Venstres formandsdrama på hovedbestyrelsens møde
Presset Løkke reddet af Kristian Jensens kovending

Gik Venstres næstformand efter at vælte Lars Løkke på partiets hovedbestyrelsesmøde tirsdag aften?
Efter syv timers intens debat i Odense Kongrescenter slipper den første sms fra Venstres hovedbestyrelsesmøde ud kl. 00.27 med den overraskende nyhed: ”Alt er godt. Ingen afstemning. Lars og Kristian fortsætter”.
 
Forud for nyheden er bølgerne gået højt mellem Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og partiets 132 hovedbestyrelsesmedlemmer. Løkke holder undervejs tre taler – to lange og en kort – fortæller flere medlemmer, der deltog i mødet. Og løbende tager over halvdelen af venstrefolkene – delt op i en for og en imod Løkke-fløj – ordet .
 
Møde i to seancer
Den første halvdel af mødet er afsat til at tale om Løkkes seneste bilagssag og alle de økonomiske aspekter ved sagen, som både mange venstrefolk og særligt pressen har sat spørgsmålstegn ved. Det bliver til en meget teknisk økonomisk diskussion, men Løkke fremlægger ikke på noget tidspunkt nogen dokumentation for sine skatteindberetninger eller andre bilag i øvrigt.
 
Venstre ved du, hvor du har. Sådan cirka i hvert fald. I går reddede Løkke til manges meget store overraskelse sit politiske liv. Men man har før set, at Løkke er bedst, når modvinden er hårdest, og hvilke konsekvenser, den indre splid vil få på længere sigt, er stadig et åbent spørgsmål. Foto: Anthon Unger/Polfoto
 
Derpå er det, ifølge et medlem af hovedbestyrelsen, Venstre-toppens forkromede plan og håb, at man efter den økonomiske redegørelse har fået taget luften ud af kritikerne, så man kan gå videre til anden seance: nemlig en drøftelse af Løkkes person – og en diskussion om, hvorvidt han fortsat er den rette formand til at stå i spidsen for Venstre.
 
Ynkelig eller god taler?
Løkke spiller på hele følelsesregisteret og taler om alt mellem himmel og jord: sin tid i VU, sine politiske resultater, bilagssager og sin person – men essensen, som han bliver ved med at holde fast i, er spørgsmålet, om det virkelig er Ekstra Bladet og Poul Madsen, der skal diktere, hvem der skal være formand for Venstre.
 
En kritiker af formanden beskriver hans taler som 'ynkelige', hvor han bliver ved med at spille offerkortet: ”at han har været ude for en mediehetz og så endda på sin 50 års fødselsdag”.
 
En fortaler for Løkke udlægger effekten af talerne som: ”han fik sat tingene i den rette kontekst i stedet for i Ekstra Bladets kontekst – og så må man bare sige, at han er god til at møde folk i øjenhøjde, når det virkelig gælder”.
 
En tredje lokalformand bemærker spydigt over for Løkke, at det er rart at opleve, at han giver hånd til alle hovedbestyrelsesmedlemmerne, da han ankommer – og en tilføjelse om, at ”det burde han nok have gjort langt tidligere” – underforstået: haft en bedre kontakt til baglandet.
 
Ikke flere bilagssager
Løkke garanterer flere gange, at der ikke vil komme flere bilagssager, der vil belaste partiet, fordi der ikke er mere at komme efter. Han siger, at man jo aldrig kan vide, ”hvad pressen finder på at skrive, men der vil ikke komme noget frem, som ikke kan forsvares”. Og derpå lover han bod og bedring i forhold til at ændre sin livsstil, hvilket også inkluderer en lovning om vægttab.
 
Men på trods af talerne og en haglbyge af spørgsmål stikker kritikerne mod forventning ikke piben ind. Tværtimod bliver de ved med at kræve, at Løkke bør gå af for partiets skyld. Og endelig kommer det uundgåelige tidspunkt, hvor de er nået til sidste punkt på dagsordenen: afstemning om afholdelse af et ekstraordinært landsmøde. Troede medlemmerne.
 
Den officielle Venstre-version er, at Løkke har lyttet til Kristian Jensen, som vil få et større spillerum. Nogle af Venstres tillidsfolk har dog en anden formodning, og føler sig svigtet af Jensen. Foto: Anthon Unger/Polfoto
 
Løkke taler Kristian Jensen på plads
Der berettes om en 'presset' og 'rystende' Løkke, der er meget beklemt ved situationen, og han proklamerer, at han har brug for en pause. Han forlader derpå mødet sammen med Kristian Jensen.
 
”Vi sad og holdt vejret. Mange af os var sikre på, at han ville komme tilbage og melde sin afgang”, fortæller en venstremand, der deltog i mødet.
 
Men det sker som bekendt ikke. I stedet kommer Løkke og Kristian Jensen tilbage efter en rum tid, hvor næstformanden starter med et tage ordet.
 
Formandsopgør aflyst
Han siger, at han og Løkke har fundet sammen og er kommet frem til den erkendelse, at de hver for sig ikke er stærke, kun sammen – og de vil derfor indgå i et tæt samarbejde fremover.
 
Og med ét bliver diskussionen gjort til et spørgsmål, om de to kan køre parløb eller ej.
 
Dernæst taler Kristian Jensen imod, at der skal afholdes en afstemning om et ekstraordinært landsmøde, da han ikke vil stille op mod Løkke i en formandskamp og være med til at forlænge Venstres krise unødigt.
 
”Vi var i en choklignende tilstand,” fortæller en af Løkkes kritikere. 
 
Gade-kortet
Man kan indtil videre kun gisne om, hvad Løkke har sagt til Kristian Jensen på deres interne møde. Men flere af de kritiske hovedbestyrelsesmedlemmer er ikke i tvivl om, at den pressede formand har spillet Søren Gade-kortet over for Kristian Jensen og truet med, at det aldrig nogensinde vil lykkes Jensen at blive formand for Venstre, hvis han stiller op imod Løkke.
 
”Jeg er overbevist om, at Løkke har indgået en aftale med Søren Gade om, at det skulle lækkes til pressen, at han stod klar til at melde sit formandskandidatur. Og at Gade derpå skulle gå i flyverskjul for pressen og love ikke at dementere historien for at lægge maksimalt pres på Kristian Jensen”, siger et medlem af hovedbestyrelsen. 
 
Efter Kristian Jensens udmelding udbryder der klapsalver i salen, og en lettelse over den pludseligt opståede enighed breder sig blandt store dele af medlemmerne.
 
Kritikken vil fortsætte
”Det er jo ikke sådan, at vi tager hjem og siger: 'Yes, det var rigtig godt.' Men det var den bedste løsning for partiet. Nu kan vi forhåbentlig komme videre”, siger en fortaler for Løkke, selv om han samtidig mener, at det vil være naivt at tro, at al kritik forstummer over natten.
 
Men lige meget, om man er for eller imod Løkke, er medlemmerne sig inderligt bevidste om, at der foreligger et gigantisk – kritikerne siger umuligt – genopbygningsarbejde i forhold til at få klinket skårene og etableret først en tillid fra Venstres egne folk, dernæst fra Venstres vælgere. Og det vil være uundgåeligt, at krisen ikke vil trække sig dybe spor i partiet mange år fremover.
 
 
Jensen bliver aldrig formand
”Løkke har fået en enestående chance – men tillid er ikke noget, man opbygger 'over night'”, siger en Venstre-profil. Han tvivler på, at den nye, proklamerede alliance mellem formanden og næstformanden holder:
 
”Det kan godt være, at Løkke den kommende tid vil spille spillet og lade, som om Kristian Jensen er kommet ind i varmen, men der vil ikke gå lang tid, før Løkke har placeret ham ude i kulden igen. Og nu har Kristian Jensen brugt sit skud i bøssen for at blive formand for Venstre. De folk, der har risikeret deres politiske liv ved at lægge deres lod i hans vægtskål i denne kamp, gør det ikke igen. Kristian Jensen bliver aldrig formand for Venstre, for det viste han i går, at han ikke har formatet til”, siger en af Kristian Jensens nu forhenværende støtter.  
 
Udadtil vil Venstre-toppen forsøge at fastholde historien om, at Kristian Jensens position er styrket efter tirsdagens hovedbestyrelsesmøde. Tiden vil vise, om Løkkes pausesnak med partiets næstformand var en dialog og forhandling, eller om der var tale om et regulært udsalg fra Kristian Jensens side.
 

Relaterede artikler

Tre Treo'er mod Løkkes lidelser - Der er syv grunde til, at Lars Løkke har en grim hovedpine for tiden, og selv de af dem, der ikke skyldes hans lave trov...
Løkkes kuttertur som symbolkommunikation - I did not have sommerhus-relations with that kvotekonge, sagde Lars Løkke først. Men piben fik en anden lyd, da det kom ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

47 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Job

Global PR Manager

Frist: As soon as possible

Presserådgiver

Frist: 10. april

Grafisk Designer

Frist: 5. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.