Statsministerielt spin dekonstrueret

Skrevet af

Henrik Dahl
forfatter

229 artikler

28 indlæg

Hvad gør en statsminister, som er ved at drukne i møgsager? Han sender sin kronprins i byen med spin. Og hvad gør Kforum, når Løkkes kronprins, skatteminister Kristian Jensen, fylder Berlingske Tidende med spin om Løkke? Sender en dekonstruktør i felten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er hårdt presset. De udenlandske medier er efter ham. De danske medier er efter ham. Dansk Folkeparti er efter ham; som sædvanlig. De konservative er ikke efter ham i den forstand, men tumler rundt på en måde, der virker sådan. Vælgerne er i et vist omfang efter ham. Selv Venstre er - diskret, naturligvis - efter ham. Og hans kolleger i de øvrige EU-lande er langt fra imponerede.

Det, vi ser, er nedslidningen. Siden tresserne har normalbilledet i Danmark været, at regeringer ikke kan væltes, men at de til gengæld - med en målrettet indsats fra oppositionen og diskret bistand fra ambitiøse partifæller - kan gøres så udmattede, at de ender med at give op.

De gamle kæmper blev slidt ned
Fra det mislykkede forsøg på en helhedsløsning i 1965 var nedslidningen af Krag i gang, og i 1968 gav den pote. Han orkede dårligt nok at føre valgkamp mod Hilmar Baunsgaard. Til gengæld sled V, K og R hinanden så godt og grundigt ned, at det ikke var nødvendigt for udefra kommende at puffe til Baunsgaards regering i 1971.

Anker Jørgensen blev slidt ned af LO og sin egen inkompetence, og gav op i 1982. Schlüter blev slidt ned af Ninn-Hansen og Tamilsagen, og gav op i 1993. Nyrup blev slidt ned af balladen om efterlønnen i 1998 samt et veltilrettelagt karaktermord fra navnlig Venstre, som han ganske vist selv blottede sig for. I den forstand var valget i 2001 en ren formalitet.

Fogh Rasmussen blev slidt ned af - hvad? Dansk Folkeparti, formentlig. Fik simpelthen ondt i ryggen af mange års bukken sig ned for at lytte til dværge. Eller måske af tomhedsfornemmelsen efter at have vundet tre valg, reelt uden modstand. Vi ved det ikke endnu, men kan glæde os til at læse, hvad fremtidens historikere finder frem til.

Trætte Løkke og hans spinnende kronprins
Nu er det så Løkkes tur. En stor del af nedslidningen stammer fra problemer, han arvede fra Fogh Rasmussen. Sine ikke særlig dygtige ministre og samarbejdspartnere. Krigen i Afghanistan. Manglen på nødvendige reformer. Den letsindige håndtering af nationaløkonomien, mens konjunkturerne var gode. Finanskrisen. Men han gør ondt værre ved at fjumre med COP15, burkaer (lidt uforskyldt, kan man sige. Med Naser Khader som ven er behovet for fjender mindre påtrængende, end det ellers ville være), madpakker, barns første sygedag, vinterferie på Tenerife, centralisme og dirigisme, der ville være en socialistisk regering værdig og en vranten fremtoning, der ikke vinder nye venner.

I den forbindelse kommer hans designerede efterfølger, skatteminister Kristian Jensen (V), ham til en form for undsætning i Berlingske Tidende den 8. februar 2010. Af hensyn til de Kforum-læsere, der normalt ikke har tid til at læse mellem linjerne, bringer vi derfor her en spin-guide til, hvad Kristian Jensen egentlig siger.

Smædekampagne er en by i Rusland
Avisens spørgsmål: Det er vel ikke værre end de smædekampagner, som I selv stod bag i Poul Nyrup Rasmussens (S) statsministertid?
Kristian Jensens svar: Jeg kan ikke mindes, at vi på noget tidspunkt har lavet historier om, at Poul Nyrup har ødelagt et FN-topmøde personligt eller nogle af de andre ting, som vi kan høre, at socialdemokraterne laver spin på.
Kforums dekonstruktion: Dette er omtrent lige så morsomt, som når Carsten Jensen og Klaus Rifbjerg beklager sig over "tonen i debatten". Undersøgelser har vist, at 53 procent af al beskidt tale i det offentlige rum stammer fra Jensen og Rifbjerg. Så hvis de startede med at holde mund, var der under halvdelen tilbage at bekymre sig om.

Kristian Jensen svarer meget specifikt på klimatopmødet, og selvfølgelig er Venstre uskyldige dér, for Nyrup stod slet ikke i spidsen for sådan ét. Men hvad med cykelhjelmen? Og hvad med Rushdie? Og hvad med efterlønnen? Og hvad med Euro-afstemningen, hvor V og K - som en vittig hund bemærkede - kæmpede til sidste socialdemokrat? Og hvad med Østrig-sanktionerne, som V og K nærmest gav Nyrup personligt skylden for, skønt alle forlydender gik på, at det var Chirac, der var hovedmanden. Faktum er, at eksperter kom rejsende langvejs fra for at beundre Nyrups socialteknologiske håndelag; men at det ikke var særlig sexet. Og selvfølgelig ikke løste problemerne med indvandring.

Fuck de udlændinge
Avisens spørgsmål: Men I kan vel ikke løbe fra, at mange og toneangivende dele af international presse konkluderede, at Løkke havde en uheldig hånd med sin topmødeledelse.
Kristian Jensens svar: Enkelte eksempler er trukket frem igen og igen, men jeg kan også se en stribe eksempler i udenlandsk presse, som entydigt konkluderer, at problemerne på topmødet skyldtes, at Kina og andre lande havde besluttet, at der ikke skulle komme noget ud af det.
Kforums dekonstruktion: Spørgeren fra Berlingske har fuldkommen ret. Men fuck det! Der er ikke særlig mange VKO-vælgere, der følger med i udenlandske medier. Og da de heller ikke har fidus til udlændinge, kan det vel også være lige meget.

Stop lige verden, mens chefen sparer 2.300 kroner
Avisens spørgsmål: Du var inde på, at også Løkkes ferie er blevet gjort til et problem. Ville du selv tage dine børn ud af skolen uden for vinterferien, når regeringen nu er imod det.
Kristian Jensens svar: Lars' hustru arbejder et sted, hvor hendes muligheder for at afholde ferie ligger i uge fem. Så hvis der skulle være tid til at være sammen med familien, er det den mulighed, der var. Det har jeg respekt for.
Kforums dekonstruktion: Nu gentager jeg den officielle forklaring. Så slipper jeg for at sige, at både jeg selv og alle andre betragter det som totalt idiotisk, at Danmarks statsminister holder ferie i uge fem for at spare et par tusind kroner.

Man pisser ikke i egen rede
Avisens spørgsmål: Men ville du selv have gjort det samme.
Kristian Jensens svar: Det er ikke relevant, for min hustru har mulighed for at holde ferie i uge syv.
Kforums dekonstruktion: Prøv at hør her. Lars Løkke har båret sig åndssvagt ad. Men jeg vil gerne blive ved med at være nummer to. Så tror du, jeg vil kritisere min chef?

Her lugter da ikke udbrændt
Avisens spørgsmål: Er det ikke et klassisk krisetegn for en udbrændt regering, at anonyme regeringsmedlemmer begynder at kritisere chefen.
Kristian Jensens svar: Hverken regeringen eller chefen er på nogen måde udbrændt.
Kforums dekonstruktion: Jo

D´herrer Fejlfri
Avisens spørgsmål: Synes du slet ikke, at Lars Løkke Rasmussen har begået nogen fejl.
Kristian Jensens svar: Lars Løkke Rasmussen er en fremragende statsminister. Det tilkommer ikke mig at påstå, at jeg kunne gøre det bedre end statsministeren.
Kforums dekonstruktion: Hvad tror du selv?

Relaterede artikler

Valget vindes mellem valgene - Mens de andre politiske partier er usynlige i gadebilledet, kører Dansk Folkeparti en annoncekampagne for det kommende k...

Giv din stemme

9 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

36 JOB

Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Job

Communication Manager

Frist: Hurtigst muligt

Studentermedhjælper

Frist: 26. oktober

Communication Officer

Frist: 2. november
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.