Valgblogs, vi ville vælge

Hvis man nu ikke er til vælgermøder på biblioteket eller kedelige partilederrunder på tv, så er der hjælp at hente på nettet. For første gang vil blogs, YouTube og andre "nye medier" nemlig spille en væsentlig rolle, når vælgerne skal indstille deres indre politiske pejlevogn og finde ud af, hvor de skal sætte krydset. Kforum guider dig til de bedste danske valgkamp-blogs.
af Kasper Hyllested

Nyheder og kommentarer

David Troels Garby har i efterhånden lang tid samlet de væsentligste politiske nyheder på www.dansk-politik.dk. Ofte får nyhedshistorierne lige en kommentar med på vejen fra bloggeren, og de mange hundrede læsere leverer ofte indsigtsfulde kommentarer til indlæggene. Garby er socialdemokrat, og han leverer også daglige analyser af "Det røde Hold" til Nyhedsavisen, som også lægges på bloggen. Min browser lægger vejen forbi mindst en gang om dagen.

 

Er man ikke til tekst, men vil have levende billeder, så er Mikael Lembergs www.dansk-politik.tv (der på trods af navnesammenfaldet vist intet har med David Troels Garbys blog at gøre) et glimrende udgangspunkt. Lemberg samler YouTube-videoer med politisk indhold og lader brugerne diskutere og vurdere dem. Der er desværre stadig meget langt mellem snapsene, når det kommer til politiske videoer her i Danmark, men man kan jo håbe, at der kommer flere i løbet af de næste par uger. Og så kan man i hvert fald finde dem her.

 

 

Helt upersonligt (ja, nærmest kønsløst) kan man få en oversigt over politiske nyheder indsamlet af en robot på politik.dseneste.dk. Her indsamles nyheder via såkaldte RSS-feeds fra alle større medier samt i en særlig sektion fra en lang række blogs. Man kan tilmed nøjes med at se de historier, der handler om et bestemt parti. Tjenesten er ny og der er problemer, men idéen er ganske god.

 

Lidt i samme stil har overskrift.dk lavet en samling blogs og nyheds-feeds med politisk indhold og kategoriseret dem efter partier. Det findes på www.overskrift.dk/politik.

 

Den yderste venstrefløj er også på banen, og selvom modkraft.dk ikke lever helt op til kravene for at være en rigtig blog, så er det her, man finder det seneste nye fra socialister, kommunister, anarkister, trotskister osv.

 

 

Eksperterne

Når det kommer til politik, er vi alle eksperter. Det er i hvert fald mottoet for nogle af de utallige almindelige mennesker, der har oprettet blogs og løbende kommenterer den politiske dagsorden. Men der er nogle, der ved mere om, hvad der rent faktisk foregår i en valgkamp, og det er også dem, der har de mest interessante blogs.

 

Jarl Cordua er en af de få borgerlige bloggere, der er værd at læse, og da han opdaterer www.jarlcordua.dk dagligt med en analyse af partiernes "dagsform", er den så afgjort et jævnligt besøg værd. Cordua har været "in the game" i mange år, og hans indsigt i og adgang til især Venstres inderste væsen er stor. Og så er han slet ikke bange for at bringe sine egne ofte stærkt liberalistiske holdninger til torvs, ligesom han gerne krydrer sine indlæg med anekdoter og rygter. Cordua skriver ligesom David Troels Garby også dagligt for Nyhedsavisen, hvor han vurderer den borgerlige bloks gøren og laden i valgkampen.

 

 

Kristian Madsen er tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og var manden bag Helle Thorning-Schmidts berømmede taler fra formandsvalget i 2005. Nu slår Madsen sine folder som konsulent i LO, men finder tid i sin travle kalender til at levere daglige analyser af valgkampen på www.kristianmadsen.com. Det er så afgjort værd at følge med i hans skriverier. Om ikke andet så for at nyde det eminente sprog, de historiske paralleller og de ofte ganske skarpe pointer. Madsens blog er nok den mest interessante i denne valgkamp, så husk adressen.

 

 

Peter Mogensen har et tv-program på TV2 News og skriver "kloge analyser" i Politiken. Men han har også en blog hos Politiken, hvor klummerne publiceres og hvor der også ofte er plads til andre kommentarer fra Nyrups forhenværende rådgiver. Mogensens kildenetværk er blevet væsentligt stærkere, siden han begyndte på "den levende", og han har fra tid til anden en pointe eller to. Se selv på http://mogensen.weblog.dk/.

 

Anders Foghs yndlingskommentator, Thomas Larsen, har en blog på det nye berlingske.dk, http://thomaslarsen.blogs.berlingske.dk. Desværre er der intet sket siden september (så meget for nytænkningen af en gammel avis), og derfor må man ty til hans kollega, Niels Krause-Kjær, der som fhv. K-spindoktor også ofte har nogle ganske interessante pointer på http://nielskrause.blogs.berlingske.dk/.

 

Sure gamle bedrevidende mænd, der er gode til at få pulsen op på midtsøgende borgerdyr. Dem finder du på punditokraterne.dk, som drives af en række samfundsvidenskabelige forskere med borgerlige holdninger. Og der er garanti for lange, videnskabelige indlæg om nok især skatteforslag og lignende i løbet af valgkampen.

 

Er man mere interesseret i, hvordan politikernes kampagne kører med busturné, lokal plakatkrig, fokusgrupper, polls, balloner og pjecer, ja, så har vi også fået en dansk kampagneblog.dk. Den drives af Dan Holt Jensen, der er tæt tilknyttet Helle Thorning-Schmidts valgkamp og blogger direkte fra landevejen. Der er tips og tricks – og ikke mindst vurderinger af valgkampagnerne undervejs.

 

En af de få danske weblog-forskere, Lisbeth Klastrup, står bag Walgblog-projektet på http://www.klastrup.dk/walgblog. Her er det forskningstilgangen til nye medier og politik, der dyrkes, og samtidig samles her en oversigt over de aktive danske valgblogs.

 

Politikere

Der er rigtig mange kandidater, der har en eller sågar flere blogs, men det er meget få af dem, der er interessante at læse på daglig basis. Ikke engang partilederne formår at levere en bare nogenlunde interessant blog. Så denne sektion er vist mest til politiske nørder og feinschmeckere.

 

Anders Fogh var først ude (blog.andersfogh.dk), men hans indlæg er så kedelige og intetsigende, at de er ligegyldige. Det samme gælder for kommentarerne, omend man ofte kan få sig et godt grin, når en eller anden går til angreb på statsministeren og beder ham om at forholde sig til, hvorfor hun ikke har fået tilkendt førtidspension.

 

Fogh kan glæde sig over, at hans udfordrer Helle Thorning-Schmidt ikke er meget bedre, når det kommer til bloggen. På www.thorning-schmidt.dk publiceres primært blogindlæg, som er meget upersonlige, og man kan ikke lade være med at tænke, at det ikke er Helle selv, der skriver dem. Især når hun omtaler sig selv i 3. person.

 

Bendt Bendtsen er faktisk en af de eneste top-politikere, der for alvor bruger sin blog i valgkampen. De Konservative nåede lige at lancere en helt ny hjemmeside, inden valget blev udskrevet, og hvis Bendt holder stilen på www.konservative.dk (klik på Bendts Blog), og måske lancerer et par af valgkampens "kaniner" på sin blog, ja, så er de mange penge til udvikling og design slet ikke spildt.

 

 

Et af de få partier, der virkelig har taget Web 2.0-bølgen alvorligt, er uden tvivl Det Radikale Venstre. Deres nye http://www.radikale.net/-platform skal virkelig stå sin prøve her i valgkampen, og indtil videre ser det rigtig godt ud. Her finder man både dagsaktuelle kommentarer fra toppolitikere og den lokale kandidat uden en kinamands chance for at blive valgt. Man kan også finde ud af, hvor og hvornår der foregår valgkamps-aktiviteter i området, og det hele er elegant præsenteret og velfungerende.

 

Politiken har samlet nogle topfigurer fra partierne og fået dem til at blogge på deres weblog.dk-univers. Det gælder bl.a. Henrik Sass Larsen (S), Villy Søvndal (SF), Brian Mikkelsen (K), Lars Løkke Rasmussen (V) og Anders Samuelsen (Y). Find dem på www.weblog.dk – men vær indstillet på, at der er meget langt mellem snapsene.

 

Der er nogle få politikere, som har læseværdige blogs. Den bedste er uden tvivl Søren Pind (V), der igennem længere tid har blogget på http://soren-pind.dk/index.php. Her møder vi for første gang den personlige stemme. Man følger Pinds tankerække, og hans blog giver et unikt indblik i, hvordan han ræsonnerer sig frem til sine holdninger. Pind har flere gange brugt sin blog til at kommentere på historier i stedet for at udsende pressemeddelelser eller svare på Ritzaus spørgsmål. Så der er altid god grund til at besøge Pinds blog. Eneste minus er, at Pind af en eller anden grund har lukket for kommentar-muligheden. Er han mon bange for vælgerne?

 

På den anden fløj har en af dansk politiks grand old men, Mogens Lykketoft (S), genfødt sig selv i en ny, moderne udgave med Facebook, YouTube-videoer og andre fancy funktioner. Lykketofts oldschool-stil holder faktisk ret godt – og især videoerne gør lykketoft.dk værd at komme tilbage til jævnligt.

 

 

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) havde faktisk en udmærket blog på ministeriets domæne www.uvm.dk/blog, men den bliver næppe opdateret i løbet af valgkampen. Måske der snart dukker en Bertel-blog op et andet sted?

 

Hvem og hvad mangler?

Når man ser på den danske del af blogosfæren, så er næsten hele det demokratiske system repræsenteret: Vi har politikerne, der godt nok er sørgeligt bagefter og slet ikke udnytter potentialet, men dog med; vi har medierne, der godt nok stadig har problemer med at vænne sig til mediet, men dog er med; vi har eksperterne, både de gamle og kendte og også nogle spændende nye. Men vi mangler én væsentlig gruppe: Organisationerne. De er næsten helt fraværende i blogosfæren.

 

Nuvel, der findes et par fagforeninger, bl.a. FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, der bestyrer bentesblog.net, og Politiforbundet (http://www.politiforbund.dk/index.php?sec=1&omraade_id=206&underomraade_id=179&blog=36469), men ingen af dem har brugt valget som anledning til at skrive et par linjer om, hvad de synes burde være på den politiske dagsorden.

 

Det samme gør sig gældende på den anden side af bordet, hvor Dansk Industri godt nok har en række blogs på www.di.dk/Opinion/blog, men ingen er opdateret siden valget. Dansk Industri kan dog glæde sig over, at ingen af de andre større organisationer kommunikerer via andet end pressemeddelelser og læserbreve, men mon de ikke skulle tage at komme ind i kampen?

 

Det samme råd kunne man give halvdelen af den danske befolkning. For som de opmærksomme læser vil have bemærket, så er listen næsten klinisk renset for kvindelige bloggere. Der er ingen tvivl om, at der findes adskillige dygtige kvinder med forstand på politik – eller kvindelige kandidater – som kunne bibringe blogosfæren noget andet og mere, men hvor er de?

 

Vi har samlet alle de nævnte blogs i et samlet feed sammen med overskrift.dk. Hvis du vil havde dit eget kforum valg mix meta feed er det her:

http://overskrift.dk/api/kforum/valg_kforum_07.xml

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job