Tag testen: Lider du af pikettymania?
Tag testen: Lider du af pikettymania?

Skrevet af

Joachim Sperling

128 artikler

249 indlæg

Hvis Justin Bieber var økonom, ville han være økonomen Thomas Piketty. Sjældent har begejstringen for og besættelsen af en person været mere hysterisk. Personkult i den størrelsesorden er ikke set siden den af Marx og Mao i kollektivet Maos Lyst. Voksne mænd med fine uddannelser opfører sig som skrigende teenagepiger, når ordet falder på den røde franske økonom, og avisen Information har netop udgivet en fanplakat af ham efter utallige ønsker fra de vilde fans. Ja, du læste rigtigt, og avisen er ikke alene. Hele venstrefløjen er hårdt ramt af pikettymania.

1.Du læser i Information, at Vismændene har undersøgt uligheden i Danmark igennem de sidste 20 år. Det viser sig, at uligheden ikke har ændret sig en tøddel. De højestlønnede tjener fortsat det samme, og formuefordelingen er uændret. Hvad skriver du på Facebook?

a) At Vismændene er uvederhæftige og forfølger en politisk dagsorden, som har til formål at beskytte storkapitalen, og at der er kommet mere ulighed, uanset om det er fakta eller ej.
b) At du glæder dig til at spise en stor bøf i aften.
c) At det skal kunne betale sig at arbejde, og at lighedsmageriet er gået for vidt.
 
 
 
Lasse Glavind er en af Pikettys danske disciple. Uanset om Pikettys analyse passer på Danmark eller ej, og at Danmark er det mest lige land i verden, går han helt i selvsving over uligheden i Danmark. Lider man af Pikettymania, er selv den højeste økonomiske videnskab i Danmark komplet utroværdig
 

2. Du hører i radioen, at Lars Rebien får 20 millioner kroner i årsløn. Hvad gør du?

a) Du glæder dig over, at Novo Nordisk har en markedsværdi på 600 milliarder kroner og udgør en betragtelig del af Danmarks eksport.
b) Du regner ud, at det svarer til en månedsløn på knap to millioner kroner og konstaterer, at intet menneske kan være så meget værd, og at det er de syge mennesker i verden, der betaler Lars Rebiens  løn.
c) Du søger med det samme et ledigt job i Novo Nordisk, så du kan få del i selskabets aktieprogram.
 
 

3. CEVEA foreslår, at der oprettes et socialt taxameter, som kan få flere fra ’ikke-akademikerhjem’ til at tage en videregående uddannelse. Hvad gør du?

a) Du går en tur med hunden.
b) Du liker forslaget på CEVEAs Facebook-side og skriver et læserbrev om den stigende uddannelsesmæssige ulighed til Politiken.

c) Du kommer i tanke om den meget store bunke af uopfordrede ansøgninger, som din virksomhed har modtaget fra arbejdsløse akademikere, og som bekræfter dig i, at universiteterne har fået alt for meget vokseværk i Danmark.
 
Lars Trier Mogensen mener, at uligheden er voksende i Danmark, og at venstrefløjen har givet fortabt. Den sandhed får han etableret ved at gentage den i hver anden sætning i det i øvrigt fremragende program ’Det Røde Felt’ på Radio24syv. Er sandheden ikke snarere, at venstrefløjen har sejret sig ihjel? 
 

4. Dansk Folkeparti foreslår, at satsreguleringen sættes op, så folk på overførselsindkomst får flere penge. Hvad tænker du?

a) Du støtter forslaget, fordi det er vigtigt, at alle får del i samfundets værdier – uanset om de bidrager eller ej.
b) At der nok er en god grund til, at Danmark er det land i verden, hvor flest mennesker i den arbejdsdygtige alder er på en eller anden form for overførselsindkomst. Langt hovedparten af befolkningen stemmer nemlig på et parti i den såkaldte velfærdsalliance (S, SF, EL og DF).
c) At Dansk Folkeparti er nogle enestående populister.
 

5. Venstre siger, at skatten ikke skal ned, fordi vi skal have råd til velfærd. Hvad tænker du?

a) At Danmark nu har fire socialdemokratier: S, V, DF og SF. Og det er mindst fire for mange.
b) At Venstre er villig til at sige hvad som helst for at få magten tilbage i Danmark.
c) At det er alt for uambitiøst. Skatten skal naturligvis op for de rigeste danskere.
 
 

6. Liberal Alliances Ole Birk Olesen foreslår at sænke registreringsafgifterne, så danskerne kan få nogle større biler. Hvad gør du?

a) Du kommer i tanke om, at din bil er alt for lille til din krop, men har vænnet dig til det.
b) Du får kvalme hver gang, du hører navnet Ole Birk Olesen. Hvis man skal have en stor bil, skal det være en mølædt Mercedes 200TD stationcar – helst orangefarvet. Alt andet er bandlyst.
c) Du køber en Tesla S, for den er jo fritaget for afgifter, og på den måde kan du ’snyde statskassen’ for over en million kroner.
 
 

7. De konservative foreslår at sænke skatten på kapitalindkomst for at få gang i investeringerne. Hvad gør du?

a) Du aner ingenting om emnet, men giver naturligvis Piketty ret i, at kapitalafkastet er højere end den økonomiske vækst, og at kapitalafkast skal beskattes hårdt – uanset at det med sikkerhed vil reducere investeringerne.
b) Du glæder dig over, at den røde regering nu for anden gang sænker skatten på kapitalindkomst – og tænker, at det faktisk er for godt til at være sandt.
c) Du tænker, at de konservative er ret uopfindsomme og glæder dig samtidig over, at næsten alle danskere har en pensionsopsparing og derfor får del i det stigende kapitalafkast.
 
 
 

8. CEVEA foreslår for 117. gang en finansskat – for at imødegå fremtidige finansielle kriser. Hvad gør du?

a) Du siger ligesom Helle Thorning, at forslaget er fornuftigt, men skal indføres på globalt plan.
b) Du giver CEVEA ret og tænker, at kapitalister og kuponklippere skal straffes så hårdt som muligt.
c) Du får kvalme over venstrefløjens ideforladthed og ideen om, at EU skal finansieres ved hjælp af en håbløs finansskat.

 
 
 
CEVEA, der er en af de mest citerede tænketanke i Danmark, udgav for noget tid siden en analyse om ulighed, der var så fyldt med fejl, at Finansministeriet måtte udsende et notat, der redegjorde for sagens rette sammenhæng. CEVEA er også forkæmper for den europæiske finansskat, som flere EU-lande pønser på at gennemføre. Foto: Mik Eskestad/ Polfoto
 

9. Du læser en meget lang Rune Lykkeberg-artikel i Politiken om Thomas Piketty. Hvad gør du bagefter?

a) Du kaster op, hver gang Pikettys navn nævnes.
b) Du synes, det er spændende med Piketty og synes også, at uligheden er vokset for meget i USA, men ved dybest ikke, om hans budskab passer på Danmark.
c) Du går ned og køber bogen og læser den fra ende til anden, selvom den er kedelig. For det er vigtigt at kunne forklare den nymarxistiske kernesætning om, at r>g. (altså at kapitalafkastet vokser mere end nationalindkomsten, så kuponklipperne altså kan berige sig på bekostning af det arbejdende folk)

 
 
 
 

10. Du abonnerer på Information og finder en fanplakat af Thomas Piketty i avisen. Hvad gør du?

a) Du får plakaten rammet ind
b) Du siger prompte abonnementet op og bruger plakaten som skydeskive. 
c) Du bladrer videre i avisen

 

 
 
Dit resultat:

 

 
 
 

Relaterede artikler

Deleøkonomien giver superkapitalisterne alt - Økonomen Jeremy Rifkin har spået, at kapitalismen med nye online muligheder snart effektiviserer sig selv til døde, mens...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

49 JOB

Kommunikationsrådgivere

Se alle job Indryk job

Job

Praktikant

Frist: 10. april

Kommunikationspraktikant

Frist: Snarest muligt

Pressemedarbejder

Frist: 10. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.