Spin – et dårligt alibi

Skrevet af

Jeppe Kjær Veddinge
Partner
Radius

10 artikler

6 indlæg

Jeg kommer uvilkårligt til at tænke på Monthy Pythons klassiske Spam-sketch når jeg i disse dage hører ordet spin. Alt er spin. Spin er alt. Ordet har fuldstændigt mistet sin betydning. Eller tillægges alle betydninger: "Løgn, latin og lusk".

Usandheder har aldrig været særlig godt spin. Og lusk i de politiske korridorer mestrede selv de gamle romere. At betragte løgnagtigheder som spin er at misforstå opgaven.

Spin fylder mediernes spalter og sendeflader. For politiske journalister elsker spin. Det gør de, fordi selve debatten om begrebet giver dem mulighed for at rette blikket stik sydpå mod egne navler. Her finder de inspirationen til alle heltesagaerne om journalisternes gæve rolle som demokratiets vogtere, der kæmper en brav kamp mod alle de mørke spindoktorer og deres placebobudskaber.

Artikler om spin er mediernes dårlige alibi for at forsømme at bore i de selv samme oplysninger, de hænger ud som værende spin. Tænk, hvis man skulle ud i verden eller grave dybt i nogle tal for at kigge politikernes standpunkter og præmisser efter i sømmene. Nej, så hellere en historie om fokusgrupper.

Jeg er træt af det. Jeg gider ikke høre om spin og spinkontrollanter. Spar mig for den naive tro på, at verden kan betragtes objektivt.

Oftest er det politikerne, der får tildelt hovedansvaret for spin-hysteriet. De siger ikke, hvad de vil, lyder det. Men journalisterne er medskyldige så det basker. For de dyrker de forudsigelige konflikter, holder mikrofonerne væk fra kroppen og garnerer med en erotisk Christiansborg-analyse baseret på anonyme kilder.

Alt sammen for at undgå at skulle kradse sig vej ind til det, politikerne gerne vil. Eller ikke vil, når det skulle være tilfældet…

Skylden for spin-meta-helvedet skal bæres af flere skuldre end de politiske.

Relaterede artikler

Spindoktorernes førstehold bliver på banen - Efter Lars Løkke Rasmussens ministerrokade i sidste uge er det igen blevet tid til udskiftninger i feltet af spindoktore...
Spindoktorernes bibel - De danske ministre bliver mere og mere afhængige af deres særlige kommunikationsrådgivere, spindoktorerne. I dag udkomme...
Fuck you, fadbamse - Chefen er i krise og har brug for sin nærmeste k-rådgiver. Så hvor er han? På badeferie på Mallorca? Nej, vel? Jo, overr...

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

57 JOB

Internal Communications Manager

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 26. september

Kommunikationschef

Frist: 21. september

Public affairs- og kommunikationschef

Frist: 27. september
Se alle job Indryk job

Kursus

Én-dags-kursus: Skærp dit pitch, og styrk dine presserelationer

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.