Speciale
Tale og tavshed. Retoriske, postkoloniale og affektive perspektiver på hvidhedsdebatten

Skrevet af

Emilie Fuglsang

1 artikler

0 indlæg

Specialet argumenterer for, at Retorik som faglig disciplin med fordel kan inddrage postkoloniale og affektive fagområder i sit genstandsfelt, og det tager afsæt i hvidhedsdebatten, som kørte i danske aviser og på internettet i løbet af vinteren og foråret 2014 i kølvandet på udgivelsen af Yahya Hassans digtsamling.
Specialet består af en argumentationsteoretisk analyse og en begrebsorienteret retorisk kritik af syv centrale indlæg i debatten. Den begrebsorienterede kritik er centreret omkring koncepter som second persona, ideologi, etos, identitet, framing, minoritet og majoritet, privilegie, racisme og farveblindhed og viser, at hvidhedsdebattens aktører kan inddeles i en majoritetsgruppe og en minoritetsgruppe med vidt forskellige ideologiske udgangspunkter.

I specialets anden del udvides analysen med et retorisk, et affektivt og et postkolonialt perspektiv. Med afsæt i det retoriske begreb værdipluralisme argumenterer jeg for, at grupperne i hvidhedsdebatten ikke når konsensus, fordi de argumenterer udfra inkompatible og inkommensurable værdier. Et affektivt perspektiv bruges dernæst til at belyse, at minoritetsgruppen opbygger et arkiv af affekter, som både fungerer som traumebearbejdning og som platform for "public feelings" med potentiale til politisk forandring. Og endelig argumenterer jeg i et postkolonialt perspektiv for, at magtforholdet mellem  majoritetsgruppen og minoritetsgruppen er sammenligneligt med diskursiv imperialisme. Endvidere bruger jeg postkolonial teori til at bevise, at  majoritetsgruppen og minoritetsgruppen kollektivt negerer en gruppe af minoritetspersoner i diskursen, hvilket kreerer en third persona, som altid tales om, men aldrig med.
 
Specialets konklusion er, at hvidhedsdebatten er et eksempel på en retorisk offentlig sfære. Men den retoriske offentlige sfære forbliver et ideal, så længe nogle mennesker - som bevist gennem implementeringen at postkoloniale og affektive perspektiver - fortsat står uden mulighed for at indtræde som retoriske subjekter i denne offentlige sfære.
 
Specialet er skrevet af Emilie Fuglsang, cand.mag i Retorik ved Københavns Universitet, og er blevet vurderet til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her.

Relaterede artikler

Dette udspekulerede vrøvl vil du høre de næste tre uger - Hvilke retoriske tricks og manøvrer vil vi få at se i valgkampen? Her er en oversigt over nogle af dem, som vi kan forve...

Giv din stemme

7 stemmer
4,6/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

30 JOB

Communications Manager

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.