Jarl Cordua


Jarl Cordua

Jarl Cordua

Karma: 1575 (?)

Forfatter:

37


artikler

1218


indlæg

Sass i opgør med fuck-journalistikken

S-SFs røde katalog over de forskellige muligheder og veje man kan gå i dansk økonomi, har fået læsterlige klø i den politiske debat i ugen, der gak. Regnestykkerne hænger ikke sammen, og S-SF er dagligt på vild flugt fra deres egne beregninger, der hverken har det jobindhold som man påstår eller giver de indtægter, som de hævder. I dagens Politiken tror ikke engang de røde økonomer på at færre lukkedage i daginstitutioner øger arbejdsudbuddet, (men det gør et mindretal på to bankøkonomer underligt nok)

S-SF gør det heller ikke nemt for sin egen troværdighed, når man undervejs ændrer forudsætningerne for sine planer. Tag fx de berømte 12 minutters ekstra arbejdstid, der skal frelse landets balanceproblemer. “De fantastiske 12″ er blevet aflivet for længst både af S-SF selv og af fagbevægelsen. Men alligevel lever de i debatten. Og forleden blev de så genoplivet i forbindelse med Fair Løsning 2020. De 12 minutter KAN muligvis veksles til en ekstra time pr. arbejdsuge eller fjernelsen af den femte ferieuge. Men spørger man i fagbevægelsen eller S-SF, så benægter man blankt, at det er det, som man foreslår. Man giver alle svar – og dermed ingen svar. Strategien er tydeligvis, at når S-SF ikke behøver at forklare et klart standpunkt, så behøver man heller ikke forsvare det. Såre simpelt.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen forfinede strategien for noget tid siden, hvor han faktisk fuldstændigt rendte fra denne hjørnesten i Fair Løsning-planen, der i teorien skal skaffe 15 mia. kr.

For Sass mente slet ikke, der var behov for at øge arbejdsudbuddet – og dermed 12 minutters-planen i den form den måtte få – før at arbejdsløshedstallet er drattet ned under 100.000. For ellers er der ingen grund til at øge arbejdsudbuddet, påpegede han. For at dette sker, så skal Danmark forinden have bevæget sig over til at stå i denne beskæftigelsesmæssigt særdeles gunstige økonomiske situation, som kun er set en håndfuld gange siden 1974. Dvs. 12-minuttersplanen – den røde plan – bliver kun gennemført under en gedigen højkonjunktur. Og den vil først blive iværksat under forudsætning af, at 1. de røde har ”sat gang” i dansk økonomi 2. Væksinitiativerne virker. 3. Verdensøkonomien udvikler sig gunstigt.

Dermed bliver 12-minutters planen ikke et værktøj, der løser problemerne i dansk økonomi her og nu. Det gør tilsyneladende alene fremrykkelsen af yderligere offentlige investeringer. Men det vil jo øge gældsætningen på den korte bane? Og vil det ikke umiddelbart få en virkning på renten og dermed boligejernes udgifter? Svaret giver sig selv.

Men hvorfor skal arbejdsmarkedets parter mødes efter en rød valgsejr, hvis idéerne om øget arbejdstid alligevel ikke skal sættes iværk før at ledigheden kryber under 100.000? Ligger svaret ligefor? S-SF overtager regeringens genopretningsplan og dropper trepartsforhandlingerne.

Der findes dog en mulighed for at gennemføre planen om ekstra arbejdstid. Ved at tvinge folk. Det redegører Politikens erhvervskommentator Niels Lunde fortrinligt for her:

Henrik Sass Larsen er i øvrigt meget skuffet over de borgerlige debattører, der huserer på de borgerlige aviser. Derfor leger han med tanken om, at fjerne mediestøtten til de borgerlige medier. Måske er det sparede udgifter, der indgår i den stadigt mere sagnomspundne post i Fair Løsning, hvor der skal spares årligt 100 mill. kr på ”borgerlige debattører. Hidtil er det kun lykkedes at identificere ni millioner kr. som går til Bjørn Lomborgs studier i, hvordan man får mest muligt miljø for skatteborgernes penge.

Hensigten med truslen er dog formentlig at true Berlingske, Børsen og Jyllandsposten til at give Fair Løsning en mere ”fair” behandling, end den efter hans mening, har fået.

Den politiske ordfører er i det hele taget meget glad for at true aktører med bål og brand. For nogle måneder siden udkom Peter Moses og Susanne Hegelunds udmærkede bog ”Javel Hr. Minister”, hvor af Sass Larsen åbenlyst truede centraladministrationens embedsmænd til ikke at blive for dygtige mht. at hjælpe VK-regeringen med alt for kreative forslag, for så risikerede de udrensning, når S-SF kommer til.

I parentes bemærket, så er det faktisk også aviser som Information og Politiken – ja sågar Danmarks Radio – som i deres dækning har vist sig yderst kritisk overfor den røde plan, men det kan jo være at Henrik Sass Larsen også vil true disse medier på støtten. Senest i dag, hvor Politiken lader to af den økonomiske grand old men kritisere Fair Løsnings planer om at stimulere det offentlige forbrug yderligere. Blandt dem, den tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, der også har siddet med i socialdemokratiske tænketanke bl.a. med Henrik Dahl og som til som formand for Politikens Hus’ udgiverselskab daglig sørger for, at det borgerlige JP ikke får for stor indflydelse på det socialdemokratiske Politiken:

”Ifølge Erik Hoffmeyer havde eksportfaldet samt det lavere privatforbrug hævet ledigheden under finanskrisen. Derfor er det nødvendigt at få genoprettet konkurrenceevnen”, siger Erik Hoffemeyer til Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening:

”Men stigningen i ledigheden er midlertidig. Om få år vil demografien få stor betydning for økonomien,” siger Erik Hoffmeyer, der råder til at holde igen med de finanspolitiske virkemidler nu.

”Jeg mener, at man under finanskrisen gjorde det rigtige i at bremse krisen med en ekspansiv finanspolitik. Men man kan ikke blive ved med at hobe gæld op. Fortsætter man gældsstiftelsen for at føre ekspansiv finanspolitik har man misforstået Keynesianismen,” siger han med henvisning til den verdensberømte økonom John Maynard Keynes, der bl.a. mente, at staten på bestemte tidspunkter var nødt til at stimulere efterspørgslen i økonomien for at øge beskæftigelsen.

En fuldkommen korrekt analyse af Erik Hoffmeyer, der dermed fuldstændigt modsiger de populistiske og skadelige idéer i rød plan, som ingen ordentlige økonomer i øvrigt vil forsvare.

Henrik Sass Larsen er tilsyneladende gået i krig med hele verden. Måske han kan kræve Hoffmeyer fyret og Politikens Hus nedlagt? Ring dog til journalist Marchen Neel Gjeertsen på Information. Hun lægger helt sikkert og hjertens gerne spalteplads til endnu engang gakkelak-snak fra Sass, så han for tredje dag i træk kan blamere sig i avisen.

Man skulle ellers tro, at han havde rigeligt at se til hjemme i Køge, hvor vælgerne stadigt venter svar på, hvordan det kunne gå til, at Sass Larsen i årevis lod sig rigeligt beværte af sin bonkammerat på Café Vanilla helt uden at stille spørgsmål til, hvad modydelsen mon kunne være? Men det er sikkert også en sag, som alle de onde borgerlige medier, som fx TV-Køge, blot har fundet på.

Det er i det hele taget – for at bruge et af Sass’ udtryk – noget “fuck-journalistik” altsammen.

Giv din stemme

3 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

76 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.