Velkommen til Cirkus Jobsøgning

Jeg ved det godt, det er min egen skyld. Jeg har selv valgt en uddannelse, som Arbejdsformidlingen (nu Jobcenter) kalder ”for trendy”, en overbygning, som skaber rutinemæssige suk hos a-kassen og som universitetet betegner ”kommunikation”. Hvis man vil sikre sig en billet til Cirkus Jobsøgning i disse tider med århundreders laveste ledighed, så skal man vælge sig en uddannelse i kommunikation. Ja, så er du faktisk sikret billetter til flere års underholdning.

Nærværende hjemmeside er jo ellers bevis på en blomstrende branche, boblende samfundsengagement, kreative, ambitiøse karrierehoveder, der rykker for vildt. Superlativerne er så lækre, at du for længst har tabt interessen for navneordet i kølvandet, men her er ikke plads til mig.

 

Beklager, hvis læseren nu er godt træt af min overdrevene brug af tillægsord - det bliver kun værre. Som jobsøger er jeg nemlig i topform. Stik mig et navneord, og jeg skal pynte det med et ordforråd så næringsrigt som pastaskruer. Det her er overhovedet ikke breaking news, men ganske enkelt et forsøg på at forstå den business, rekrutteringsprocessen er.

 

Peter Pan eller Peter Lundin

For det første er det jo alment kendt, at jobopslag ikke skal læses bogstaveligt. En utrænet læser af jobopslag vil hurtigt få sved på panden og hjertebanken over de uundværlige kompetencer, som efterspørges. Den trænede læser ved derimod, at den medarbejder, der efterspørges, enten er ren fiktion, fri fantasi eller en ubehagelig psykopat, du overhovedet ikke har lyst til at dele skrivebord med eller udlevere et nøglekort til.

 

For det andet er virkelighedens arbejdsverden ikke sjældent en lunken kontorsuppe. Men praktisk nok er jobannoncen et herligt pr-redskab! Annoncen giver en oplagt mulighed til at pynte lidt på talenterne over for et publikum af utallige læsere. Ikke mindst, når der sidder flere blandt publikum med indflydelse.

 

Det er netop dig, vi har brug for

På baggrund af et lille års erfaring på scenen har jeg efterhånden lært de fleste af klicheerne i opslagene at kende. Og efter mange flere år i en lang række studiejob har jeg udviklet min egen ordbog til at oversætte, hvilke kompetencer virksomhederne rent faktisk søger. Ind til videre ser den således ud:

 

Jonglør-talent: Du kan holde flere bolde i luften og er hurtig til at omstille dig

Det vil sige: Du mestrer at skubbe arbejdsopgaver fra dit skrivebord til nye kollegers, studentermedhjælperes og praktikanters skriveborde.

 

Billetsælger-talent: Du er vant til at være opsøgende og kommunikerer levende.

Det vil sige: Du har rundsave på albuerne, og du er bedst til at sætte ord på dine egne talenter. Ærlighed er ingen dyd.

 

Linedanser-talent: Du kan balancere din arbejdsdag mellem forskellige ansvarsområder

Det vil sige: Du kan diskret variere private telefonopkald med besøg i kantinen

 

Løvetæmmer-talent: Du bevarer overblikket i stressede situationer.

Det vil sige: Du forholder dig i ro, selv når din chef brøler sit mavesår ud i hovedet på dig op til en deadline.

 

Tryllekunstner-talent: Du kender til arbejdsgangen i en politisk ledet organisation.

Det vil sige: Du forsvinder ubemærket eller undlader at besvare mails, når du har jokket i spinaten.

 

Plakattegner-talent: Du er kreativ i alle opgaver, har eksperterfaring med alle hjørner af officepakken, er fejlfri i billedredigering og føler dig hjemme i html-kodning.

Det vil sige: Du husker for det meste at slukke computeren, når du går hjem. Du kender nummeret til it-afdelingen, og din nevø har engang givet dig en kopi af Photoshop, som du bruger til at tegne nissehuer, når du laver julekort med billeder af ungerne.

 

Verdens stærkeste mand-talent: Vi forventer du er professionel ned til mindste detalje, har 3-5 års erfaring med netop vores arbejdsområde, men gerne nyuddannet.

Det vil sige: Ring og få bekræftet, at jobbet allerede er besat.

 

Hurra, hurra, de eftertragtede samtaler

Med min nyvundne sans for annoncernes sprog begyndte ansøgningerne at udløse invitationer til de forjættede jobsamtaler.

Jeg har derfor én rekrutteringskonsulents ord for, at jeg er god til at stave, eminent til at regne baglæns og fejlfri til at arkivere alfabetisk og numerisk på under 45 minutter. Jeg har en anden konsulents ord for, at jeg er fleksibel og eftertænksom. Jeg har skrevet essays ud fra ingenting og finansartikler på baggrund af dagens børsnoteringer. Jeg har omskrevet Øresundsregionens kedeligste tekster fra svensk til dansk med succes og er mødt op til ’uformelle’ jobsamtaler, hvor intervieweren aldrig havde prøvet det før. Til gengæld griflede hun firkantede stikord om kompetencer med en lyserød kuglepen.

Jeg er blevet krydsforhørt i alt fra pressestrategier til mine dårligste menneskelige egenskaber. Jeg kender Kforums liste over de almindeligste spørgsmål til en samtale, og jeg kan også godt besvare dem, men efterhånden er det uden et glimt i øjet.

 

Det er blevet til 1. og 2. samtaler med fjerne udsigter til 3. og 4. samtale, hver især med en, to eller tre uger imellem. Forventningens glæde er som bekendt den største, og her kan man rigtig gå og glæde sig til at få sin held-og-lykke-med-din-fremtidige-jobsøgning-ønskning.

 

Svar udbedes

Hvis det her er spillereglerne, så ved jeg ikke, om jeg gider være med i cirkusarenaen mere ... Problemet er bare, at jeg elsker at skrive, og at jeg har glædet mig i fem år til at komme ud og knokle på arbejdsmarkedet

 

Motivationen begynder at flimre lidt, og det ville hjælpe, hvis der var nogen, som kunne fortælle mig, hvad formålet er med det her rekrutteringscirkus:

Finder virksomhederne de rette medarbejdere? Bliver de i jobbene? Er de gode i jobbene?

 

Jeg forventer ikke, at mit første job er som stjerneballerina, men jeg kan snart ikke holde ud at være pauseklovn meget længere.

Relaterede artikler

Alt om jobsøgning og karriere - Du skal kreere det perfekte CV, du skal skrive en fængende ansøgning, du skal skille dig ud fra mængden, din grafik skal...

Giv din stemme

9 stemmer
4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

65 JOB

Tekstforfatter/Copywriter

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.