A Study of Dialogic Democracy, Oral Culture & Communication for Social Change in Rural Malawi
Folktales for Social Change

Skrevet af

Jonas Jeppesen

1 artikler

0 indlæg

Specialet kombinerer Kommunikation og Filosofi inden for fagfeltet ’Communication for Social Change’ (CFSC), som blandt andet relaterer sig til kommunikationsforskning og -praksis i udviklingslande. CFSC informerer en del NGO-arbejde, som eksempelvis søger at påvirke mediernes rolle i udviklingssammenhæng, men typisk beskæftiger fagfeltet sig også med græsrodsbevægelser og politisk kommunikation i et nedefra-og-op perspektiv.
Mit bidrag med specialearbejdet består for det første i udvikling af begrebet ’dialogisk demokrati’ som teoretisk retning, hvor jeg kobler en analyse af CFSC teoretiske fundament med filosofisk demokratiteori. Jeg kritiserer især dele fagfeltet for at anse enhver politisk kommunikativ praksis for at være en form for kappestrid. I stedet foreslår jeg at forstå og tilrettelægge udviklingskommunikation ud fra demokratiske kriterier om dialog og deltagelse.
 
For det andet sætter jeg i specialet konkret teorien i spil. Dette gør jeg igennem et empirisk studie af, hvordan traditionel eventyrfortælling i østafrikanske landbysamfund kan anvendes som ressource for deltagende produktion af indhold til lokalradio. Efter længere tids research i det østafrikanske land Malawis landområder, udviklede jeg i samarbejde med to grupper af lokale historiefortællere en model for, hvordan kvinder, der er vant til fortælle eller måske snarere performe eventyr for børn og voksne, kan bruge denne kunstneriske og kommunikative evne til at komme igennem med politiske budskaber på en dialogisk facon. Det dialogiske ligger dels i selve modellen metode, og dels i det faktum, at eventyrsproget er noget alle malawianere kan relatere til og trækker på i deres hverdag, men som samtidig også kan bruges til kommunikere socialt tabubelagte eller politisk sensitive emner på en indirekte, men alligevel rammende måde.
 
Modellen kalder jeg Remediating Orature through Action Research eller blot ROAR. ROAR er på én gang nyskabende og vækker genklang hos NGO’er, som netop arbejder med at give stemme til fattige og marginaliserede grupper i Østafrika.
 
For at få en smagsprøve på, hvad eventyrfortælling i Malawi går ud på, har jeg som formeksperiment tidligere produceret denne lille film:
 
 
Specialet er vurderet til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her.
 
 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

25 JOB

Souschef

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Kommunikationsrådgiver

Frist: 9. juni

Kampagnerådgiver

Frist: 12. juni kl. 12.00

Grafiske designer

Frist: 19. juni
Se alle job Indryk job

Kursus

Uddannelse: Rådgiver i intern kommunikation

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.