Sladderføljetonen om Lars Løkke - ny bog om Lars Løkke Rasmussen
Bogen bliver bomben

Skrevet af
Den kommende biografi om Lars Løkke Rasmussen tegner til at blive en sand gamechanger i dansk politik: Venstre bæver af frygt for nye sladderbeskyldninger og afsløringer af partiformandens skørlevned, mens regeringens rådgivere satser på, at bogen skaber bal i den borgerlige og totalsmadrer Lars Løkkes tyndslidte troværdighed. Men måske bliver bogen snarere en fuser, der vil udstille venstrefløjens desperation?
Andreas Karkers og Thomas Nørmark Krogs bog udkommer til efteråret. Fake forside lavet af Kforums redaktion.
 
Tidspunktet for næste folketingsvalg er enkelt at forudsige: I hvert fald efter udgivelsen af den allerede sagnomspundne biografi om Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, som de to BT-journalister Andreas Karker og Thomas Nørmark Krog er i fuld gang med at færdigskrive for People’s Press og Berlingske Medias Forlag.
 
Rygterne om nye saftige afsløringer om Venstres formand, der angiveligt skulle feste rundt i en syndflod af alkohol, affærer og arrogance, hvirvler rundt på Christiansborg blandt politiske kandestøbere, skriverkarle m/k og spin-doktorer. Socialdemokrater håber på en beskidt sladderbombe.
 
Ingen på regeringsholdet vil stå ved det offentligt, men bag kulisserne venter særligt top-socialdemokraterne i disse dage og uger med tilbageholdt åndedræt: Det er næsten for godt til at være sandt for sosserne, hvis to journalister fra netop den formiddagsavis, som var tæt på at spænde ben for Helle Thorning-Schmidt (S) under sidste valgkamp, nu sparker benene helt væk under Lars Løkke Rasmussen – lige op til et folketingsvalg, som blå blok står til at vinde komfortabelt.
 
Pay back time for sosserne
Efter tre bølger af skandaler, der har kredset om Lars Løkke Rasmussens livsglade adfærd – fra bilagsrodet tilbage i amtsborgmesterdagene over Global Green Growth Institute-skandalen til underbukse-balladen – er tillidskontoen mere end overtrukket, og Venstres formand vil næppe kunne klare sig oprejst gennem blot en enkelt afsløring mere. Bogen har derfor potentialet til at vælte Lars Løkke. Ikke fordi eventuelle dokumenterede små-uregelmæssigheder i sig selv vil vække opsigt, men fordi Venstres formand regerer på et mistænksomt baglands nåde. Nok bliver nok; det lille halmstrå, der får kamelens ryg til at brække midt over.
 
Paradokset er, at mønsteret fra 2010 og 2011 gentager sig, blot med omvendt fortegn. Dengang svælgede Venstrefolk i rygterne om Helle Thorning-Schmidts privatliv, nu er det socialdemokraterne, som har travlt med at sladre om Lars Løkke Rasmussens levnedsløb.
 
Under Skattesagskommissionens optrævling af forløbet omkring Venstre-toppen håndtering af den senere statsministers private skatteforhold er det blevet afdækket, at daværende skatteminister Troels Lund Poulsen f.eks. fortalt medarbejdere om ægtemanden Stephen Kinnock: ”Og så er han for øvrigt bøsse". Nu er det pay back time.
 
En fjer bliver til fem høns
Som skæbnens ironi er det Troels Lund Poulsen tidligere kæreste Sophie Løhde, medlem af folketinget for Venstre, der for alvor har sat brand i rygtesmedjen ved at lade sin advokat sende et advarende brev til forlagene: ”Jeg kan bekræfte, at jeg har talt med den ene af forfatterne til en kommende bog om LLR, hvor jeg blev præsenteret for en række løgnehistorier. Jeg kan også bekræfte, at jeg har bedt min advokat bekræfte de forsikringer og den aftale, vi har indgået om min person i bogen,” skriver Sophie Løhde i en mail til fagbladet Journalisten.
 
Som formuleringen mere end antyder er Sophie Løhde én af de i hvert fald to kvinder, som bogen angiveligt skulle hævde, at Lars Løkke Rasmussen har haft en affære med. Den anden er præsten Kathrine Lilleør, som – meget passende – i sin tid har skrevet ph.d. om H.C. Andersens eventyr, for rygtestrømmen minder i stigende grad om de sidste linjer i ’Det er ganske vist!’: ”Og det kom i avisen og det blev trykt og det er ganske vist: En lille fjer kan nok blive til fem høns!”.
 
Sladderen er nemlig ikke ny. Rygterne om Venstreformandens udenomsægteskabelige fristelser har for længst været trykt af Ekstra Bladet, og ja, selv i Politiken, hvor radiovært og satiriker Michael Jeppesen i 2010 skrev på en blog: ”Da Lars Løkke sagde, at det lysnede, var det slet ikke konjunkturerne i økonomien, han talte om, men stearinlysene, der spejlede sig i Kathrine Lilleørs hvide krop”. En finurlig sætning, som straks fik Se og Hør til at udbasunere på forsiden: ”UTRO MED PRÆST. Lars Løkke forfulgt af rygter”.
 
Venstremand er venstremand værst
Sammenlignet med de tre tidligere biografi-agtige bøger, der er udkommet om Lars Løkke Rasmussen – hvor Tanja Frederiksen og Sigge Winther Nielsens 'Projekt Løkke' (2010) er mest vellykket, Niels Krause-Kjærs 'Lars Løkke' (2009) læseværdig og Thomas Larsens interviewbog 'I orkanens øje' (2010) en omgang ukritisk mikrofonholderi – kan den nye bog gå hen og blive betydeligt mere fængslende, om ikke andet fordi skandalesagerne har stået i kø i de seneste fire-fem år.
 
Endnu er det ikke sluppet ud, hvad bogen håndfast vil indeholde af reelt underbyggede og nye oplysninger om Lars Løkke Rasmussens allerede grundigt optrævlede liv. Og så meget desto værre, for alt er lige nu glubske og stadig mere spektakulære rygter – om alt fra fuldemandsoptøjer til luksusprostituerede. Indtil videre nøjes forfatteren Andreas Karker med at sige: ”Jeg ved ikke, om vi kan kalde det skandaler, men vi har nye oplysninger”, mens forlæggeren Jakob Kvist supplerer mere dramatiserende: ”Der er hos Venstre på Christiansborg frygt for bogen, og i det hele taget er der blandt journalister og spindoktorer en forventning om, at der er noget at finde på Lars Løkke Rasmussen. Det er klart, at vi offentliggør de skandaler, som vi måtte finde”.
 

Redaktionen har leget med mulige forsider.
 
Ingen kan undre sig over, at Venstres engang så berømte superspin-enhed er i alarmberedskab. Den borgerlige presse lugter blod: ”Ifølge Berlingskes oplysninger er udvalgte personer i Lars Løkke Rasmussens inderkreds i gang med at opruste og fintune det beredskab, der skal beskytte formanden mod potentielle efterdønninger af den efterhånden berygtede bog, som ventes at udkomme til efteråret,” som det hed forleden.
 
Giftighederne forstærkes af den paranoide stemning i Venstre. Det indre bondeoprør, der var lige ved at vælte Lars Løkke Rasmussen af formandsposten i juni, viste om noget, at Venstremand er Venstremand værst: De hårdeste og mest perfide beskyldninger mod formanden kom fra egne række, ikke fra de sataniske spielverderbere i rød blok.
 
Næste gang kan blive mindst lige så slem: Der er mange, rigtig mange, Venstrefolk, som hellere end gerne bagtaler Lars Løkke. Og bogudgivelsen kan blive den legitime anledning, figenbladet, som igen vil lukke op for grovhederne fra baglandet.
 
Redaktionen spekulerer videre.
 
Mens vi venter på bomben
Et afgørende spørgsmål bliver dog, hvordan socialdemokrater og venstrefløjsfolk vil reagere på bogen, som vitterligt har potentialet til at blive den længe savnede ’gamechanger’ for en presset SR-regering. Bogen kan pludselig vende styrkeforholdet i dansk politik. I de senere år og måneder er vælgervolatiliteten i Danmark øget markant, og i en tid med stadig mindre ideologiske forskelle kan personlige skandalesager i sig selv udløse magtskift.
 
Den overhængende risiko for regeringsholdet er imidlertid, at en alt for aktiv og skadefro deltagelse i smædekampagnen mod Lars Løkke vil slå tilbage med rekyl – og vende folkestemningen til sympati for en erfaren politiker, der forfølges af jantelov og dyneløfteri.
 
Foreløbigt har ingen kunne så meget som antydningsvist sandsynliggøre, at Lars Løkkes livsstil har haft direkte indflydelse på hans politiske dømmekraft og/eller påvirket konkrete beslutningsforløb i nævneværdig grad. Eksemplerne findes ganske enkelt ikke.
 
Politiske modstandere risikerer at hjælpe Lars Løkke helskindet gennem endnu en lortestorm, hvis blot en eller flere bidrager alt for åbenlyst i løjerne. Og fristelsen kan altså blive for stor for en desperat regeringsblok, der er langt bagud i meningsmålingerne. Om ikke andet kan nogle af håndlangerne i fagbevægelsen næppe undlade at hvirvle lidt ekstra skidt op i mediernes ventilator-vifte.
 
Løkke-bogen risikerer således at blive en brevbombe, som detonerer mellem hænderne på socialdemokraterne selv. Under alle omstændigheder kan en lille bog, alene på grund af det selvsvingssvingende rygtespind her op til udgivelsen, få hidtil uset stor indvirkning på udfaldet af næste folketingsvalg.
 
 

Relaterede artikler

Dobbelttæsk med et vådt DJØF-blad - Når vi står i valgboksen den 18., skal vi huske Helles og Løkkes duel i torsdags. Den var nemlig et stykke dramatik, der...
Dem, der sladrer, vinder - Når man baserer en hel bog om en regerings indre kampe udelukkende på anonyme kilder, så fordrer man, at læseren har eno...
Haterbragger søges (måske) til Statsministeriet - Retorisk analyse af statsminister Lars Løkke Rasmussens alternative nytårstale der rettede fokus på den hårde tone i pol...
Like Løkke Live - Statsminister Lars Løkke gik live på Facebook 14 timer før, at han mødtes med journalisterne. Er det et demokratisk prob...
Ny regering: Mænd, amatører, spild af penge - Nå, så fik vi den ’mest borgerligt-liberale regering’ nogensinde, som Lars Løkke Rasmussen sagde på Marienborg, da han m...
Løkkes kuttertur som symbolkommunikation - I did not have sommerhus-relations with that kvotekonge, sagde Lars Løkke først. Men piben fik en anden lyd, da det kom ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

50 JOB

Kommunikationskonsulent

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.