Verdens klogeste fjernsyn

Verdens mest indflydelsesrige og kreative politikere, forskere, erhvervsfolk, arkitekter og økonomer stiller dagligt deres viden gratis til rådighed på TED TV. Kforums serie om visuel kommunikation anbefaler denne gang tv-stationen med verdens klogeste medvirkende.
af Michael Thouber
Din hjerne kommer til at eksplodere, når du klikker ind på tv-stationen TED. Under sloganet ”Ideas worth spreading” holder verdens bedste hoveder oplæg på 15-20 minutter og kommer med gode ideer til at ændre verden. Det fungerer, og det hele er gratis. Net tv-stationens varemærke er nemlig at vise de foredrag, som oftest foregår bag lukkede døre og som det normalt koster tusinder af kroner at opleve, frit til alle på nettet.

Nok er TED en tv-station og dermed i sagens natur visuel kommunikation, men det er nu ikke det visuelle design eller fornyelsen af billedsproget i tv-mediet, som gør TED TV fortjent til at blive nævnt i Kforum. Visuelt ser det faktisk ikke ud af meget, men med talere som Michelle Obama, Al Gore, Bill Gates, Isabel Allende, BONO, Sir Richard Branson, Bill Clinton, Sir Norman Foster, Frank Gehry, Nicholas Negroponte og Bjørn Lomborg, så er der heller ikke brug for mange visuelle effekter på den imponerende programflade, TED TV stiller til rådighed.

Omvendt så har siden faktisk formået at skabe et elegant underspillet internetdesign, der på samme måde som et museums hvide vægge lader kunsten træde frem – og i dette tilfælde er det talerne, der er kunsten. TED er gammeldags kloge-tv med nogle af verdens bedste medvirkende. Og det er først gennem deres foredrag og slides, man bombarderes med de mest visuelt inspirerende designs, teknologier og øvrige kreative løsninger.

Lige nu har TED TV planer om at udvide med regionale stationer og korrespondenter over hele verden. Tyskland og Indien er allerede med, og at Danmark også er på vej, kan man følge på Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=79620732429

TED TV inspirerer, underholder, stiller spørgsmål, giver ideer, svar og løsninger. Kforum anbefaler, at du kan begynde med disse highlights. Stemmer og mennesker, du burde høre og se, men før TED aldrig kunne komme i nærheden af:

Aubrey de Grey er en gal videnskabsmand fra Cambridge, der ligner en blanding mellem en hjemløs, Jesus og Jacob Holdt. Han taler sindssygt hurtigt og engageret, og hans interessante påstand er, at vi mennesker kan undgå at ældes. Alderdom er bare en sygdom, som vi bør kurere på linje med malaria og andre dræbende ”infektioner”, argumenterer Aubrey de Grey:


Anand Agarawala er opfinderen af BumpTop. Et program for dig, der elsker rod på skrivebordet. Hvorfor ser alle skriveborde på computeren ens ud? spørger Agarawala. BumpTop er et værktøj og program, der gør, at du selv kan customize dit virtuelle skrivebord, så det får lov at rode som i den virkelige verden. Husk, at hvis et rodet skrivebord er tegn på kreativt, hvad er et tomt skrivebord så et tegn på?










Ngozi Okonjo-Iweala er kvinden, som giver håb om, at Afrika måske alligevel har en fremtid. Alle kender billederne af det forarmede, sultende, fattige, syge Afrika, men Ngozi Okonjo-Iweala, der er den første kvindelige finansminister i Nigeria, fortæller om et andet Afrika med viljen, håbet og modet til økonomiske og politiske reformer. Og det giver mulighed for økonomisk vækst og for at gøre gode forretninger og opbygge kontinentet på ny.










Alex Steffen har opfundet ”Bright Green” filosofien, som mange mener, er svaret på både jordens klimaudfordringer, overbefolkning og finanskrise. Han er samtidig grundlægger af bloggen worldchanging.com, og senere på året nedsætter Steffen sig midlertidigt i København som optakt til Klimatopmødet. På TED TV fremhæver han blandt andet Brasiliens Lula som en af de politiske ledere, der kommer til at ændre verden.  










Cameron Sinclair vandt i 2006 TED Prize som medgrundlægger af Architecture for Humanity, en nonprofit tegnestue, der forsøger at løse globale kriser. Han var blot 24 år, da han stiftede firmaet, og fortæller på TED blandt andet om AIDS-klinikken, der om aftenen omdannes til biograf, og om, at arkitektur ikke blot handler om at løse problemer, men også om at skabe bevidsthed om nødvendigheden af at handle.










Paola Antonelli udvalgte enerådigt de danske møbelklassikere, der i dag står som de eneste møbler på Museum of Modern Art i New York. Antonelli er kurator på museet med ansvar for designafdelingen og taler på TED om design som kunstart, hvor hun blandt andet fremhæver gasmasker til israelske børn som ”great design”.










…………….

Dette var syvende indlæg om visuel kommunikation. Serien bliver på skift skrevet af Svante Lindeburg, Kontrapunkt, Nikolai Lang, Nikolai Lang Kommunikation og Michael Thouber og Ulrik Hogrebe fra e-Types.



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også