Stem dansk – Dansk Folkepartis konstruktion af danskheden

Skrevet af
Specialet undersøger Dansk Folkepartis konstruktion af danskheden i forhold til partiets kommunikation om indvandrere og EU, gennem en Laclau-inspireret diskursanalyse.

Præmissen for specialet er, at DF mener danskheden befinder sig i en krisetilstand, som følge af muslimsk indvandring til Danmark og Danmarks medlemskab af EU. Hvor indvandrerne er en indre trussel mod hvad jeg har valgt at betegne som "den kulturelle danskhed", fungerer EU, som en ydre trussel mod "den nationale danskhed". Derfor må DFs kommunikation om danskheden analyseres i sammenhæng med partiets kommunikation om indvandrere og EU, da DF konstruerer danskheden gennem kampen mod det partiet opfatter som truslerne mod danskheden.  Konstruktionen af den kulturelle danskhed analyseres således i forhold til DFs kommunikation om indvandrere, og den nationale danskhed i forhold til partiets kommunikation om EU. Specialet undersøger derfor hvilken betydning DFs kommunikation om indvandrere og EU har for konstruktionen af danskheden.

Det empiriske grundlag for specialet er alt hvad DF har sagt og skrevet i år 2000-2001, og jeg analyserer empirien ved hjælp af en Laclau-inspireret diskursteori, der fokuserer på konflikt (antagonismer), og kampen om at fylde specifikt indhold i såkaldt "flydende udtryk", dvs. udtryk som kan have flere forskellige indhold såsom "danskheden", "indvandrere" og "EU".

Jeg konkluderer bl.a. at DF ved konkret at indholdsudfylde udtrykket danskheden forsøger at bevare og forsvare danskheden mod de trusler som udgøres af indvandrere og EU. For at afgrænse danskheden fra disse trusler er det ligeså vigtigt for DF at kommunikere hvad danskheden ikke er, som hvad den består af, samt at forudsætningen for DFs danskhed er udelukkelsen af de elementer som defineres som værende ikke-danske, hvilket resulterer i en ”ekskluderende danskhed”. 

Læs hele specialet her 

Specialet er vurderet til karakteren 10

Relaterede artikler

Valget vindes mellem valgene - Mens de andre politiske partier er usynlige i gadebilledet, kører Dansk Folkeparti en annoncekampagne for det kommende k...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

36 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.