Borgen – politisk drama eller dramaturgisk politik?

I begyndelsen af 2013 løb tredje sæson af DR’s dramaserie, Borgen, over de danske tv- skærme. Seriens store lighed med den virkelige politiske verden forårsagede en række debatter om konsekvenserne af at blande virkelighed og fiktion. Som en mastodont i det danske tv-landskab når DR’s søndagsdrama et stort og forskelligartet publikum og derfor har den også magt til at påvirke den offentlige dagsorden. Denne magt i samspil med Borgens tematik rejser en række spørgsmål under følgende overskrift: Er Borgen blot et uskyldigt politisk drama, eller er det i virkeligheden dramaturgisk politik?
I denne ramme undersøger vi, hvorledes, i hvilken grad og hvorfor den tredje sæson af Borgen har haft en effekt på den politiske kommunikation og den offentlige debat i de danske medier. Således påberåber Borgen sig kommunikationsfaglig interesse på tre niveauer: Som medietekst, som politisk kommunikation og som mediesystemisk artefakt.
 
For at besvare så omfattende spørgsmål anvender vi en bred vifte af metoder: En tekstanalyse udført på både et generelt og specifikt niveau suppleret af en tværmedial analyse, der bestemmer seriens forhold til virkeligheden. En debatanalyse, der afdækker debattens omfang, deltagere og karakter, både kvantitativt ved en indholdsanalyse og kvalitativt gennem en diskursanalyse. Et metodisk intermezzo, hvor resultaterne af en eksplorativ receptionsanalyse præsenteres. En kombination af produktionsanalyse og en mediesystemisk tilgang til DR, hvor i interviews med tidligere og nuværende medarbejdere i DR analyseres. Resultaterne fra samtlige analyser bringes afslutningsvist sammen i en teoretisk diskussion.
 
Et kort svar på vores problemformulering kunne lyde: Borgens virkelighedsnære univers har stor betydning for seriens indflydelse på den politiske kommunikation og offentlige debat. DR sætter selv dagsordner med Borgen, men bruges også af politikkere til det samme. Særligt interessant er det, at serien igangsætter en debat om DR’s egen legitimitet som public service-institution. Det er desuden tydeligt, at en række fasttømrede arbejdsgange i DR er afgørende for seriens politiserende udtryk. 
 
Specialet er vurderet til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job