisk og happeningmæssig tilgang, som - i udvidet forstand - gælder alle effektive kommunikatører på den yderste højrefløj. Gode som onde. Fascister og ikke-fascister. Hvad enten vi taler om en Hitler, en Glistrup, en Jean-Marie Le Pen, en Messerschmitt, en Jörg Haider - eller en Jørgen Sømod.
 
Man kan forestille sig, at den flamboyante aktionskunstner, Jørgen Sømod var - han var med al sit vid, bidende ironi og sarkasme svært at afkode - nu sidder i sit Valhalla og morer sig over, at han gennem de kære pårørende er blevet rehabiliteret hos selveste "fjenden".
 
Jeg har ikke truffet fænomenet Sømod siden Tannhäuser Bar var in-sted i 1980'erne. Men husker tydeligt hans diktion. Min første tanke var, at han har skrevet egen nekrolog på Hvid modstand!
 
Efterskrift
Efter publiceringen af dette indlæg har hans datter rejst berettiget tvivl om hans medvirken til nekrologen på Hvid modstand. Tilsvarende er den ret gennemarbejdede nekrolog blev taget af Hvid modstands hjemmeside og Danmarks Nationale Fronts hjemmeside. Tilbage bliver mindet om en helt usædvanlig politiserende aktionskunstner i det københavnske natteliv, i det offentlige rum.
 

Kommentarer

Få nyhedsbrev

41 JOB

Marketing Automation Konsulent

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Julie Bauer Larsen

Julie Bauer Larsen bliver ny leder af Kommunikation og Fundraising hos foreningen Grønlandske Børn fra december. Hun kommer fra en stilling som kommunikationsansvarlig i Røde Kors Hovedstaden.   

Job

Studentermedhjælper

Frist: 1. december

Praktikant

Frist: 1. december

Grafiker

Frist: 9. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.