Spinkontrol?

Med inspiration fra USA står to nye websteder, Spinnesiden og spinkontrol.dk, klar til at afsløre manipulerende spin i den kommende valgkamp. En såkaldt femte statsmagt, der er vagthund, og ikke kun over for politikere og samfund, men også over for den fjerde statsmagt, pressen.
af Anne Høybye

To nye hjemmesider har fundet dagens lys: spinkontrol.dk og Spinnesiden. Begge har til formål at afsløre manipulerende spin.

Så snart Fogh udskriver valget, går det nye websted spinkontrol.dk i luften, hvor et helt netværk af eksperter står klar til at afsløre manipulerende spin i den kommende valgkamp. Indtil videre har cirka 90 fagobservatører meldt sig ind i netværket, der specialiserer sig inden for valgkampens sandsynlige temaer, f.eks. indvandring, integration, velfærd, uddannelse, hospitaler m.m. Webstedet vil blive opdateret, hver gang der observeres konkrete eksempler på manipulerende spin. Indlæggene vil bestå af korte, fokuserede observationer.

Det er tre overbygningsstuderende ved Københavns Universitet, der har taget initiativ til spinkontrol.dk. De tre studerende, der ved siden af deres studier har beskæftiget sig med den politiske debat som skribenter og kommentatorer, er blevet inspireret af de amerikanske sites spinsanity.org og factcheck.org, der har overvåget den amerikanske præsidentvalgkamp.

Professionel valgkamp
Den kommende danske valgkamp, som mange spår til at være lige om hjørnet, tegner sig til at blive den dyreste nogensinde. ”Partierne har meget større midler til rådighed end nogensinde før i den kommende valgkamp”, siger retorikstuderende og én af initiativtagerne til spinkontrol.dk, Casper Fruergaard Schrøder, der hentyder til politikernes større forbrug af kommunikationsrådgivere og spindoktorer. ”Derfor er der hårdt brug for kontrol af den manipulerende spin”, mener Schrøder.

Valgkampen, som på sin vis for længst er gået i gang, er ”den mest professionelle nogensinde, og der er lagt op til en aggressiv kamp om vælgerne”, mener Fruergaard Schrøder. Om det betyder, at nogle politikere træder over stregen i de hede debatter i kampen om vælgerne, vides endnu ikke, men spinkontrol.dk vil i hvert fald stå klar til ”at markere, når politikerne ikke lever op til deres ansvar over for vælgerne”, udtaler Fruergaard Schrøder.

En bedre politisk debat
De tre redaktører bag spinkontrol.dk mener, at netop debatten er demokratiets kerne, og deres websted vil især holde øje med manipulerende spin, der forsøger at fordreje eller afspore debatten: ”Politikernes debat skal ruste vælgerne til at træffe et kvalificeret valg i stemmeboksen. Det sker ikke med personangreb, undvigende svar, misrepræsentation af modparternes synspunkter og fordrejning af fakta”, påpeger de tre redaktører bag spinkontrol.dk. Ligeledes vil panelet på spinkontrol.dk markere, hvis der er andre – eksempelvis organisationer, medier eller andre aktører – der prøver at fordreje eller afspore debatten.

Ligesom spinkontrol.dk har en bedre politisk debat til formål, vil også Spinnesiden forsøge at kvalificere den offentlige debat. Spinnesiden vil blandt andet udvikle en terminologi for spin, så specifikke spintaktikker kan udpeges.

Spin er et vilkår
Spinnesiden vil primært forsøge at synliggøre og særlig afmystificere spin. Redaktør for spinnesiden, Anders Løvgreen udtaler, at intentionen med webstedet er, at journalister og andre kommunikationsinteresserede kan ”hente information om spin, udvikle begrebet og måske ligefrem tilføre nye vinkler.” Lektor ved Københavns Universitet og medstifter af spinnesiden, Mie Femø Nielsen understreger, at spinnesiden hverken vil tage parti i den politiske debat eller vurdere om politikken er god, men udelukkende fokusere på spin: ”Her vil dårlig spin blive afsløret og udstillet, og god spin blive gouteret af professionelle, der anerkendende smækker med tungen.”

Femø Nielsen mener, at spin er et vilkår ved dagens demokrati, så hun inviterer ikke til debat for og imod spin på webstedet: ”Spin er kommet for at blive, men det er et gensidigt rustningskapløb mellem spinnere og analytikere, mellem politikere og journalister.” Det gælder derfor om at opruste sin viden om spin, hvilket Spinnesiden også kan bruges til, der bl.a. indeholder litteraturliste over relevante bøger om spin.

Våbenkapløb og oprustning
Mie Femø Nielsen, stifter af Spinnesiden, mener, at dette våbenkapløb mellem pressen og politikerne var uundgåeligt: ”Har man oplevet vanskeligheder med at komme til orde og problemer med at blive hængt ud i mediestorme, er det naturligt, at man værger for sig. Oprustningen er sket ved at hente kommunikationsfolk ind for at lade dem varetage arbejdet med presse. Pressen ligger altså, som den har redt”, mener hun.

Femø Nielsen opfordrer til, at pressen skal være mere årvågen for ikke at blive trukket ved næsen rundt i manegen. De skal fokusere på spillet og teknikkerne i den dagsordensættende proces, selv om det muligvis kan betyde, at journalisterne skal efteruddanne sig for at følge med, udtaler Femø Nielsen. Så derfor lyder hendes opfordring: ”Styrk journalisternes uddannelse og efteruddannelse. Det er deres tur til at opruste.”

Men inden pressen genopfinder sig selv og deres metoder, så de kan modsvare dagens politiske udvikling, vil Spinnesiden og spinkontrol.dk træde til og hjælpe med at afsløre den først og fremmest manipulerende spin.

Den femte statsmagt
I eksemplet med Venstres kampagne, hvor Venstre annoncerede med 14.000 flere offentligt ansatte, var det de færreste økonomer, der kunne finde dem, uanset hvordan de fortolkede statistikkerne. Det er for Casper Fruergaard Schrøder, medstifter af spinkontrol.dk, et eksempel på, at man ikke længere kan tage politikernes ord for gode varer i den offentlige debat, selv på et faktuelt plan.

Casper Fruergaard Schrøder mener samtidig, at pressen ofte netop i selve valgkampen har for travlt med at dække de forskellige politiske begivenheder til at tjekke alle oplysninger. Samtidig er pressen oftest underlagt sin kilde, hvilket betyder, at de ikke kan slå lige så hårdt ned på manipulerende spin, som man kunne ønske.

Den 'fjerde statsmagt' magter med andre ord ikke altid at udfylde sin rolle. Men med bl.a. spinkontrol.dk og Spinnesiden træder en femte statsmagt gerne til.

Ikke helt ens
Selv om begge websteder dukker op lige før valget sætter ind, er de to sites dog ikke ens. Spinkontrol.dk er udelukkende født til at være aktiveret i den intense del af valgkampen, dvs. fra valget udskrives og til stemmerne er talte, mens Spinnesiden er en mere permanent side. Artiklerne på Spinnesiden vil være indgående analyser af spin, både godt og dårligt spin, mens spinkontrol.dk kun vil afsløre manipulerende spin i form af korte indlæg. Spinnesiden og spinkontrol.dk vil derfor ikke være konkurrenter, men supplere hinanden gennem den kommende valgkamp.

Foreløbige eksempler på spin
Spinnesiden, der allerede er oppe at køre, har artikler om foreløbige eksempler på spin. Blandt andet det førnævnte eksempel, hvor VK-regeringen har reklameret i store avisannoncer med, at der er 14-16.000 flere offentligt ansatte, siden VK-regeringen tiltrådte. Dette er, hvad Spinnesiden kalder faktuelt manipulerende spin, fordi fakta rent faktisk er, at antallet af offentligt beskæftigede ifølge flere fremtrædende økonomer reelt hverken er steget eller faldet under VK-regeringen.

Et andet eksempel på manipulerende spin er Lene Espersens svar til Folketinget d.12 juni 2002, der figurerer på et udelukkende sprogligt plan. Enhedslistens Søren Søndergaard spurgte ministeren, om medarbejdere ved PET havde været i direkte kontakt med Dan Lynge, hvortil Espersen svarede, at ”… i den forbindelse… er der ikke fremkommet oplysninger om, at dette skulle være tilfældet.” Justitsminister Lene Espersen spinner på et rent sprogligt plan ved ordene ’i den forbindelse’, fordi hun ifølge Spinnesiden danner en implikatur dvs. en underforståethed om, at hun kun udtaler sig om én bestemt episode, og undlader dermed at fortælle, at Dan Lynge har haft kontakt med PET i andre forbindelser.

Flere eksempler kan ses på Spinnesiden, der ’i samme forbindelse’ opfordrer sine brugere til at deltage i udviklingen af en terminologi for spin og spintaktikker såsom førnævnte ’implikatur’.

Kvinder til debatten
Mie Femø Nielsen bag Spinnesiden opfordrer især kvinder til at give deres besyv med i debatten om spin. Hun ligefrem savner at få kvinderne på banen: ”Spin i det offentlige rum er i høj grad en mandesport, selv om kvinder på arbejdspladsen og i privatlivet bestemt demonstrerer at kunne de relevante teknikker.” Femø Nielsen håber, at Spinnesiden kan være med til at ændre denne ubalance og mener, at domænenavnet ’Spinnesiden’ er en pointe og ca’deau til kvinderne i sig selv.

Casper Fruergaard Schrøder udtaler på vegne af spinkontrol.dk, at ”Den bedst mulige situation, vi kan opleve, ville være, hvis vi ikke har noget at skrive om på vores site. Det ville betyde, at der slet ikke forekom manipulerende spin i valgkampen.” Ja, Casper. Nu får vi se…



spinkontrol.dk
Formål: At afsløre manipulerende spin i valgkampen 2005.
Indhold: Går i luften med valgkampen. Har foreløbig cirka 90 fagobservatører tilknyttet, med viden om valgtemaer som: indvandring, integration, velfærd, uddannelse, hospitaler m.m., der vil afsløre spin, når det observeres.

Redaktion:
Simon Lund-Jensen, stud.mag. i retorik; kommunikationsrådgiver
Martin Lund, stud.mag. i dansk og kommunikation; skribent for K-forum
Casper Fruergaard Schrøder, stud.mag. i retorik; redaktør på Retorikmagasinet

Spinnesiden
Formål: At sætte fokus på spin og kvalificere den offentlige debat.
Indhold: Weblog-debat, artikler og analyser af spin, Hall of Fame af indberettigede manipulerende spinnere, spinleksikon, information om kurser og konferencer samt liste over litteratur om spin.

Redaktion:
Christian Kock, professor på Retorik på Københavns Universitet
Mie Femø Nielsen, lektor på Dansk på Københavns Universitet
Anders Løvgreen, cand.mag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også