Sonja @sweden
Svensk troll løs på Twitter

Skrevet af

Redaktionen Kforum

1000 artikler

57 indlæg

VisitSwedens officielle Twitter-konto er pludselig fyldt med tweets om tis og tilsyneladende uvidenhed om jødemord og sultne afrikanere. Det har kloden rundt affødt højlydt forargelse både på Twitter og i andre medier. Men er det i virkeligheden en bevidst strategi, der skal vise, at Sverige er verdens mest frie og ucensurerede samfund?
Det er med sådan nogle tweets, man sætter medierne på den anden ende
 
VisitSweden fik for et halvt år siden den idé, at man skulle have almindelige svenskere til at styre Sveriges officielle Twitter-profil @sweden en uge af gangen. Og der kom masser af positiv opmærksomhed til verdens mest demokratiske Twitter-profil. I denne uge overtog den enlige, lavt uddannede mor til to, Sonja Abrahmsson @sweden, og nu er det ikke længere for det positive, kontoen trækker overskrifter.  
 
Den svensk Twitter-trold Sonja Abrahamsson. Foto fra hendes blog nyheter24.se/blogg/hejsonja
 
Med tweets om jøder, nazister, Hitler, tis på jordbær og børn som Gollum har hun ikke blot fået Sverige, men hele verden op af stolen. Mashable skriver, at Sweden Twitter Experiment Goes Painfully Awry, og Daily News fra New York skriver, at @Sweden Twitter account provokes outrage with ‘Jew’ rant.
 
Er Sonjas skriverier om jødemord og sultende afrikanere i virkeligheden et bevidst lærestykke om farlig uvidenhed, altså en indirekte reklame for (svensk) forståelse og indlevelse?
 
Den svenske pendant til ”Danish mother seeking”
I Danmark prøvede VisitDenmark at få omtale via sociale medier ved at provokere med ”Danish mother seeking”, der fik enorm kritik både fra ind- og udland (se bl.a. artiklen på Kforum). Dengang var det et forsøg på at promovere Danmark og vores liberale sindelag. Spørgsmålet er, om det er noget lignende, vi er vidne til fra Sverige.
 
Hvor Sonja Abrahamsson ved første øjekast ligner en almindelig svensker, der ikke har kunnet håndtere pludselig at kunne skrive til over 40.000 followers, bliver billedet et andet, når man kigger lidt nærmere på skribenten. Således har hendes personlige Twitter-profil https://twitter.com/#!/hejsonja over 5.000 followers. Udover det har hun en blog på det svenske nyhedssite nyheter24.se, og er brugt i både aviser og radio i Sverige. Det er altså ikke en helt ukendt kvinde VisitSweden har sat til at styre @sweden. Vil man i virkeligheden ved at give styringen til Sonja ”Hitler” Abrahamsson, som kvinden med det jødisk klingende efternavn provokerende kalder sig på sin blog, vise, at i Sverige har man den videste grad af ytringsfrihed? VisitSweden har i hvert fald ikke taget nogen skridt mod at skifte hende ud, og hun tweeter stadig lystigt, mens dette skrives.
 
”Jag är också bättre på sociala medier än många experter. Tro mig.” Sådan beskriver Sonja Abrahamsson sig selv på sin blog. Og måske har en hun ret. I hvert fald har hun fået omverdens blik rettet mod Sverige og mod @sweden.
 
Herunder er nogle af Sonja Abrahamssons tweets for @sweden. Er hun for meget?
 
De mange tweets om jøder (som ved nærmere eftersyn ikke er antisemitiske, snarere tværtimod) afsluttes med en undskyldning, hvis hun har stødt nogen 
 
Som hos den danske blog-provokatør Bitterfissen Bethany, bliver også Sonja Abrahamssons børn en del af hendes Twitter-show
 
Der bliver vist samfundsforståelse
 
Er det her i virkeligheden, som kommentaren om de sultende afrikanere, en slet skjult kommentar til vores overflodssamfund?
 
I Sverige er bøsse ikke et skældsord
 
Abrahamsson i en lille video, hun selv har lavet. Hun siger selv, at hun havde feber imens
 
 

Relaterede artikler

De tør mere på Twitter - Flere offentlige myndigheder lykkes med at skabe positiv eksponering på Twitter. Det startede i 2011, hvor især @Skattef...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Kursus

Styrk dit pressepitch

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Job

Eventkonsulent

Frist: 9. oktober

Corporate Branding Manager

Frist: 24. oktober

Kommunikationskonsulent

Frist: 23. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.