skræmmekampagnen om skræmmekampagnen

Så blev det første topmøde og den første partilederrunde afviklet på henholdsvis TV2 og DR1. Af topmødet kan man udlede to ting om Foghs spintrumfer i denne valgkamp: 1. Venstres skræmmekampagne om Socialdemokraternes skræmmekampagne vil være en genganger fra sidst. 2. At bede Socialdemokraterne om at fremsætte egen politik i stedet for at kritisere Venstres vil blive et yndet svar på angreb.

Hvad det første angår, så er forhistorien jo den, at Socialdemokratiet med nød og næppe vandt i 1998, blandt andet ved at lave en sidsteøjeblikskampagne over for lejerne, hvor de skræmte en del vælgere med udsigt til huslejestigninger. Deraf lærte Venstre respekt for, hvad Socialdemokratiet kunne finde på i de sidste dage før valgdatoen, så de lancerede i 2001 fra begyndelsen af valgkampen en kampagne, hvor de advarede mod Socialdemokratiets forestående skræmmekampagne, hvor S ville beskylde V for alt lige fra at æde små børn til at føre liberal politik. Strategien lykkedes. Journalisterne var blevet primet med, at hver gang S sagde noget om V, så ville det bare være en skræmmekampagne. Det gav mindre opfølgning på V-påstande.

Nu ser vi det så igen. Knap var valget udskrevet, før skræmmekampagnen om skræmmekampagnen hørtes på Christiansborgs gange, og den kom også fra Fogh, både i Go' aften Danmark og under Topmødet. Så den lader han til at ville satse på.

Så er der bare for os andre at vente på, hvornår Socialdemokraterne lancerer skræmmekampagnen om skræmmekampagnen om skræmmekampagnen. Den ligger vist lige til højre fod.

Hvad det andet punkt angår, så var det i Topmødet påfaldende, at når Lykketoft angreb Venstres politik eller VK-regeringens ditto i den just overståede regeringsperiode, så kom svaret prompte fra Fogh igen og igen, skåret over nogenlunde denne læst: 'Hvad med at fremsætte din egen politik i stedet for kun at kritisere vores? Vi har endnu ikke hørt, hvad Socialdemokraterne vil.'

Det er jo en effektiv måde at undgå angreb på. Og det er da også meget nemmere, hvis parterne blot kan nøjes med at fremsætte egen politik, og ingen bliver angrebet af nogen. Med mindre journalisterne er vågne, selvfølgelig.

Hvad kan man udlede om Lykketofts strategi for denne valgkamp? Tjo, sentensen "meget kan man sige om Fogh, men Socialdemokrat, det er han ikke!" skal nok blive et mantra. Den kom både i Go’ Aften Danmark og under Topmødet på TV2. Det smarte ved den er, at Fogh ikke kan benægte den, og at den spiller på anklagen mod V om at stjæle S-politik. Men den fungerer vel kun over for samme målgruppe en enkelt gang, højst to. Og kun hvis målgruppen opfatter det som et kompliment at blive kaldt socialdemokrat.

Derudover må man formode, at det bliver en selvstændig øvelse for Lykketoft at finde ud af, hvordan man kan se jovial ud uden samtidig at se gammel og træt ud. Det lykkedes ikke i aftenens duel.

At Fogh igen har fået valgkampsjakke på, var tydeligt. Fra Folketingets talerstol til sidste suk i partilederrunden var det den samme lyseblå nistrede tweedjakke. Den skal vi nok få set meget til. Der kommer sikkert også herreskræddere og reklamefolk på banen for at udtale sig om jakken og dens signaler. Nok om den her.

læs mere på www.spinnesiden.dk


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Nerverne og følelserne sad uden på tøjet hos medlemmerne af DSU's Liv Andersen (t.v.) og Stine Ejby (t.h.), da de sidste stemmer blev talt op på landsplan ved folketingsvalget 2022. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Nekrolog: R.I.P. folketingsvalg


Foto: Ricky John Molloy/Politiken/Ritzau Scanpix

Danske Medier får ny k-chef

For abonnenter