Janne Aagaard


Janne Aagaard

Janne Aagaard

Karma: 324 (?)

Forfatter:

5


artikler

7


indlæg

Hvide hanelefanter - en ikke-truet dyreart i dansk presse
Mit fagblad Journalisten er opslugt af dagspressen og viser mestendels etablerede ældre hanelefanter på diverse landsdækkende aviser. Hvorfor afspejler mit fagblad ikke mangfoldigheden i faget og forbundet? Journalisten, Dansk Journalistforbunds uafhængige fagblad, dumpede ind ad min brevsprække i december. ’Skønt’, tænker jeg, for så kan jeg se, hvilke kolleger, der har fået nyt job og få en skarp og halvbitter kommentar på bagsiden.

Denne gang bliver jeg glad, fordi IT-freelanceren Dorte Toft – en kvinde! – er på forsiden. En sjældenhed i året, der gik. For 2008’s tyve udgaver af Journalisten har blot formået at have en enkelt kvinde på forsiden to gange på et år. Udover Dorte Toft skete det i udgave nummer 16, hvor Anne Bove-Nielsen, kommunikationsdirektør i SAS Danmark, opfordrede kvinder til at bryde gennem ’ledermuren’. I dette års sidste nummer af Journalisten har redaktionen spurgt de seneste 12 års Cavling-vindere om at nævne årets highlights i dansk journalistik. Pudsigt nok er alle 12 deltagere mænd.

Resten af 2008 har redaktionen – og ansvarshavende chefredaktør Jakob Elkjær – sat ældre hvide mænd på forsiden af fagbladet. Nogle gange flere af dem sammen, enkelte gange flankeret af kvinder eller pakket ind i grafik. Og ud over at have et skarpt fokus på mænd i høje stillinger, domineres fagbladet Journalisten også af historier om dagspressen. Faktisk i så høj grad, at man skal lede længe efter historier om kommunikation eller fagpresse, for slet ikke at tale om freelancevilkår i tv-branchen, grafikernes udfordringer i organisationerne eller teknikernes vilkår i DR-huset.

Hvornår er fagbladet Journalisten blevet en hyldest til de hvide hanelefanter?

Ja, kælenavnet 'hvide hanelefanter' benævnte vi ældre journalister på Ekstra Bladet, der inkasserede enorme summer for at sidde derhjemme, skrive en historie om måneden og få bladet bragt ud med taxa hver dag. Et ressourcespild af dimensioner. Onde tunger ville vide, at antallet af artikler og éns løn var omvendt proportionale: jo færre artikler, jo flere penge.
Hvis vi laver en kvantitativ analyse af Journalisten er konklusionen, at jo mere kendt, jo højere placeret i nyhedsbranchen og jo mere hankøn - jo mere omtale i Journalisten. 

Jeg kan bare nævne Simon Andersen og David Trads, som vist har fået deres del af Journalistens spalteplads i året, der gik.
Så med al respekt for ældre hvide mænd med meget at skulle have sagt i dagspresse og nyhedsbranche: skift lige plade på Journalisten. Afspejl, at der er andre sider af faget end dagspresse og tv2-news, og at andre mennesker beskæftiger sig med faget.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

35 JOB

Communication Officer

Se alle job Indryk job

Kursus

Webkursus: Styrk jeres leder- og linjekommunikation

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Job

Praktikanter

Frist: Hurtigst muligt

Presse- og kommunikationskonsulent

Frist: 21. oktober

Presseansvarlig

Frist: 1. november
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.