Gerda Bejder


Gerda Bejder

Gerda Bejder

Karma: 0 (?)

Holmegaardshuset: ”Hvordan formidles og skabes en familie –moderskabsfølelse? ”
Holmegaardshuset arbejder målrettet med familietrivsel - Men hvordan klarer personer, der selv har haft en traumatisk barndom forældreskabet? Bliver deres hårde bandom et minde om, hvordan det absolut ikke skal være i deres familie? Eller skaber de de samme rammer for deres børn, som de selv har haft? Holmegaardshuset er helt tæt på den situation, der er virkelige for så mange kommende forældre. En situation, politikerne svigter, mener Holmegaardshuset. 
 
 
De fleste kommende forældre stiller sig selv mange spørgsmål om den fremtidige livsstil: Kan vi blive boende, hvor vi bor, hvordan kan vi i vores familie skabe en god hverdag for alle, og hvordan kan vi leve op til alle de skrevne men også uskrevne normer for, hvordan børn skal opdrages? Hvilken daginstitution skal vores børn gå i? Og kan vi elske vores barn osv.?
 
Holmegaardshuset arbejder med mange typer forældre, men fælles for dem alle er, at de har større udfordringer end de fleste. Udfordringerne kan være dårlig økonomi, et stort ydre pres fra myndigheder, indre følelsesmæssig ubalance mv. Her træder Holmegaardshuset til og forsøger at skabe en familietilværelse, der gavner både børn og forældre. Familieskabelse være nemlig være en uoverkommelig stor udfordring. Disse forældre når end ikke til at overveje deres situation og overkommer ikke at skabe de bedste betingelser for deres nyfødte. Deres bekymringer og overvejelser går alene på at overleve deres hverdag og at finde mening med det indre og ydre pres de befinder sig i. det er derfor Holmegaardshusets opgave at formidle og skabe en familie og moderskabskonstellation, der fungerer for børnene og forældrene.
 

Holmegaardshuset: ”Moderen er under ekstra stort pres”

For moderen forøges dette pres i takt med, at hendes sind er ”under ombygning” under graviditeten. Det er en sindstilstand Holmegaardshuset ofte oplever. Dette fænomen kalder Daniel Sten for ”moderskabskonstellationen”. Moderskabskonstellationen er et udtryk for, at sindet gør sig klar til en ny slags tilværelse med et barn. Moderens følsomhed og kontakt til sin egen udviklingshistorie er skærpet, og hun begynder meget hurtigt i graviditeten at fantasere om repræsentationer af det barn, hun venter. Det er forestilling, der kan skabe udfordringer, har Holmegaardshuset oplevet. For i denne proces foregår både bevidst og ubevidst tre indre dialoger i kvinden:
  • En med kvindens egen mor om egen opvækst sammen med moderen
  • En med sig selv, der drejer sig om dét at blive mor
  • En med det ventende barn og fremtiden
Kvinden har i denne periode adgang til at revurdere sin egen historie, og dette kan af en del kvinder opleve som smerteligt. Holmegaardshuset hjælper i denne forbindelse kvinden med at reetablere de positive følelser, der er forbundet med graviditeten. Det er en formidlingsproces, der stiller store krav til medmenneskelighed, empati og indlevelsesevne. Men hvis kvinden har haft en opvækst, der har været præget af savn og svigt, vil ”genopdagelsen” af egen barndom præge forestillingen om dét at være moder for det barn, der endnu ligger i maven.
 

Traumatiske oplevelser fortrænges på bekostning af det idylliske familieliv

Holmegaardshuset oplever, at forestillingen kan være så smertelig, at den fortrænges og ikke kommer til udtryk som en bekymring for moderskabet, men i nogle tilfælde som en idyllisering af det kommende moderskab hos moderen: ”Jeg klarer det hele meget bedre, end min egen mor gjorde”, ”jeg bliver en god og kærlig mor, og mit barn skal aldrig opleve svigt”, ”jeg behøver ikke hjælp til at klare mit barn”, ” hvor svært kan det dog være at være mor, der bliver krævet så meget, se på mig, jeg har klaret mig fint med mindre”. Heldigvis kommer disse forestillinger nogle gange til at holde stik for moderen og barnet. Men ofte vil chokket over virkeligheden efter fødslen skabe store udfordringer for det lille barn og moderen/forældrene.
 
Holmegaardshuset oplever desværre, at den idylliske forestilling ikke altid holder, og derfor skal pædagogisk ekspertise hjælpe – både moderen og faderen – med at etablere en realistisk og holdbar familiekonstellation. Moderen/forældrene forsøger at gøre deres bedste for at skabe de bedste betingelser for barnet, men det rækker ikke til at sikre barnets sikkerhed for en positiv og god nok emotionel og fysisk udvikling. Dette kan medføre tidlige skader i barnets psyke, som kan være uoprettelige og smertelige for barnet og yderst bekostelige for samfundet både på kortere og længere sigt. Hvis disse skader skal minimeres, skal der sættes ind, og moderen/forældrene skal tilbydes hjælp og guidning til at regulere barnet og drage psykisk og fysisk omsorg for barnet. Det er områder, Holmegaardshuset hjælper med.
 
Forskningen i spædbarnspsykologi har entydigt slået fast, at en tidlig pædagogisk og psykologisk indsats for det udsatte barn kan sikre barnets normaludvikling og derved skåne barnet for et liv som retarderet, psykisk syg, marginaliseret, kriminel, misbruger etc.
Vi mangler bare, at den politiske og bevillingsmæssige bevågenhed for området bliver større. Holmegaardshuset mener, at en øget politisk indsats på området kan hjælpe mange forældre, der er i risikozonen for ikke at udvikle sunde og holdbare familie- og moderskabskonstellationer.
 
kontakt Holmegaardshuset
Hvis du vil høre mere om, hvordan Holmegaardshuset arbejder med familieskabelse og formidler kontakten mellem barn og forældre, kan du kontakte Holmegaardshuset her eller institutionens Facebookside eller LinkedIn-profil
 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

57 JOB

Kommunikationsmedarbejder

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 25. januar

Studentermedhjælper

Frist: 31. januar

PR and Communications Manager

Frist: Hurtigst muligt
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.