David Trads


David Trads

David Trads

Karma: 150 (?)

Forfatter:

23


artikler

1


indlæg

Korrespondent i en web-tid

Verden er fuld af bagsæderyttere, mandagstrænere og besserwissere, som altid kan fortælle os andre, hvordan vi burde passe vores arbejde. Kristoffer Holm Pedersen er eksempelvis en af de mange, der langt fra USA belærer os, der sidder herovre om, hvad vi bør gøre.

Denne gang er det Marcus Rubin, som vreden hældes ud over. En anden gang kunne det sikkert være mig. Sommetider er kritikken af USA-korrespondenters arbejde både præcis og korrekt. Andre gange er den sløset og forkert. Kristoffers konkrete kritik er et eksempel på det sidste – en flov omgang, rent ud sagt, baseret på fejlagtigt research og med rette tilbagevist af Marcus selv her på kforum.dk.

Det overordnede spørgsmål, som Kristoffer rejser – nemlig hvad vi egentlig skal med korrespondenter i en webtid – er til gengæld spændende. Vi, som er så privilegerede at være korrespondenter, skal naturligvis kunne retfærdiggøre vores eksistens – især i en tid, hvor der er adgang til så mange informationer på nettet. Her er de vigtigste tre spørgsmål, som jeg ser dem, og mine egne svar på dem:

For det første – hvorfor overhovedet have en korrespondent?

Korrespondentens rolle er ret enkel – nemlig at følge så godt med i sit lands udvikling, at han eller hun præcist kan udvælge og beskrive de historier, der passer bedst på sit eget medies målgruppe.

Det med ’at følge med’ skal forstås bredt – som en total-oplevelse:

En stor del består naturligvis af at læse – og at læse meget og bredt. En anden metode er at rejse rundt i samfundet – at få konstante indtryk af, hvad der optager folk. En tredje måde består i hele tiden at opsøge kilder – eksperter, politikere, erhvervsfolk, et cetera. En fjerde pointe er at tale med alle dem, man bare møder – på sin vej, børnenes skole, idrætsklubber og så videre.

Korrespondenten lever sit fulde liv i den kultur, som vedkommende beskriver – men naturligvis med den danske baggrund, der gør, at man kan rapportere mest om det, der er mest relevant for et dansk publikum. Af helt indlysende årsager kan man kun opnå denne ’total-oplevelse’, hvis man bor i det land, man skal beskrive – for kun på den måde kan man sørge for at have det fulde fokus.

En dygtig korrespondent opdager de store historier før i øvrigt fortrinlige journalister og redaktører på en hjemmeredaktion – fordi de er ansat til at følge tættere med. Et godt eksempel: Både Marcus Rubin og jeg rapporterede i månedsvis før klimatopmødet sidste år om, hvordan USA ikke ville gå med til den klimaaftale, som FN og Danmark ønskede – og at mødet derfor ville blive til en fiasko.

For det andet – hvordan bør en korrespondent arbejde?

Korrespondentens arbejde over tid bør karakteriseres af simple ambitioner: En fjerdedel af tiden går med at læse, en fjerdedel med at tale med kilder, en fjerdedel med at rejse og en fjerdedel med at skrive.

Det er ikke hver uge eller hver måned, at jeg opfylder mit mål, men hen over et år lykkedes det at holde fordelingen. Jeg holder voldsomt af mit arbejde – kunne ikke forestille mig noget bedre – men tro nu ikke, at det hver dag er en dans på roser på Starbucks med New York Times. Det er benhårdt arbejde – og det er et konstant slid at forsøge at følge med, bearbejde oplysninger og rapportere hjem…

Korrespondenten bør opsøge vidt forskellige kilder i vidt forskellige områder af sit land. Det er selvfølgelig ikke nok at beskrive USA ud fra Washington, New York eller Boston. Man må også til Alabama, Michigan eller Californien. Kun ved at være bred i sin tilgang retfærdiggør man, hvorfor det er en god ide at have en udlandskorrespondent. Nøjes man med at læse nytimes.com, latimes.com eller newsweek.com, ja, så ville man få et lige så ensidigt billede af USA, som hvis man nøjes med weeklystandard.com, foxnews.com eller washingtontimes.com.

En dygtig korrespondent bruger nettet til at få nu-og-her-oplysninger: Hvad sagde præsident Obama ved sin pressekonference? Den dybere indsigt, som giver korrespondents artikler den styrke, som begrunder udstationeringen, kommer fra alt den læsning, alle de rejser, og alle de interviews, som er kommet mellem breaking news.

For det tredje – hvilke krav er det rimeligt at stille til en korrespondent?

Korrespondenten bør naturligvis finde sig i store krav – både fra sin redaktion og fra sine brugere – men der bør selvfølgelig også være forståelse for, hvilken virkelighed man arbejder i.

Bare for god ordens skyld, så ingen glemmer det: USA er verdens vigtigste land! Det gælder politisk, kulturelt, økonomisk og militært. Enhver interesserer sig for, hvilken vej Amerika vælger. Ingen steder er så mange journalister samlet som i Washington. Først alle de amerikanske. Dernæst korrespondenter fra det meste af verden. De, der står forrest fra udlandet, er selvfølgelig dem fra de største lande. Modsat Bruxelles, som er det tættest sammenlignelige, ja, så er der ingen danske indgange til centrale aktører.

Vi, der kommer fra Danmark, står ikke naturligt i forreste række i USA. Det giver kun sjældent mening at bruge lang tid på at få et solo-interview med de allervigtigste amerikanere. Kravet bør ikke være, at vi får de absolutte topkilder i mål – men naturligvis at vi kommer stadig tættere på. Hvis vores primære fokus er politik (som mit er), ja, så skal vi opsøge de kilder, der kan bringe os op på et niveau, hvor vi lander hos folk, som er både indsigtsfulde og vidende. Det er bestemt muligt – og jeg synes, at det er rimeligt at kræve, at vi konstant arbejder på at komme tættere på den amerikanske virkelighed. Hvad enten det er de politiske cirkler, de kulturelle saloner eller ude på prærien.

Kravet til produktion fra USA er også – med rette – meget stort og meget bredt. Det kan ikke nytte, at en korrespondent her bruger al sin tid på at insistere på at opsøge den centrale topkilde, når der også er en udvikling i den globale økonomi, den afghanske krig, den mellemøstlige fredsproces eller en spektakulær mordsag, som vores medier alle sammen har behov for at få en amerikansk udlægning af.

En konklusion:

Hvis vi er dygtige som USA-korrespondenter, ja, så lever vi op til de ambitioner, som jeg opstiller ovenfor – og så godtgør vi bestemt, at vi koster det måske dobbelte af, hvad prisen ville være på at have os hjemme. Jeg kender alle mine kolleger her i USA – nogle er nære venner, andre gode bekendte – og jeg vil med glæde stå på mål for os alle, fordi vi ud fra forskellige stofområder og målgrupper faktisk arbejder hårdt på at videreformidle amerikanske udviklinger hjem til Danmark.

Venlig hilsen

David Trads

+1-202-549-1298

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

PR Manager

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 12. december

Intern Kommunikationskonsulent

Frist: 19. december

Social Media Specialist

Frist: 16. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.