Tid til mere end arbejdsliv

Mange virksomheder er endnu ikke blevet klar over, at de eftertragtede, unge medarbejdere fra de små årgange tænker på meget mere end arbejdslivet. For de unge har også privatlivet stor betydning, men det er stadig tabubelagt at prioritere højlydt, når man står over for chefen.

Morgendagens unge akademiske medarbejdere gider ikke slæbe rundt på en arbejdsuge på over 60 timer, men prioriterer i høj grad også sit privatliv. Allerede i dag kan man konstatere, at der er sket et skred i de unge medarbejderes opfattelse af livet på arbejdspladsen. Hvor det tidligere nærmest var prestigefyldt at leve sit liv på jobbet, er det i dag langt mere accepteret, at man giver udtryk for, at der også skal være tid til at have et privat og socialt liv uden for virksomheden.

 

I hvert fald er det blevet mere accepteret blandt de unge medarbejdere selv. Når man står overfor chefen, er det i mange danske virksomheder nemlig stadig tabubelagt at give udtryk for, at man også prioriterer sit privatliv.

 

Virksomhedens paradoksale tilbud
Selv når medarbejderen vælger at benytte sig af tilbud, som virksomheden selv åbenlyst tilbyder sine medarbejdere, og i et eller andet omfang endda tilskynder dem til at benytte sig af, kan det for medarbejderen medføre problemer. Mange virksomheder tilbyder sine medarbejdere stillinger på halv tid, flekstid eller muligheden for at arbejde hjemmefra, hvis medarbejderen på et eller andet tidspunkt i løbet af sin ansættelse får behov for det.

 

Men når medarbejderen så benytter sig af et af disse tilbud, så kan han/hun ikke nødvendigvis regne med at få lov til at beholde det samme indhold i sit job. I praksis føler mange medarbejdere i virksomheder, der tilbyder disse fleksible løsninger, sig kørt ud på et sidespor efter at have sagt ja til tilbuddet.

 

Og så er muligheden for at tage orlov - for eksempel forældreorlov - ikke engang blevet nævnt. Det virker paradoksalt, at virksomhederne åbenbart ikke mener det alvorligt, når de giver deres medarbejdere muligheden for eksempelvis at arbejde på halv tid eller hjemmefra i en kortere eller længere periode, hvor det for medarbejderen er nødvendigt af den ene eller den anden grund.

 

Det betaler sig
Men der hersker ikke megen tvivl om, at der vil komme større krav fra fremtidens medarbejdere om fleksibilitet fra arbejdsgivernes side. Og noget tyder på, at det godt kan betale sig - også for arbejdsgiveren. Undersøgelser fra USA har tidligere vist, at ved at tilgodese medarbejdernes privatliv, opnår virksomheden mere tilfredse medarbejdere, som bliver i virksomheden i længere tid. I en tid med rift om de unge fra de små årgange, er det bestemt et perspektiv, der for virksomheden er værd at tage med i betragtning.

 

Kilder: DJØF-bladet nr. 11, 2001

 

Henrik Holt Larsen (red.): "Noget for Noget? - Rekruttering og fastholdelse af unge højtuddannede", Berlingske Annoncecenter, 2001

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også