Ti år uden økonomisk vækst i Danmark
Dansk økonomi er dødelig syg

Ti år uden økonomisk vækst har været fatalt for Danmark.

Skrevet af

Emil Sloth Andersen

2 artikler

1 indlæg

Forleden var jeg til fest for ungdomspolitikere. Med margaritaen hævet talte en person om, hvordan han ville investere i flere hjemmehjælpere og undervisere i stedet for at spare. Jeg spurgte forsigtigt ”Men hvordan skal vi sikre indtægterne?” Stemningen blev kølig, for som beskeden lød: ”Den slags taler vi for meget om”.
Én sætning burde plastres i panden på patienten Danmark: Vækst er forudsætningen for velfærd. For vækst giver penge til at renovere broer, ansætte undervisere og købe værdig mad til plejehjemsbeboere. Vækst kan frigøre hjemmehjælperen fra benhårde effektivitetskrav. Lavvækst spænder hjemmehjælperen for en vogn, fordi pengene mangler – især under en udgiftstung flygtningekrise.
 
Det nedslående er, at dansk økonomi er syg. Så sent som i marts gennemgik vi en klam svedetur, da Nationalbanken nedjusterede vækstskønnet for 2016 fra 1,8 % til 1,3 %.
 
Dansk Erhverv, 2016.
 
Flere økonomer taler om ”Det tabte årti” som følge af en samlet vækst på 0 % de sidste ti år. Og lægen, OECD, vurderer, at Danmark frem mod 2030 vil have den sjette laveste vækst blandt 34 OECD-lande.
 

Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening, 2013.
 
Men patienten Danmark håndterer nu sin sygdom som Karen Blixen på dødslejet. Blixen blev ramt af syfilis og brugte kviksølv som modgift. På samme måde er vi i dag ramt af en lavvækst-sygdom. Partiet Alternativets modgift er at tale betydningen af økonomisk vækst ned. Men det er det rene kviksølv.
 
For hvordan kan vi tro, at vi slipper for effektivitetskrav og besparelser, hvis bare vi lader være med at fokusere på vækst? Den form for nonsens er kviksølv for Velfærdsdanmark, for mangel på vækst er jo netop årsag til besparelserne.
 
Alternativets snak svarer til patienten, der smadrer sit termometer for at blive helbredt. I stædig fornægtelse satser han på alternativ medicin: Placebo-effekten er stor, bivirkningerne endnu større. Mon eksempelvis Alternativets foreslåede arbejdsuge på 30 timer kan gøre hjemmehjælperens ældrebesøg længere?
 
 
Lad os i stedet satse på ægte væksthormoner. Dansk Industri offentliggjorde i sidste uge en plan, der kan løfte velstanden med 115 mia. kr. i år 2025. Tre af forslagene lyder: 1) afskaf topskatten, 2) hæv pensionsalderen hurtigere, og 3) øg adgangen for udenlandsk arbejdskraft.
 
Dansk Arbejdsgiverforening har samtidig sat fokus på, at lønningerne herhjemme fra 1996 til 2010 steg knap én pct. mere om året end lønningerne i de lande, som danske virksomheder konkurrerer med. Det skader vores konkurrenceevne. Mit forslag er, at politikerne sætter en stopper for eksplosive lønstigninger gennem lovgivningen.
 
Kilde: Cepos, 2014.
 
For vi må droppe sygdomstabuiseringen. Patienten Danmark har et faretruende vækstproblem. Nogle tror, at anti-vækst-paradigmet er vores antibiotika. Jeg tror, det er det rene kviksølv!

Relaterede artikler

Bluffers guide til Capital in the Twenty-First Century - Fransk økonom skriver en bog i arven fra Marx. Det bliver en international bestseller, og han tager accenten over Atlant...
McKinseyficeringen af vores liv - Fællesskabsdannelse er blevet en kompleks størrelse med digitaliseringen og fænomener som open source-netværk, sociale m...
Alt om politik og samfund - Du kender Lars og Helle ud og ind, men du kan også både navn og politisk ståsted på europæiske og amerikanske politikere...
Symbioseøkonomien skal redde verden - I takt med stigende udfordringer med global bæredygtighed og eksponentielle fremskridt i informationsteknologien skal fr...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

48 JOB

Kommunikationsmedarbejder

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.