Stedet, som er og ikke er

I Silicon Valley i USA fandtes der på et tidspunkt en programmør, der bedst kunne lide at være nøgen når han programmerede. For ikke at genere nogen med sine tilbøjeligheder sørgede han dog for at beholde tøjet på til omkring klokken 8 hver aften, for efter det tidspunkt er der kun andre programmører til stede. Alle mænd, og alle sammen alt for optaget af programmeringskoder til at lade sig anfægte af en nøgen kollega. Hver mand sin lyst.
<

font>

 

På et tidspunkt gik det dog galt: Vor ven nudisten havde arbejdet en del over, og var efterhånden lidt groggy. Så han så forkert på uret, og kom til at overraske en kvindelig administrationsmedarbejder mens han kun var iført et bredt smil og mange gode undskyldninger. I USA er sådan noget en større sag. Kvindens fagforening lagde sag an, og programmøren var i fare for at miste sit job. Selv tog han det dog roligt, for han vidste at han var dygtig og en populær kollega, der havde udviklet mange små værktøjer, som han rundhåndet lod andre programmører benytte. Og i øvrigt skulle han være færdig med sit projekt.

 

Historien lægger navn til Po Bronsons bog "The Nudist on the Late Shift", der er en samling fortællinger fra de seneste år om begivenheder og – især – personer fra Silicon Valley i USA. Som skribent ved Wired har Bronson et førstehåndskendskab til begivenhederne, og hans kontaktnet har sat ham i stand til at finde frem til en række mennesker, som kunne interviewes til bogen.

 

Emnet "Silicon Valley" kan ved første øjekast virke besynderligt, men tænker man nærmere efter er det i virkeligheden en oplagt idé: Få steder tiltrækker sig i dag så meget opmærksomhed som Silicon Valley, og få steder generer så mange myter. Om det totale nørd-paradis, om de svimlende beløb der kan tjenes ved at afhænde sit selskab og – først og fremmest – om Silicon Valley som centrum i det informations- og kommunikationssamfund, der allerede er en realitet og vil eksplodere i de kommende år.

 

Så der er mytologiske figurer nok at tage af. For eksempel David Filo, der er en af de to stiftere af Yahoo! og god for flere millioner dollars, end nogen kan overskue at tælle. Han sidder stadig i et storkontor med skillevægge, hvor han deler indelukke med en anden programmør. Men han sover ikke længere under sit skrivebord. Der er ikke plads, på grund af at han har lagt alt det papir derned, han ikke lige vidste hvad han ellers skulle gøre med.

 

Silicon Valley er fyldt med mennesker, som har en ambition om at tjene penge, blive berømte eller måske ligefrem udvikle gode produkter. Nogle får opfyldt ambitionen, mange ikke. Men alle er de opfyldt af drømmen om noget stort, og alle er de villige til at arbejde hårdt for det.

 

På trods af den hektiske aktivitet er Silicon Valley i praksis et sted, der ikke eksisterer. Der findes ikke noget tårn (som i Paris), ikke nogen statue (som i New York) eller noget monument, der kan fortælle udenforstående hvor man nu er kommet til. Det eneste, der er, er en række lave huse med en parkeringsplads udenfor. Hvis man ikke ved bedre kan derfor man risikere bare at køre igennem uden at lægge mærke til, at man er havnet i informationssamfundets knudepunkt.

 

Fortælleformen – der dyrker den individuelle personbeskrivelse - er også bogens største svaghed i form af, at der hist og her er en tendens til heltedyrkelse. Muligheden af, at en del af disse fyre simpelthen har været pløreheldige afvises blankt, og hvad værre er kunne man sine steder nok ønske sig en lidt mere nøgtern beskrivelse af tingene.

 

Indvendingen er dog af mindre betydning. Den skygger ikke for, at bogen er både underholdende og dybt interessant. For en dansker er den et enestående vidnesbyrd om den dynamik og synergi, der findes i og omkring Silicon Valley, på trods af, at stedet ikke eksisterer som en fysisk artefakt.

 

I et videre perspektiv er "The Nudist on the Late Shift" derfor en perfekt illustration af den spanskfødte sociolog Castells’ pointe om, at den teknologiske revolution ikke vil gøre stedet ligegyldigt og afstande noget, der er en uvæsentlig biting efter at man fik installeret modem i computeren. I modsætning til, hvad mange måske tror.

 

Selv om vi kan sidde derhjemme og linke op til arbejdspladsen (og alle andre steder i verden) vil der være nogle knudepunkter, hvor der opstår en synergieffekt, og hvor de forhåndenværende midler og kompetencer skaber en eksplosiv vækstcocktail. Det kan ikke lade sig gøre at skabe denne synergi, hvis man udelukkende arbejder på afstand af, hvor tingene sker og hvor de personlige netværk krydser ind mellem hinanden på konstant uforudsete måder. Med uforudsete og derfor dybt kreative (og til tider revolutionerende) resultater til følge. Og i parentes bemærket kan det heller ikke ske på kommando, det vil sige ved at hælde tilstrækkeligt mange penge ud over et område i tilstrækkelig lang tid.

 

Bogens formål er ikke at forholde sig til Castells’ teori. Men den er ikke desto mindre en fuldstændig illustration af den, på sin egen underholdende måde. Den får derfor også en varm anbefaling med på vejen.

 

Po Bronson: The Nudist on the Late Shift and Other Tales of Silicon Valley. Secker & Warburg, 1999. 263 sider. Kan for eksempel købes på www.amazon.co.uk til £6.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også