Dorte Toft


Dorte Toft

Dorte Toft

Karma: 216 (?)

Forfatter:

4


artikler

656


indlæg

Dansk ignorance over for robotter: Opråb til politikere, militær- og mediefolk

Tusindvis af små robotkøretøjer hjælper de amerikanske styrker med at afsløre og detonere vejsidebomber i Afganistan og Irak. I Danmark taler vi om, at sende vovser ud - trænede bombehunde - ligeså om at soldaterne skal sikres transport i køretøjer, der bedre klarer at blive udsat for en bombeeksplosion.

Jeg har til dato ikke hørt om, at det danske militær har taget robotter i brug som led i bestræbelserne på at beskytte de udsendte soldatersliv. Koster det danske militærs konservatisme liv? Eller har forsvaret måske testet robotterne, og fundet hunde trænet til at sniffe bomber bedre?

Her er det seneste, jeg har kunnet finde om aktion over for vejsidebomber fra det danske forsvars side. Søger man på robot på forsvarets hjemmeside, returneres NUL svar.

Det siger soldaterne

Tag et kig på denne fan-side på Facebook. Den gælder blot en af de robotter, som de amerikanske militær sætter ind mod vejsidebomber, Packbot fra iRobot. Kig et par sider igennem. Der er en del small talk, der kan ignoreres, men du kan også se sporene af, hvad sådanne robotter betyder for nogle soldater, og de henviser til nyheder på området.

Hvad siger de udsendte danskere i øvrigt om muligheden for at få sådan bistand?

Jeg bruger imidlertid blot det danske forsvar som eksempel på den konservatisme, som jeg oplever fra dansk side over for robotter.

Medierne ignorerer

Danske medier ignorerer udviklingen inden for robotter, bortset måske, når der sker noget i den kuriøse ende, såsom at en robot spiller på violin (i øvrigt en vej til at få udviklet bedre koordination af robotfingre), eller at en japansk robotforsker nærmest har klonet sin datter og sig selv.

Åh.. jeg glemte noget.  Vi har jo set den lille robotsæl, der virker beroligende på demente ældre. Den udgør højden af den danske robotdækning i medierne. Fra en højt placeret person i den danske medieverdenen har jeg fået beskeden, at danskere ikke er interessede i robotter, kun nørder. Hvor tager han dog fejl.

Politikernes studierejser

Vi ser danske politikere tage til fjerne himmelstrøj på studierejser inden for gammelkendte områder, men har der nogensinde været en studierejse med fokus på robotter? Det kunne ellers være aktuelt for de fleste af folketingets udvalg.

Det bliver robotter, der i stigende grad skal sikre, at ældre og handicappede kan bevare et selvhjulpent liv, for der er hverken hænder eller kroner nok til at fortsætte på traditionel vis, og allerede nu slår omsorgen ikke til. Der skal løft til, der skal støtte til bevægelse til, der skal støtte til hukommelse til, lige som der skal findes, hentes og bringes.

Læger får behov for robotter til de steder, hvor selv en svag rysten med skalpellen kan være fatal. Og de får behov for robotter, de kan fjernbetjene over store afstande.

Robotter bliver selvfølgelig uundværlige til rengøring og ikke alene på hospitaler (læste for nylig hos Ingeniøren, at staten er den mindst flittige bruger af robotrengøring, selv om det kunne frigøre mange hænder).

Store danske produktionskoncerner har indført industrirobotter, der gør det muligt at undgå udflagning, men hvordan med produktionen hos også små og mellemstore virksomheder?

Der er mange flere områder, hvor vi bør have øjnene op for, hvad robotterne vil byde på af muligheder. Føj blot på via kommentarfeltet.

Men måske bliver det med den danske holdning til robotter, som det i 70′erne og 80′erne blev med informationsteknologien herhjemme, nemlig at det giver mere status at advare mod ulemperne eller blot at ignorere udviklingen end at bidrage til, at mulighederne kunne udnyttes.

Øjenåbner

Hvad skal der mon til for at åbne øjnene? Jeg har selv sat mig for, at jeg i 2010 SKAL til en af de store robotmesser for at orientere mig. Jeg vælger nok en i Japan, der er førende inden for hjælperobotter, men den, der har mod på noget her og nu, kan eventuelt tage til Chicago i juni, hvor der er en stor messe med fokus på robotter, deres syn og bevægelser.

Design og interaktion

Danskere pryder sig med at være fantastiske til design og at være mere kloge på social interaktion end de fleste. Det bliver afgørende for i hvert fald hjælperrobotterne, men inviteres danskerne mon indenfor, når de i øvrigt giver robotter fingeren?

Men hvad tror du? Er jeg alt for sortsynet? Jeg ved, at der enkelte steder sker ganske fin robotforskning i det danske, men uden for det miljø? Hvor er interessen for robotter så blandt opinionsdannere, og dem, der sidder på pengekassen?

Du må meget gerne også give forslag til videoer med robotfokus (f.eks. på youtube), som du synes, er værd at se, og begrund venligst din anbefaling. Her på iirobotics.com ses et stort udvalg.

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Global Communication and Media Relations Manage

Se alle job Indryk job

Job

Praktikanter

Frist: 30. april

Live-projektleder

Frist: 7. maj kl. 18.00

Kommunikationsrådgiver

Frist: Snarest muligt
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.