Heidi Reidel Sørensen


Heidi Reidel Sørensen

Heidi Reidel Sørensen

Karma: 20 (?)

Er Wikipedia DK noget værd?
I netop dette forum er der sikkert en hel del andre end mig, som har prøvet at oprette en side på det danske Wikipedia og få den slettet af en ihærdig redaktør. Min side overlevede under fem minutter, og begrundelsen var, at den ’tangerede reklame’. Mit ærinde her er dog ikke bare brok over dette. Debatten, jeg gerne vil rejse, er af langt mere principiel karakter og handler om selve pålideligheden ved et brugergenereret online-leksikon, som skal blomstre i et lille sprogområde under de nuværende betingelser.
 
Ufuldstændige og fejlbehæftede opslag
Artiklen omhandlede BibZoom.dk, som er en gratis, non-profit tjeneste på de fleste danske biblioteker. BibZoom har naturligvis en stor interesse i, at folk kender og bruger siden, men af hensyn til mediet havde jeg på forhånd fjernet alle personlige henvendelser og salgstaler. Da jeg klager over fjernelsen, kan jeg se, at redaktøren finder mig på LinkedIn og nu forklarer sig med, at man ikke må skrive om sin arbejdsplads.
 
Det har før undret mig, at man på Wikipedia DK meget ofte støder på artikler af få linjers længde. Sådan genopstod min også efter noget tovtrækkeri, så det undrer mig ikke længere. Væk var al information om tjenesten, som var reduceret til en offentlig jukebox frem for både musikudlån, digital tilgang til kulturarven og verdens første digitale bibliotek målrettet indvandrere. Jeg synes, forskellen er meget stor.
 
Den artikel, som nu ligger på Wikipedia om BibZoom, og som er skrevet af personer uden tilknytning til stedet (som reglerne foreskriver), er udover at være ekstremt mangelfuld også stærkt fejlbehæftet, da den er baseret på en anden gammel artikel og flere år gamle oplysninger om en tjeneste, der ikke længere findes. Jeg har forsigtigt rettet de mest graverende fejl (bibzoom.dk blev fx konsekvent omtalt som netmusik.dk), men den er stadig gal.
 
Har Wiki DK en chance?
Jeg læste engang, at Wikipedia var mindre fejlbehæftet end et trykt encyklopædi, da fejl løbende blev rettet; en mulighed, som ikke eksisterer, når et værk er trykt. Jeg spekulerer nu på, om denne statistik også vil gælde den danske udgave. Jeg kan sagtens forstå det principielle i, at man ikke skal skrive om sig selv, men jeg tvivler på realismen i denne tilgang - især i et mindre sprogområde. Det tillades videnskabsfolk at skrive om deres videnskaber (håber jeg da), men videnskaben kan også sagtens forfatte stærkt subjektive artikler. Grænsen er grå nok til, at den bør overvejes.
 
Der er ikke nok danskere, som har lyst til at skrive artikler, til at vi for alvor kan få en ordentlig volumen og et højt fagligt niveau med den nuværende håndhævelse af reglerne. Efter det forløb, min artikel har gennemgået, vil jeg personligt ikke stole på de oplysninger, jeg får af det danske Wikipedia. Ud fra debatter på Wikipedia DK kan jeg forstå at flere brugere oplever det samme som jeg, og at omkring 28 redaktører i Danmark suverænt styrer indholdet og konsekvent bekræfter hinanden i, at deres fremgangsmåde er ok. Lidt surt sagt måske, men meningen står jeg ved.
 
Mangel på brugerdemokrati
Det mest beskæmmende ved dette forløb har netop været, hvad jeg vil hævde er den selvbestaltede autoritet, de danske redaktører lader til at agere med. Jeg mener, det tangerer magtmisbrug og ødelægger brugerdemokratiet på tjenesten. De ekstra beføjelser, der tildeles redaktører, giver dem ganske vist muligheden for at slette sider, men dette er alene noget, de har ret til, når der helt åbenlyst er tale om reklame. Er der alene tale om en ’tangering’, skal siden – så vidt jeg forstår - markeres og debatteres af brugerne. Dette led springes åbenbart fuldstændigt over i Danmark.
 
Hvor er brugerdemokratiet i dette?
 

Kommentarer

Få nyhedsbrev

44 JOB

Kommunikationschef

Se alle job Indryk job

Job

Pressekonsulent

Frist: 12. oktober

Kommunikationskonsulent

Frist: 23. oktober

Studentermedhjælper

Frist: 14. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.