Tell me Y

Skrevet af
Endelig kom dagen, hvor Danmarks nyeste politiske parti kunne præsentere ikke alene sit partiprogram, men også sit partilogo – ja, hele sin grafiske profil. Og hvis valget kommer i løbet af efteråret, får Naser og Co. brug for et stærkt signal.

Ny Alliances officielle logo. 

 

Sidst bogstavet Y var med i dansk politik, var dengang i de grå halvfjerdsere, da VS var venstrefløjens smarteste parti. Ved prøvevalg på landets gymnasier trak de rask væk 80% af stemmerne. Venstresocialisterne stillede også op som liste Y og brugte kækt Y’et som slangebøsse på deres valgplakater. Politisk vold var et romantisk tema i 70’erne. Og i dag undrer det en, at ingen fandt anledning til at kommentere, at et folketingsparti brugte et våben som symbol. Nå, men det var et sidespring.

 

 

Aj liu liu laj – for vi er potentielle mordere??

 

 

Tysk funktionalisme

Ny Alliances Y har en helt anden karakter. For det første bemærker man farvevalget: Rødt og hvidt – som Danmark javist, men ikke helt. Ikke som Dansk Folkeparti. Den røde farve ligger tættere op ad den bordeauxrøde, socialdemokraterne luftede ved det ulyksalige valg i 2005. Selve designet har rødder i tysk funktionalisme. Den anvendte skrift, som ligner en revideret udgave af skriften Kabel fra 1927, signalerer Bauhaus og tysk saglighed. Mærket kan tolkes på mange måder. Der er noget urnordisk i formgivningen af det centrale Y – er det en pilekvist? Eller måske et af dødsregalierne fra den sidste Harry Potter-bog? Er det et vejskilt, et blindemærke eller – åh nej - et nazistisk korpsmærke?

 

 

Den såkaldte Lebensrune, først brugt til SS korpsets Lebensborn projekt. I dag et hyppigt brugt neonazistisk symbol på at "Das Reich" stadig lever.

 

80’er retro

Faktisk brugte SS et næsten tilsvarende mærke som symbol for korpsets Lebensborn projekt. Et projekt, der opfordrede SS-soldater til at avle børn med arisk udseende kvinder i de lande, de erobrede. Men den symbolik tror jeg ikke, man skal lægge mere i. For det er i virkeligheden 80’er retro, der stilmæssigt kører lige nu. Og det, der kørte i 80’erne, var Bauhaus retro. Neville Brody lavede hundredvis af hårdtslående, naziagtige logoer i 80’erne, og selvfølgelig var det også i 80’erne, at Fritz Langs "Metropolis" sidste gang var hot og blev vist ved udendørs screeninger i København. Så designmæssigt går der en lige linje fra Danmark 2007 tilbage til England 1984. Og derfra tilbage til Weimarrepublikkens Tyskland anno 1927. Vi har altså at gøre med et stykke design, der, til trods for, at det tilhører landets eneste parti, der er grundlagt i det 21. århundrede – et parti, der erklærer at ville se fremad uden at skele til klassiske skillelinjer – alligevel bærer 80 års grafisk historie i sig. Det eneste, man kan lære af det, er, at det er svært at slippe fortiden.

 

Alt er set før

I vores globale resamplingkultur er visuelle referencer for længst holdt op med at give mening. Alt bliver genbrugt ,og forbindelsen mellem et ikon og det, det peger på, er brudt en million gange. Jeg tror imidlertid på, at visse grafiske udtryk er lejret i vort dna, og at vi derfor bliver nødt til at følge nogle basale spilleregler. Så noget er i gære i Ny Alliances mærke – dog tror jeg hverken på, at okkulte symboler, runer eller nazisme er det ikonografiske udgangspunkt – jeg tror, der er en stærkere reference på spil.

 

Kogt torsk og Y som rygmærke

I min tidlige barndom var onsdag en festdag. Onsdag var den dag, fiskemanden kom til Høng, hvor vi boede, og onsdag var en speciel dag. Min far skulle til møde, og for at gøre dagen speciel stod menuen ALTD på kogt torsk og pandekager. Mødet, min far skulle til, var i Y’s Men’s klubben i Kalundborg. Jeg tænkte aldrig over, hvad den vejsmandsklub var for noget, men jeg husker knivskarpt det trekantede mærke på min fars jakke, når han tog af sted: Et vejskilt med et Y i.

 

 

Kammeratskab og retfærdighed – What’s not to like??

 

 

Y’s Men’s Club er en støtteklub for KFUM’s globale aktiviteter. Den første Y’s Men’s Club blev grundlagt i Toledo Ohio i 1922 (altså nogenlunde samtidig med, at den grafiske stil, Ny Alliance bekender sig til, blev grundlagt i Tyskland).

 

Er Ny Alliance KFUM?

Y’s Men’s klubberne har en enkel formålsparagraf – som tilsyneladende har været en stor inspiration i udarbejdelsen af Ny Alliances partiprogram. Formålsparagraffen indeholder bl.a. punkterne:

 

"At opmuntre til retfærdighed i samfundsmæssige og internationalespørgsmål, idet klubberne altid afholder sig fra partipolitisk stillingtagen.

 

At holde medlemmerne informerede om og aktivt engagerede i religiøse, samfundsmæssige, økonomiske, sociale og internationale anliggender.

 

At dyrke godt kammeratskab.

 

At støtte internationale og regionale projekter i bevægelsen."

 

Alt sammen tanker, Ny Alliance uden tvivl gerne vil skrive under på. Tilføj bare lidt miljø og nogle massive skattelettelser, og vi aner konturerne af et parti til det 21. århundredes vælger.

 

Om det kan lykkes De to Y mænd og deres kvindelige kollega at få lift off og frigøre sig fra den konventionelle Christiansborgpolitiks tyngdefelt, vil jeg lade være op til klogere mennesker end mig selv at analysere. Men at Ny Alliances logo ikke er helt så nyt som partiet, viser de historiske referencer.

Relaterede artikler

General Poulsens politiske deroute - Jørgen Poulsen var en eminent generalsekretær i Røde Kors, der var respekteret af befolkningen, men han blev på rekordti...
Ny Alliance – The Movie! - ”Det var det”, sagde Naser Khader, efter at han kort efter nytår 2009 ringede og meddelte Anders Samuelsen, at han forlo...
Guldbrandsen om Dagbogen - Christoffer Guldbrandsen har lavet en ny dokumentarfilm. Denne gang om Ny Alliance. Vi har spurgt ham, hvad filmen handl...
Haves: kommunikation, ønskes: ideer - At mestre det politiske håndværk kræver store kommunikative evner, ingen tvivl om det. Men politik udspringer ikke af ko...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

40 JOB

Underviser til Kreativ Kommunikation

Se alle job Indryk job

Kursus

Adfærdspsykologi: Forstå din modtager og styrk din kommunikation

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Job

COMMUNICATION SPECIALIST

Frist: 26. september

Praktikanter

Frist: Hurtigst muligt

Media Advisor

Frist: 30. september
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.