Den manglende repræsentation kritiserede jeg på konferencen og efterfølgende over for TV 2 NEWS udsendte journalist, som fik et link til min blog på Kommunikations Forum. Jeg har efterfølgende sendt en mail til Presselogen, som er ubesvaret. Henvendelsen har dog formentlig haft det resultat, at Presselogen har bortfiltreret de klassikere ikke-falske falske historier, så som ”Lisa-sagen fra Berlin”, selvom det var studievært var Jens Gaarbo, der på TV 2 NEWS oprindeligt introducerede Roman Drobrokhtov og konferencen.
I stedet bragte Presselogen andre tyndbenede, påtagede udvalgte historier, for at bekræfte panelet og seerne i problemer med falske nyheder.
Her er et eksempel.
Presselogen viste så en sammenklipning, hvor det i speak bl.a. fortælles:
Efter speaket fortalte Lisbeth Knudsen, at det ikke er nok at fakta tjekke hjemmesider, som de gør på Mandag Morgen, men at pressen skal tage ansvar over for journalistikken på en ”meget mere konkret” måde. Ifølge Lisbeth Knudsen skal journalisten være fagligt funderet og udstille løgne og halve sandheder.
Lad os derfor tage Lisbeth Knudsen på ordet og udstille Mandag Morgen og Presselogens løgne og/eller halve sandheder.
Sandheden om ”Grøntsags-gate”
Grøntsags-gate starter, da
journalist Uffe Gardel skriver historien på internet mediet
Mr. East, den 6. februar 2017. Det er en kort artikel om den russiske dækning samme dag med rubrikken ”
Russisk TV: Danmark indfører grøntsagsrationering”, der har en ironisk distance og bærer præg af, at han ikke selv har konstateret nogen krise, men i stedet finder det komisk.
East StratComs analyseafdeling følger senere op med en artikel ”
Empty European stores on Russian TV”, publiceret 14. februar 2017, hvor de rettelig konkluderer at historien faktisk stammer fra britiske Daily Mail og at The Guardian også har bragt historier om grøntsagskrisen.
Men det er ligegyldigt for East StratCom, for som task forcen konkluderer, så er ”det ofte tilfældet at misinformation har et gran sandhed, der oppustes og fordrejes ud af kontekst”. I East StratComs billede af de tomme hylder bortklippes kildeangivelsen fra The Daily Mail.
Daily Mail havde den 2. februar bragt
en længere artikel om rationering af salat og grøntsager på grund af storm i Spanien, der allerede havde fået prisen til at stige. De dokumenterer historien rigeligt med billeder.
Billeder fra Daily Mail 2. februar 2017. Rationering på grøntsager og to sikkerhedsvagter, der med et smil bevogter pakker med courgetter.
To dage efter East StratCom, 16. februar 2017, publicerer
Mandag Morgen sin ”egen” artikel med rubrikken
”Russisk medie: Danske supermarkeder er løbet tør for grøntsager” og en underrubrik med teksten
”Ifølge russisk tv-station har de danske supermarkeder næsten ikke flere grøntsager på hylderne. EU’s task force mod falske nyheder kalder påstanden propaganda”. Artiklen er skrevet af
journalist Thomas Hedin.
Mandag Morgen sætter sit eget mærkat ”Vi Tjekker” på artiklen og kopierer billedet af de tomme hylder direkte fra East StratComs hjemmeside, der altså er et screen shot fra russisk Kanal 1.
Artiklen fortsætter i sporet om falske nyheder fra Rusland, men forfalsker og fordrejer historien, således at det nu er Daily Mail og The Guardian, der bekræfter at den russiske dækning ikke helt løgn med teksten: ”Det er ifølge aviserne DailyMail og The Guardian også korrekt, at de britiske supermarkeder har problemer med at fylde hylderne op.”
Nej, det er de to britiske medier, der er kilde til den russiske historie – de bekræfter den ikke.
Mandag Morgen fortsætter med at citere East StratCom for, at historien om grøntsagsmangel i EU bringes for ”at destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem” og Mandag Morgen har været i tre supermarkeder inden for 200 meter af hinanden i København K, for at tage billeder af grøntsagshylderne, dog uden at forholde sig til, at Icebergsalat ikke er på billederne og broccoli kun er synligt på billedet fra Irma.
Artiklen er desuden oversat til russisk (med tak til Jon Kyst, fra East StratCom, går jeg ud fra) for som Mandag Morgen skriver, så ser de det ”som sin fornemste opgave at fremme kvaliteten i den offentlige debat – også på tværs af landegrænser. Derfor kan dette faktatjek også læses på russisk”.
Topmålet af absurditet er dog, at artiklens forfatter,
Thomas Hedin, også er
researchredaktør for Berlingske Research og at Berlingske fire dage efter, den 20. februar, bringer en artikel af
journalist Kristine Nødgaard-Nielsen med rubrikken
”Grøntsagskrisen er slut” og underrubrik
”Der er igen grøntsager på hylderne i de danske supermarkeder og hos grønthandlere …”, hvoraf det fremgår det har knebet med at få hylderne fyldt op med det normale udvalg.
Hvis grøntsagskrisen er ”en falsk nyhed” som Presselogens speak ordret påstår, hvorfor spreder Berlingske så denne? Vil Berlingske Tidende ”destabilisere EU-landene” og skal journalist Kristine Nødgaard-Nielsen nu listes som propagandist på East StratComs liste? Er Thomas Hedin russisk dobbelt-agent, når han for Mandag Morgen skriver historien er falsk, mens han som redaktør på Berlingske må være ansvarlig for at udgive den?
Lad mig spørge på en anden måde:
Hvorfor fortæller TV2 NEWS i Presselogen 16. april at
”I februar kunne russerne se på deres stats-tv at hylderne i europæiske supermarkeder var usædvanligt tomme, og der var indført rationeringer på grøntsager. En falsk nyhed”, når man på
TV2 FYN den 30. januar kunne se- og læse historien
”Rationering: Broccoli og Iceberg-mangel på Fyn”, hvor
Gert Ullerlund fra en
Fakta i Odense fortæller, at butikken
har indført rationering?
30. januar 2017: Ifølge TV 2 Fyn har ”broccoli-katastrofen” ramt Fakta i Odense, der har indført rationering.
Kan TV2 oplyse om det er TV2 NEWS eller TV2 Fyn, der bringer falske nyheder?
Mine spørgsmål er naturligvis retoriske, fordi amatørismen, politiseringen og ligegyldigheden over for sandheden gennemsyrer enhver dækning af såkaldt ”falske nyheder” i danske etablerede medier.
Hvis det er ”russisk propaganda” at russisk Kanal 1 overhovedet bringer historien om grøntsagskrise i Europa, sand eller ej, hvordan adskiller det sig så fra en historie af Ritzau, bragt i Politiken og
Børsen, med rubrikken
”Putins julegave – billigere vodka til alle” hvori man kan læse at
”Putins popularitet blandt russerne bygger delvis på, at han sikrer velstand og stabilitet og ikke mindst holder prisen på vodka i ro”?
Det er simpelthen patetisk. Grøntsagskrisen er en petithistorie for alle, indtil den bliver behandlet af East StratCom og Mandag Morgen og ophøjes til russisk statslig anti-EU propaganda på statskanalen TV 2 NEWS i magasinet Presselogen, hvor den urigtigt beskyldes for at være falsk.
Historien eksemplificerer hvor lidt og ringe research dansk presse laver, men på Presselogens redaktion har man sikkert troet på historien, fordi man fik den leveret fra Lisbeth Knudsen, der har fået tre millioner kroner af den danske stat til at fakta-tjekke.