Jesper Munk Jakobsen


Jesper Munk Jakobsen

Jesper Munk Jakobsen

Karma: 0 (?)

DR Skåler for Fogh
 
I disse uger kan man på DR2 opleve Danmarks tidligere statsminister og tidligere NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen køre rundt med vinentusiast Morten Brink Iversen i Europa og smage på dyre vine og tale om Europæisk politik i programmet ”Skål for Europa – Med Anders Fogh Rasmussen”.
 
Hvorfor DR har valgt at kombinere vin og politik, forklarer Morten Brink Iversen i introen til programmet:
 
Jeg tror, at man taler og lytter bedst med et glas i hånden”.
 
Vinentusiastens tro på, at vin er et godt værktøj til at skabe en bedre samtale om politik får lov til at danne præmis for en programserie på seks afsnit af en halv time hver, der kombinerer en lukrativ overklassehobby og komplekse politiske dilemmaer.
 
(Dr.dk)
(Anders Fogh Rasmussen og Morten Brink Iversen spiser frokost og drikker vin i Tyskland, Dr.dk)
 
Jeg har set det første afsnit, der varer ca. en halv time. De to rejsekammerater kører rundt i Tyskland og besøger vinmarker, restauranter og vinslotte.
 
Her får vinentusiasten eksklusiv adgang til ét vinslot, fordi den tidligere toppolitiker ledsager ham, og sammen med slottets ejer, smager de på vin, der har ligget på lager i 25 år.
 
Her skal de begge vælge en vin, som de medbringer senere til mødet med den tyske politiker Daniela Dr. Ridder fra partiet SPD, der er næstformand i det tyske udenrigsudvalg og som er med til at tegne Tysklands Europapolitik.
 
Det er tilsyneladende vigtigt, at vinen skal være dyr og eksklusiv, for at man taler og lytter bedre og jo dyrere og mere eksklusiv vin man drikker, jo bedre bliver man dermed til at tale og lytte.
 
Det livssyn kan danskerne misundeligt slubre i sig, imens Morten Brink slubrer vin højlydt ind i mikrofonen på skjortekraven, og seerne spændt venter på den bedre politiske samtale.
 

Et program om vin

Imens de to herre kører rundt i Tyskland i mellem vindestinationerne, fortæller Fogh i små bider, at landet stadig bærer skyld fra 2. Verdenskrig, men han håber, at de bliver klar til at lede Europa.
 
Morten Brink Iwersen erklærer, at han ikke er ekspert i Europa og politik, hvilket måske er årsagen til, at samtalerne foregår i korte sekvenser og forbliver på et overordnet niveau.
 
Langt om længe besøger de den tyske politiker Daniela Dr. Ridder sidst i programmet.
 
Et møde der bliver til fire minutters tv, hvor samtalen over halvdelen af tiden drejer sig om vin og mindre end to minutter handler om det, som legitimerer vinens tilstedeværelse – Den politiske samtale.
 
(Fra højre Morten Brink Iversen, Anders Fogh Rasmussen, Daniela Dr. Rider, dr.dk)
 
Som seer får vi et ganske kort og interessant indblik i en tysk politikkers syn på Europa og Tysklands rolle, men det kan naturligvis kun blive en skøjten hen over nogle overflader, når samtalen er kortere end et interview i TV-Avisen.
 
Hvis man er venlig, handler tyve minutter af de 28 minutter af programmet om vin, og de sidste otte minutter kan kategoriseres som politiske samtaler over nogle dyre dråber.
 
Gudskelov, at de har vin i glasset, for samtalerne om vin er mere perspektivrige, end de politiske samtaler. Vinen skulle netop skabe grobund for en god politisk samtale, men skaber nærmere gode samtaler om vin.
 

Gratis reklame og Riesling

Overordnet fremstår afsnit (1:6) af ”Skål for Europa – Med Anders Fogh Rasmussen” som det rene reklamevindue for en magtfuld mand. DR's legitimering af Foghs medvirken fremhæver vinentusiasten i introen af programmet:
 
Anders Fogh Rasmussen er den nulevende dansker, som har påvirket Europa mest. Han har været leder af NATO, og så stod han i spidsen, da EU udvidede med ti østeuropæiske lande”
 
Foghs rolle i programmet er derfor en ekspertrolle omkring EU og NATO, som han unægteligt har opbygget meget viden og erfaring omkring, men som han derfor også er part i.
 
DR har tilsyneladende ikke tænkt over, at en af de mest magtfulde danskere i nyere tid i dette program får en unik mulighed for at udlægge sin egne politiske beslutninger og holdninger uden et kritisk modspil. 
 
Man sidder i løbet af programmet og beder til, at Clement Kjersgaard springer frem bag et druetræ og jagter Fogh rundt i vinmarken, indtil han svarer på et kritisk spørgsmål.
 
Hele programmets konstellation gør dog et kritisk spørgsmål utænkeligt. Du har en vinentusiast, der fortæller om vin og en politiker, der fortæller om politik.
 
Man får derfor en følelse af, at det er de medvirkende, som får mest ud af programmet og ikke den danske befolkning.
 
Brink får besøgt og smagt en Riesling fra et slot, han længe har drømt om at besøge, og Fogh får vist, der er et menneske bag facaden i frie omgivelser med en forsikring om, at der ikke er en kritisk journalist i miles omkreds.
 
Man kan håbe, at samtalerne i de næste afsnit handler lidt mere om politisk end om vin.
 
Efter første afsnit ligner det mest af alt tre timers ukritisk PR, der bliver serveret på et sølvfad foran en tidligere statsminister og NATO-generalsekretær kombineret med en eksklusiv ferie rundt i Europa for at smage på dyre vine betalt af Danmarks uafhængige allemands ejede public service medie.
 
Hvem kan sige nej til det?
 
Det kunne DR have gjort.
 
 

Giv din stemme

9 stemmer
4,2/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

36 JOB

Juniorkonsulenter

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Praktikanter

Frist: Hurtigst muligt

Presseansvarlig

Frist: 1. november

PR og stakeholderkommunikation

Frist: 1. november
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.